Rahim: Béda antara owahan

11 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
| MeshNumber = A05.360.319.679
}}
'''Rahim''' utawa '''guwa garba''' utawa '''kandhutan''' ya iku bagéyan saka [[organ]] [[reproduksi]] wanita kang wujudé kaya [[pir]] kuwalik, nduwé [[otot]] lan dumunung ing [[panggul]] antarané [[kandung kemih]] lan [[rektum]].<ref name="satu">{{en}}[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/620603/uterus Uterus]</ref><ref name="dua">{{en}}[http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19263.htm Uterus]</ref> Organ iki kanggo njaga [[janin]] sadurungé lair kayadéné omah.<ref name="satu" /><ref name="tiga">{{id}}[http://www.wyethindonesia.com/$$Uterus%20Care.html?menu_id=105&menu_item_id=3 Uterus care]</ref> Sawisé babaran, rahim iki aboté kurang luwih 0,7 [[kilogram]].<ref name="tiga" />
Témbok gua garba kasusun saka 3 lapis jaringan, ya iku lapisan njaba (''serosa''), tengah (''myometrium''), lan njero (''endometrium'').<ref name="buku 1">{{id}}[Biology for Junior High School III,kaca 24, taun 2009 Yudhistira]</ref>
Panggawéyan endhog lan menstruasi kadadeyan sacara siklis sing kalampah kanthi 4 fase ya iku :
2. Tahap ''praovulasi'' (dina kaping 7 - 13 ), ya iku wanciné nggawéné lan matengaké sel endhog ing saknjeroné [[ovarium]] amarga mundhakékadar [[estrogen]] ing njero awak.
3. Tahap Ovulasi, ya iku metuné sèl endhog sing wis mateng saka ovarium sing biasané disebut masa subur. Yen siklusé pas wanciné, [[ovulasi]] kadadéyan witara dina kaping 14 saka prastawa menstruasi.
4. Tahap ''pascaovulasi'' (dina kaping 15 - 28), ya iku masa [[sel]] endhog ora nglakoni pembuahan. Ing tahap iki, produksi progesteron mundhak nganti endometrium dadi luwih kandel lan siap nampa ''embrio'' kanggo modot. Yen ora ana fertilisasi, hormon seks ing sak jeroné awak dadi entèk lan ndadèkaké endometrium rontok.
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
11.331

besutan