Kali Niger: Béda antara owahan

35 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(→‎Kali Niger jroning carita fiksi: replaced: film → filem (2))
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Gambar:Niger river map.PNG|right|thumb|300px|Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni [[werna]][[ijo]]. Gamblang minangka ngisor kali nduwènihulu ing [[Guinea]], banjur menggok jroning bawana, lan akhiré nduwèni hilir ing [[Nigeria]].]]
 
'''Kali Niger''' ya iku kali kang utama dumunung ana ing [[Afrika]] [[Kulon]], kanthi dawa kurang luwih 2500 [[mil]] (utawa 4000 [[km]]). Kali kang mili ngelewati [[Guinea]], [[Mali]], [[Niger]], ing tapel wates [[Benin]] banjur lewat [[Nigeria]], kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang paling gedhe, uga misuwur minangka [[Delta Niger]], tumuju ing [[Lempongan Guinea]]. Kali Niger ya iku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé [[Kali Nil]] lan [[Kali Kongo]] (biyen misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama ya iku [[Kali Benue]].
 
== Etimologi ==
[[Gambar:Niger river at Koulikoro.jpg|right|300px|thumb|Kali Niger ing [[Kulikoro]]]]
Sumber saka jeneng ''Niger'' kang asli ya iku durung dibabarake utawa durung dingerteni ing masyarakat umum. Umumé kali Niger dijupuk saka [[Basa Latin|Latin]] ''niger'' kang ngandut arti [[ireng]]. Khanan kaya mengkana durung bisa dipakemake karana ora ana bukti kang gamblang.Tembung Niger uga dijupuk kanthi asal-usul saka panjajah [[Portugis]] kang migunakake tembung jroning basa Portugis ya iku ''negro'' utawa ''preto'', kang dimupangatake ana ing panggonan liyaing [[donya]] karana Kali Niger ora nduwèni banyu ireng kasunyatané nduwèni banyu bening (deleng [[Rio Negro]]).
== Geografi ==
[[Gambar:Niger River Center Island.jpg|right|300px|thumb|Omah-omah blethok ing [[pulo]] utama [[Danau Debo]], ing salah sijiné bageyan kang amba saka kali Sungai Niger]]
 
Kali Niger ya iku kali kang nduwèni kahanan [[banyu]] kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang [[Sungai Nil]]. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan nduwèni biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger nduwèni banyu kang bening.<ref>Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191</ref> Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai pada bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mei.<ref name="Reader, hal. 191">Reader, hal. 191</ref>
 
== Kali Niger jroning carita fiksi ==
Bageyan jarak dawa hilir kali Niger nduwèni latar jroning carita-carita pengripta [[novel]] [[Clive Cussler]], uga jroning carita sawijining filem ''aksi-petualangan'' ing [[taun]] [[2005]] "[[Sahara (filem)|Sahara]]". Kali kang uga didadekake latar mburi karya gedhé T. Coraghessan Boyle, "''Water Music''".
 
== Pranala njaba ==
* {{en}} [http://earthtrends.wri.org/maps_spatial/maps_detail_static.cfm?map_select=298&theme=2 Informasi dan peta sungai Niger]
* {{en}} [http://www.waterandnature.org/eatlas/html/af14.html Peta lembah Sungai Niger di ''Water Resources eAtlas'']
* {{en}} [http://www.nigercurrents.ca ''Niger Currents: Exploring life and technology along the Niger River'']
 
== Réferènsi ==
[[Category:Rivers of Nigeria]]
-->
{{stub}}
 
[[Kategori:Kali ing Guinea|Niger]]
[[Kategori:Kali ing Benin|Niger]]
[[Kategori:Kali ing Nigeria|Niger]]
 
 
{{stub}}
11.296

besutan