Estrogen: Béda antara owahan

20 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(png --> svg (GlobalReplace v0.6.5))
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
Estrogen digunakake minangka bahan pil [[kontrasepsi]] lan juga terapi kanggo wanita [[menopause]].
 
Terpapar hormon estrogen kanti ura aturan lan kumulatif, dianggep isa ningkatke risiko kena [[kanker payudara]],<ref>{{en}}{{cite web
| url = http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18637481
| title = Mechanisms of hormone carcinogenesis: evolution of views, role of mitochondria
| work = Division of Pulmonary and Critical Care, Department of Medicine, University of Virginia School of Medicine; Chen JQ, Brown TR, Yager JD.
}}(Kaunduh 30/1/13)</ref> lan [[kanker endometrium]].<ref>{{en}}{{cite web
| url = http://cebp.aacrjournals.org/content/17/3/563.full
| title = UGT1A1 Genetic Polymorphisms, Endogenous Estrogen Exposure, Soy Food Intake, and Endometrial Cancer Risk
| work = Vanderbilt Epidemiology Center, Department of Medicine and Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Nashville, Tennessee and Department of Epidemiology, Shanghai Cancer Institute, Cancer Institute of Shanghai Jiao Tong University; Sandra L. Deming, Wei Zheng, Wang-Hong Xu, Qiuyin Cai, Zhixian Ruan, Yong-Bing Xiang dan Xiao-Ou Shu
}}(Kaunduh 30/1/13)</ref> Mekanisme klasik estrogen bakal duwéni prabawa tumprap laju dalan [[mitosis]] lan [[apoptosis]] lan ngejawantah dadi risiko kanker payudara kanti ngaruhi pertumbuhan [[sel epitelial|jaringan epitelial]]. Laju [[proliferasi]] [[sel (biologi)|sel]] kang cepet banget bakal gawé sel dadi rentan tumprap kesalahan [[gen]]etika nalika proses [[replikasi DNA]] déning senyawa [[spesi oksigen reaktif]] kang teraktivasi déning [[metabolit]] estrogen. Senajan mengkono, fitoestrogen isa mudunake risiko kasebut kanti kapasitase berkompetisi karo estrogen ing pencerape, sahingga menstimulasi produksi [[globulin]] pengusung hormon seks lan ngalonake aktvitas enzim ing lintasa sintesis estrogen.
 
Nalika ngalami [[katabolisme]], estrogen bakal mbentuk pira-pira senyawa [[intermediat]] kang disebut estrogen-[[katekol]] lewati 2 [[lintasan metabolisme|lintasan]] ''2-hydroxylation'' karo enzim [[CYP1A1]] lan ''4-hydroxylation'' karo enzim [[CYP1B1]],<ref>{{en}}{{cite web
| url = http://cebp.aacrjournals.org/content/16/3/481.full
| title = Ovarian Cancer Risk and Polymorphisms Involved in Estrogen Catabolism
| work = Program in Epidemiology, Division of Public Health Sciences, Fred Hutchinson Cancer Research Center; Department of Epidemiology, School of Public Health and Community Medicine; and Department of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, School of Medicine, University of Washington; Sarah K. Holt, Mary Anne Rossing, Kathleen E. Malone, Stephen M. Schwartz, Noel S. Weiss and Chu Chen
}}(Kaunduh 30/1/13)</ref> kanggo dieliminasi kanti pira-pira proses kayata [[metilasi]] kanti enzim ''[[catechol-o-methyltransferase]]'', [[hidroksilasi]], [[oksidasi]], [[detoksifikasi]], [[sulfinasi]] kanti enzim [[sulfotransferase]], lan [[glusuronidasi]] kanti enzim [[glusuronosiltransferase|UGT]]. ing umumne senyawa estrogen-katekol duwéni [[wektu paruh]] kang cendek amerga langsung ''termetilasi'' dadi ''2-methoxyestradiol'' lan ''4-methoxyestradiol''. Senyawa estrogen-katekol isa duwén sifat [[tumorigenik]] utawa anti-tumorigenik, misale ''[[4-hydroxyestradiol]]'' duwéni sifat [[hormon]]al kanti ngaktivasi pencerap estrogen, lan nginduksi [[adenokarsinoma]] ing [[endometrium]]. Wondene ''[[2-methyoxyestradiol]]'' duwéni aktivitas antitumorigenik kanti ngalonake [[proliferasi]] lan [[angiogenesis]] ing [[sel (biologi)|sel]] [[tumor]].
 
== Cathetan sikil ==
11.311

besutan