Narayana: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku, Pranala Njaba → Pranala njaba)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Gambar:Narayana.jpg|thumb|Narayana]]
{{Hindu sastra}}
'''Narayana''' utawi '''Narayan''' inggih punika minangka nama wonten ing [[basa Sanskerta]] ingkang katujokaken kanggé nyebut [[Wisnu]], lan wonten ing kathah basa laladan kontemporer nama [[India]] umum. Narayana ugi dipunidéntifikasi minangka Purusha. Wonten ing sapérangan sastra [[Purana]] wonten pamanggih ingkang béda ingkang kagayut kaliyan Narayana. Wonten ing [[Kurmapurana|''Kurma Purana'']] piyambakipun dipunidentifikasikaken kaliyan [[Brahman]] lan Krishna-Wisnu, ananginng wonten ing [[Brahmapurana|''Brahma Purana'']] Vaivarta Narayana dipunanggep béda saking [[Kresna|KrishnaKrishnalan]]lan ugi dipunanggep minangka bagéyan saking Krishna.<ref name=Raghavan1982>{{cite book
| author = Raghavan, V.
| year = 1982
Wonten ing Mahabharata Krishna asring dipunsebut minangka Narayana lan Arjuna minangka Nara.<ref>''Vaisnavism Saivism and Minor Religious Systems'', Ramkrishna Gopal Bhandarkar. Published by Asian Educational Services, p.46.</ref> Èpik punika ngidéntifikasi kekalihipun wonten ing wujud jamak 'Krishna', utawi minangka bagéyan saking inkarnasi Wisnu sadèrèngipun, ngéngeti bilih idéntitas mistis kekalihipun minangka Nara-Narayana.<ref>{{cite book |author=Hiltebeitel, Alf |title=The ritual of battle: Krishna in the Mahābhārata |publisher=State University of New York Press |location=Albany, N.Y |year=1990 |pages= |isbn=0-7914-0249-5 |oclc= |doi= |accessdate=}} [http://books.google.ie/books?id=vwWGX08JAx8C&pg=PA61 p61]</ref>
 
== Ètimologi ==
Wonten ing basa Sanskerta, 'Naara' minangka nama sanès saking toya . Wonten ing basa Sanskerta, nama ingkang sanès kanggé tirta inggih punika 'Naara'. Mahadéwa Wisnu ingkang papan istirahatipun ('Ayana') inggih punika 'Naara' amargi punika dipunsebut Naarayana. "Naara" ugi ateges éntitas gesang (Jiwa). Amargi punika, makna sanès saking Naarayana inggih punika 'papan ngaso kanggé sadaya éntitas gesang'. Hubungan caket Narayana kaliyan tirta ngandharaken penggambaran Narayana wonten ing seni Hindu saweg jumeneng utawi lenggah wonten ing samudra. Pengejawantahan ingkang wigati saking Narayana inggih punika "'''Maha Dados''' ingkang minangka dhasar saking sadaya tiyang".<ref>Harivansh, Adhyay 88 shlock 44, also, Manu Smruti 1:10 " The Law Code of Manu", Published by Oxford University Press, ISBN 0-19-280271-2, page 11</ref>
 
== Delengen Uga ==
* [[Wishnu]]
* [[Hari]]
* [[Arjuna]]
* [[Bhakti]]
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
== Pranala njaba ==
* {{en}} [http://www.chennaionline.com/festivalsnreligion/religion/religion33.asp Name of Narayana even at the time of death can save a great sinner, Ajamila.]
* {{en}} http://www.srivaishnavan.com/ans_secrets.html (See Answer #14.)
{{purana}}
{{Hindu Awatara}}
{{Hindu-stub}}
 
[[Kategori:Purana]]
[[Kategori:Waisnawa]]
[[Kategori:HIndu]]
 
 
{{Hindu-stub}}
11.291

besutan