Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (→‎Sipat Religius: bentuk -> wujud using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
|place of burial=Basilika Santo Denis, [[Paris]]
|}}
'''Louis IX''' ({{lahirmati|[[Poissy]], [[Perancis]]|25|4|1214|[[Tunis]], [[Tunisia]]|25|8|1270}}),<ref name="internet1">{{en}}[http://www.nndb.com/people/231/000092952/ Louis IX](diundhuh 12 April 2013)</ref> asring sinebut uga kanthi nama '''Santo Louis''' ([[1226]]-[[1237]]) inggih punika trah keturunan saking [[Hugues Capet]]. Louis IX lair ing [[Poissy]], ora adoh saka [[Paris]],<ref name="internet1"/> minangka putra saka [[Louis VIII saka Perancis|Louis VIII]] lan [[Blanche saka Kastilia]].<ref name="internet1"/> Piyambaké ya iku putu buyut trah kaping pitu saka [[Hugues Capet]], saéngga kalebu ing [[Wangsa Kapetia|Wangsa Capet]]. Ing jaman pamaréntahané, Louis IX kerja bareng karo parlemen Paris kanggo ngundhakaké ''profesionalisme'' ing sajroning ngedegaké hukum.
 
== Sumber ==
Ana akèh kang bisa dimangertèni babagan Louis saka [[Jean de Joinville]]. Jean de Joinville ya iku kanca raket, kapitayan, ''konselor'' raja, lan uga mèlu dadi saksi ing pamriksaan [[Paus]] ing panguripané Louis kang dipungkasi déning ''konosasiné'' ing taun [[1297]] déning [[Paus Bonifasius VIII]].<ref>''Vie de St Louis'', ed. H.-F. Delaborde, Paris, 1899</ref> [[Biografi]] kang wigati liyané kang ditulis déning pangakuan raja [[Geoffrey of Beaulieu]], lan pandhita, [[William]] saka [[Chartres]].
 
== Sujarah ==
[[Gambar:First écu, issued by Louis IX of France in 1266.jpg|thumb|left|Koin saka Saint Louis, Kabinet des Médailles, Prasasti kang tulisané '' LVDOVICVS'' (ya iku "Louis")'' DEI GRACIA'' (ya iku "kanthi rahmat Allah", ing basa Latin gratia'''''' diéja gracia'' )'' FRANCOR REX'' (ya iku "[[Gaya saka Sovereign Perancis#Francorum Rex|Raja kaum Frank]]".., Francor'''' singkatan saka'' Francorum'')]]
 
Louis IX lair tanggal [[25 April]] [[1214]] ing [[Poissy]], celak [[Paris]]. Louis IX ya iku putra Louis VIII lan Putri Blanche. Piyambaké dibaptis ing [[gereja]] La Collégiale Notre-Dame. Simbah kakungé ya iku Raja Philip II saka Perancis kang tilar donya nalika umuré Louis IX 9 taun.<ref name=archstl>[http://archstl.org/becomingcatholic/page/saint-louis-king-france "Saint Louis, King of France", Archdiocese of St. Louis, MO.]</ref>
Louis IX wis ping pindho mèlu [[Perang Salib]], kang sepisan taun [[1248]] ([[Perang Salib Kapitu]]) lan sing kapindho ing taun [[1270]] ([[Perang Salib Kawolu]]). Louis IX tilar doya ing [[Tunisia]] amarga lara ing 25 Agustus 1270 nalika lagi nglakoni perang salib sing kaping pindhoné. Tahta Louis IX banjur diterusaké déning putrané ya iku [[Philip III saka Perancis|Philippe III]].
 
== Perang Salib ==
Nalika umuré Louis IX isih 15 taun, ibuné Louis mungkasi Perang Salib Albigensian ing taun [[1229]] sawisé napak asmani paserujukan bebarengan karo [[Raymond VII]] saka [[Toulouse]] kang mutusaké bilih Raymond VII ora salah. Raymond diduga mejahi salah sawijining wong kang khotbah kanggo misi ngowahi [[Cathar]]. Louis lunga menyang Perang Salib ing taun [[1248]] (Perang Salib kaping pitu) lan banjur mangkat manèh ing taun [[1270]] (Perang Salib kaping wolu).
 
=== Perang Salib Kapitu ===
Ferdinand de Lesseps wiwit dicekel kanthi cepet saka [[Pelabuhan Damietta]] nalika wulan Juni [[1249]].<ref>Tyerman, p. 787</ref> Serangan iki njalari sawetara gangguan ing kaisaran Ayyubiyah Muslim, mliginé amarga Sultan Al Malik as-Salih Najmuddin Ayyub lara. Nanging lampahan saka Damietta tumuju [[Kairo]] ngliwati [[delta]] [[Nil|Kali Nil]] lumaku alon-alon. Mundhaké suhu ing Kali Nil iki ndadèkaké wong-wong ora mungkin bisa maju lan nerusaké mlakuné. Nalika wektu iku, Sultan Ayyubiyah tilar donya. Saéngga garwané, Shajar al-Durr ngatur prastawa kang dialami ratuné. Pungkasane mapanake tentara Mesir dadi panguwasa. Nalika tanggal 6 April [[1250, Louis kelangan pasukan ing perang Fariskur lan dicekel déning wong Mesir.<ref name = Dupuy >{{cite book | title = The Harper Encyclopedia of Military History | author=Trevor N Dupuy | publisher=HarperCollins | year = 1993 | page = 417 }}</ref> Louis akhire bisa diculaké kanthi tebusan 400.000 livre tournois (nalika pamasukan taunan Perancis mung watara 1.250.000 livre tournois), lan dipasrahaké ing kutha Damietta.<ref>Tyerman, pp. 789–798</ref>
 
Sawise diculake saka kunjara Mesir, Louis ngentekaké wektu patang taun ing klompok tentara Salib ing Kerajaan Acre, Kaisarea, lan Jaffa.<ref name=brehier>[http://www.newadvent.org/cathen/04543c.htm Bréhier, Louis. "Crusades." The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908. 24 Feb. 2013]</ref> Kanthi nggunakaké bandhané kanggo nulungi Tentara Salib kanggo mbangun manèh benteng pertahanan lan uga anggo nglakokaké ''diplomasi'' kanthi kakuwatan saka Islam Suriah lan Mesir. Sawisé lunga saka Timur Tengah, Louis ninggalaké garnisum kang wigati ing Kutha Acre kanggo pertahanan saka serangan Islam. Tuwuhé prastawa sujarah ing Timur Tengah iki banjur digunakaké minangka mbeneraké Mandat Perancis.
 
=== Perang Salib Kawolu ===
Ing parlemen kang dianakaké ing Paris, 24 Maret [[1267]], LOuis lan anaké telu njupuk salib. Krungu lapuran saka para ''misionaris'', Louis mutusake kanggo mudhun ing [[Tunisia]]]. Louis mrentah adhiné, [[Charles saka Anjou]] kanggo nggabung karo dhèwèké ing Tunisia. Tentara Salib. ya iku ing antarané ana Pangéran [[Edward saka Inggris]], mudhun ing [[Carthage 17 Juli [[1270]]. Nanging, penyakit pecah ing téndha. Ing tanggal 25 Agustus, digawa dhéwé déning sawijining mungsuh.<ref name=brehier/>
 
== Sipat Religius ==
Anggepan biih Louis IX minangka dadi patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis ya iku wong Katolik kang taat lan dhèwèké uga mbangun Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[istana]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle ya iku tuladha sampurna saka gaya arsitektur ''Gothic'', kang didegaké minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka Kekaisaran Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh ya iku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh wujud riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan sing asli nyilih ora bisa ditemokaké. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika iku [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyane.
 
== Pranala njaba ==
{{Commons category|Louis IX of France}}
* [http://www.catholicrevelations.com/category/saints/the-life-of-king-st-louis-ix-of-france-saint-and-king-of-the-holy-apostolic-catholic-church.html The Life, Miracles, Crusades and Battles of King St. Louis IX of France]
* {{Cite book | last =Goyau | first =Georges | contribution =St. Louis IX | year =1910 | title =The Catholic Encyclopedia | volume =IX | place=New York | publisher=Robert Appleton Company | url = http://www.newadvent.org/cathen/09368a.htm| accessdate =13 August 2007}}
* [http://www.medievalist.globalfolio.net/eng/j/joinville-memoirs-of-sent-lois/index.php John de Joinville. Memoirs of Louis IX, King of France. Chronicle, 1309].
* [http://www.lebrelblanco.com/anexos/a0162.htm Saint Louis in Medieval History of Navarre]
* [http://www.bestofsicily.com/mag/art192.htm St Louis and Sicily]
 
== Cathetan sikil ==
{{reflist}}
 
11.296

besutan