Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
 
[[Gambar:Purwareja.jpg|thumb|290px| Peta Purwareja]]
'''Kabupatèn Purwareja''' ([[hanacaraka]]:ꦥꦸꦂꦮꦉꦗ) iku sawijine kabupatèn ing [[Jawa Tengah]], lokasiné ing sisih kulon [[DIY]], kutha [[Purwareja]] iku [[kutha krajan]] kabupatèné, kutha-kutha liyané :, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.034 km² utawa hèktar.
 
Kabupatèn Purwareja wewatesan :
 
Amarga saka [[Prejanjèn Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, ya iku Surakarta lan Yogyakarta, tanah Bagelèn nampa akibaté, ya iku tanah Bagelèn dipara dadi rong bagéan ya iku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, ananging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi congkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang Dipanegara]] taun (1825 - 1830) tanah Bagelèn dadi basis perlawanan [[Pangéran Dipanegara]]. Sarampungé Perang Dipanegara, Tanah Bagelèn lan Tanah [[Banyumas]] dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur masrahaké marang Ngabèhi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi [[Bupati]] (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar ''Cokronegoro''. Pawisudan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing ngawisuda ya iku Kolonel Cleerens.
 
Wewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wewengkon sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wewengkon Kabupatèn Semawung ([[Kutaarjo]]) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brèngkèlan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelèn déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké [[Karesidenan]] Bagelen kanthi Kutha krajan Purwareja.
 
== Pemerentahan ==
Kabupatèn Purwareja ketata saking 16 [[kacamatan]], [[kalurahan]] lan [[désa]]. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Purwareja ya iku:
* [[Kacamatan Bagelen, Purwareja|Kacamatan Bagelen]]
* [[Kacamatan Banyuurip, Purwareja|Kacamatan Banyuurip]]
* [[Kacamatan Bayan, Purwareja|Kacamatan Bayan]]
* [[Kacamatan Bener, Purwareja|Kacamatan Bener]]
* [[Kacamatan Bruno, Purwareja|Kacamatan Bruno]]
* [[Kacamatan Butuh, Purwareja|Kacamatan Butuh]]
* [[Kacamatan Gebang, Purwareja|Kacamatan Gebang]]
* [[Kacamatan Grabag, Purwareja|Kacamatan Grabag]]
* [[Kacamatan Kaligesing, Purwareja|Kacamatan Kaligesing]]
* [[Kacamatan Kemiri, Purwareja|Kacamatan Kemiri]]
* [[Kacamatan Kutoarjo, Purwareja|Kacamatan Kutoarjo]]
* [[Kacamatan Loano, Purwareja|Kacamatan Loano]]
* [[Kacamatan Ngombol, Purwareja|Kacamatan Ngombol]]
* [[Kacamatan Pituruh, Purwareja|Kacamatan Pituruh]]
* [[Kacamatan Purwodadi, Purwareja|Kacamatan Purwodadi]]
* [[Kacamatan Puworejo, Purwareja|Kacamatan Purworejo]]
 
== Catetan Suku ==
 
== Pranala njaba ==
*{{id}} [http://www.purworejo.go.id Situs Web Resmi]
 
{{Kabupatèn Purwareja}}
{{Jawa Tengah}}
{{indo-geo-stub}}
 
[[Kategori:Kabupatèn ing Jawa Tengah|Purwareja]]
[[Kategori:Kabupatèn Purwareja]]
 
 
{{indo-geo-stub}}
11.296

besutan