Soedirman: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
Tidak ada ringkasan suntingan
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
|name = Soedirman
|lived = [[24 Januari]] [[1916]]–[[29 Januari]] [[1950]]
|image = [[FileGambar:Sudirman.jpg|200px]]
|caption = Jenderal Besar Soedirman
|nickname =
}}
 
'''Soedirman''' utawi jangkepipun Jéndral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining wira Indonésia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Républik Indonésia. Katulis wonten ing sejarah [[Indonésia]], panjenengané njabat dados [[Panglima]] lan [[Jéndral]] [[Indonésia]] kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengané sampun dados [[Jéndral]]. Sanadyan gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] panjenengané tetep berjuang ing [[palagan]] kagem mbela kamardhikan [[Indonésia]]. Soedirman tilar donya amargi gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Wira Semaki (Kusumanagara), [[Yogyakarta]].
 
== Kulawarga ==
Soedirman ageng wonten ing kulawarga ingkang sedherhana. Ramanipun, Karsid Kartowirodji makarya wonten ing Pabrik Gula Kalibagor, Banyumas. Lan ibunipun, Siyem inggih punika keturuna Wedana Rembang. Nalika Soedirman 8 sasi panjenengané dipunpundhut putra déning Raden Tjokrosoenaryo salah satunggaling asistèn Wedana Rembang ingkan taksih seduluripun Siyem.
 
Soedirman nglampahi pasinaonan wonten ing Sekolah Taman Siswa ingkang dipunlajengaken wonteng ing HIK Sekolah guru Muhammadiyah wonten ing kutha Surakarta ananging boten purna. Nalika pamulangan panjenengané ugi anggota organisasi Pramuka Hizbul Wathan. Soedirman dados guru wonten ing HIK Muhammadiyah ing Cilacap.
 
Nalika mangsa penjajahan Jepang Soedirman mlebet ing prajurit Pembela Tanah Air PETA ing Bogor dipundhidhik déning prajurit Jepang. Sasampunipun ngrampungaken pasinaunan ing PETA panjenengané dados Komandan Batalyon ing Kroya, Cilacap|Kroya Jawa Tengah. Lajeng dados Panglima Divisi V/Banyumas sasampunipun TKR kabentuk, lan dados Panglima Angkatan Perang Républik Indonésia Panglima TKR.
 
Soedirman misuwur kanthi pribadi ingkang teguh ing kapercayan lan cekelan urip, Soedirman langkung ngutamakake keperluan bebrayan lan negri tinimbang kaperluanipun piyambak, keséhatanipun Soedirman piyambak ugi. Katulis ing buku anggitaning Tjoktopranolo pungawanipun nalika gerilya, panjenengané tiyang ingkang konsisten lan konsekuen nalika mbela kepentingan negri.
Sasampunipun Walanda nyerahaken kepuloan nusantara dados Républik Indonésia Sarékat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jéndral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan kaliyan Présidhèn Soekarno lan Mohammad Hatta.
 
== Tilar Donya ==
Nalika 29 Januari 1950, Jéndral Soedirman tilar donya ing kutha [[Magelang, Jawa Tengah]] sebab gerah [[Tuberkulosis]] ingkang awrat. Lan kasarèkaken ing [[Taman Makam Wira Kusuma Nagara]] ing [[Semaki, Yogyakarta]]. Panjenenganipun tunjuk dados [[Jéndral Besar Anumerta]] kanthi gangsal lintang, dumugi sapunika pangkat punika namung dipunparingaken déning 3 Jéndral ing Indonésia inggih punika Haji Muhammad Soeharto, Abdul Haris Nasution lan panjengipun.
 
== Pranala njaba ==
*{{id}} [http://www.tokohindonesia.com/ensiklopedi/s/sudirman/index.shtml Jendral Soedirman di TokohIndonésia.com]
* {{id icon}} [http://www.berhatinyaman.com/id/muséum-sasmitaloka-pangsar-sudirman/ Museum Sasmitaloka Pangsar Sudirman]
* {{id icon}} [http://www.unsoed.ac.id Universitas Jenderal Soedirman]
11.331

besutan