Reca: Béda antara owahan

14 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku, Pranala Njawi → Pranala njawi)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
[[Gambar:Michelangelos David.jpg|thumb|Patung [[David (Michelangelo)|David]] riptaanipun [[Michelangelo]], salah satunggalipun karya patung ingkang misuwur]]
'''Reca''' utawi '''patung''' inggih punika wewujudan tiron wujud [[manungsa]] lan [[kewan]] ingkang cara damelipun kanthi dipunpahat,dicor lan dipun bobok.<ref name="buku1"/> Pangertosan punika adhedhasar tarjemahan saking ''sculpture'' [[pahatan]] amargi pamatung jaman rumiyin kathahipun ngginakaken teknik mahat.<ref name="buku1"/> Ing wekdal sapunika [[seni]] reca ugi dipunsebat ''plastic art'', inggih punika seni plastis utawi seni wewujudan, maksudipun wewujudan ingkang endah.<ref name="buku1"/> Reca minangka seni plastis nggadhahi teges ingkang jembar, amargi boten namung wujud manungsa utawi kéwan kemawon, ananging wujud menapa kemawon ugi saged dipunsebat reca, syaratipun kedah nggadhahi unsur kaendahan.<ref name="buku1"/> Wonten ugi ingkang negesi, bilih reca inggih punika karya tigang dimensi ingkang dipundamel kanthi teknik tartemtu.<ref name="internet1">{{id}}[http://www.viadeo.com/en/event/0065euv62iesf4q/seni-patung-contemporer ''Seni Patung Kontemporer Indonesia''] dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)</ref>
Reca minangka karya [[seni]] sampun wonten wiwit manungsa. Ing jaman pra[[sejarah]], ugi ing jaman [[Mesir Kuno|Mesir Kina]], [[Yunani Kuno|Yunani Kina]], lan karajan [[Hindu]] [[Budha]].<ref name="buku1"/> Kathahipun reca dipundamel saking [[watu]] utawi [[kayu|kajeng]].<ref name="buku1"/> Reca punika wonten ingkang ageng lan wonten ugi ingkang alit lan kathahipun nggadhahi sipat religius lan dipunginakaken kangge kabutuhan [[adat]]. Ananging wonten ugi ingkang nggadhahi mangfaat minangka hiasan.<ref name="buku1"/> Reca ing jaman samangke dipundamel saking maneka warni bahan lan nggadhahi sipat estetis (endah wujudipun).<ref name="buku1">{{id}}[Sugiyanto, S.Pd. dkk. 2004. Kesenian untuk SMP kelas VII. Jakarta:Erlangga; kaca 27]</ref>
 
== Cathetan suku ==
 
== Pranala njawi ==
{{seni-stub}}
 
[[Kategori:Artikel mawa basa krama]]
[[Kategori:Reca]]
 
 
{{seni-stub}}
11.313

besutan