Lapisan ozon: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (→‎top: beda -> béda using AWB)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Lapisan ozon.jpg|thumb|260px|Lapisan ozon]]
'''Lapisan ozon''' ya iku dat [[oksigen]] kang kuat, ngracuni, lan dat kang isa matèni [[jasad renik]] kang kuat uga. Ozon biasané digunakaké kanggo [[nyeterilaké]] banyu isi ulang lan uga digunakaké kanggo ngilangi werna lan ambu kang ora énak kang ana banyu.<ref name="internet1">[http://www.g-excess.com/4985/pengertian-lapisan-ozon-dalam-atmosfer-dan-strukturnya Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya] (kaunduh 26/10/12).</ref>
Ozon kabentuk sacara alami ing [[stratosfer]]. Pambentukan lan rusaké ozon ing ''stratosfer'' ya iku arupa mekanisme nglindungi [[bumi]] saka [[sinar UV]] saka [[srengéngé]]. Ing [[troposfer]] ozon kabentuk ngléwati [[réaksi fotokimia]] ing pira-pira dat pencemar udara.
Ozon manggon ana ing jero [[lapisan stratosfer]] lan uga ing ing jero [[lapisan troposfer]]. Ozon kang ana ing strtosfer nduwèni fungsi nglindungi [[manungsa]] lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar ''UV''. Wondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer nduwèni èfèk kang béda kanggoné bumi lan kabèh mahluk urip kang ana ing jeroné, senajan susunan [[kimia]]né pada. Ozon ing troposfer iki nduwèni sipat [[racun]] lan arupa slah sijiné saka [[gas oamah kaca]]. Sak liyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapaké rusaké ing wit-witan, cèt, plastik kan keséhatané manungsa.<ref name="internet1" />
 
== Rumus Kimia ==
Ozon nduwèni [[rumus kimia]] [[O3]], mèh padha rumus kimia [[molekul]] [[oksigen O2]] kanti salah siji [[atom oksigen]] luwih akèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing [[suhu -122°C]] dadai zat cair kang wernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing [[suhu -251,4°C]], wondéné ing suhu sak dhuwuré 100&nbsp;°C ozon kanti cepet bakal ngalami [[dekomposisi]].<ref name="internet1" />
 
Saka molekul [[O2]], ngléwati reaksi. Ozon kang kabentuk bakal mbalék pecah dadi molekul oksigen. Ing sajroné alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadaan seimbang, sahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki sacara èfèktif isa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sebagian gedhé sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeroné saka penyinaran''UV'' gelombang cendèk kang mbebayani kanggo uripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibataké munggahé suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingaké suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
== Bolongan Ozon ==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang kerja ing [[antariksa]] ndetèksi ilange ozon sacara periodik ing sak duwuré [[bawana]] kasebut. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentuk ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sakdurungé kandel manèh. Studi-studi kang dilakoké kanti balon ing keduwuran kang duwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhaké yèn presentase ozon sacara sakabèhan ing antarika sebeneré terus mudun. panerbangan-panerbangan kang dilakokaké sakwéné iki kang dilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhaké asil kang padha.<ref name="Bernadette West 1998">{{id}} . Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
== Regulasi ==
Ing [[taun 1987]], ditandatangani [[Protokol Montreal]], salah sijiné perjanjen kanggo nglindungi tumorapé lapisan ozon. [[Protokol]] iki sak banjure ''diratifikasi'' déning 36 [[nagara]] kalebu [[Amerika Sarekat]]. Pelarangan total tumprapé panggunaan [[CFC]] taun 1990 diusulaké déning komunitas [[eropa]] ing [[taun 1989]], kang uga disetujui déning [[Presiden]] [[AS George Bush]]. Ing [[Desember]] [[1995]], luwih saka 100 nagara setuju kanggo sacara bertahap ngendeg produksi [[pestisida metil bromida]] ing nagara-negra maju. Bahan iki diperkirakaké isa ngakibataké kurangé lapisan ozon nganti 155 ing [[taun 200]]. ''CFC'' Ora diproduksi manèng ing nagara maju ing sekitar [[taun 1995]] lan dimandeggaké sacar bertahap ing nagara berkembang nganti [[taun 2010]]. [[Hidrofluorokarbon]] utawa [[HCFC]], kang luwiih sitik nyebapaké rusaké lapisan ozon ''CFC'', digunakaké sementara minangka gantiné ''CFC'', sahingga [[taun 2020]] ing nagara maju lan 2016 ing nagara berkembang. Kanggo ngerteni muduné ozon sacara global, ing [[taun 1991]] [[National Aeronautics and Space Administration]] ([[NASA]]) ngluncurake [[Satelit Peneliti Atmosfer]]. satelit kanti bobot 7 ton iki ngorbit ing keduwuran 600&nbsp;km kanggo ngukur variasi ozoning pira-pira keduwurann lan nyediakaké gambaran jelas pertama babagan [[atsmofer]] ing duwur.<ref name="Bernadette West 1998"/>
 
== cathetan Sikil ==
{{reflist}}
 
11.303

besutan