Kanker: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
c (Bot: Ngganti katégori Penyakit karo Lelara)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
* nyerang [[jaringan (biologi)|jaringan biologis]] wonten ing caketipun.
* pindhah ing [[jaringan]] [[sarira]] sanés lumantar sirkulasi rah utawi [[sistem limfatik]], dipun wastani [[metastasis]].
Tiga sipat ganas punika ingkang bentenaken kanker saking [[tumor]] jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang boten , kadasta [[leukimia]].<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.mediasehat.com/utama07.php Pangertosan Kanker] (dipun unduh 01 November 2012)</ref>
== Bentenipun tumor kaliyan kanker ==
Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika:
Tumor kaperang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Menawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.<ref name="internet 2">{{id}}[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipun unduh 01 November 2012)</ref>
== Jinis Kanker ==
* [[Karsinoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[sel epitel]]
* [[Sarkoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[jaringan panunjang]] kayata ing [[payudara]]
* [[Leukemia]] ya iku kanker kang urip lan nyerang jaringan kang ngasilaken getih.
* [[Limfoma]] ya iku kanker kang nyerang jaringan limpa.
 
== Panyebab Kanker ==
Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:
=== Faktor keturunan ===
Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
=== Faktor Lingkungan ===
* Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
* Sinar Ultraviolet saking srengéngé.
* Radiasi ionisasi.
=== Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia ===
panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih punika:
* panganan kang dipun asap utawi dipun asemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun [[kanker lambung]].
* jat warna pakéan.
* Logam berat kadasta [[merkuri]] ingkang asring wonten ing panganan ''seafood'' kang tercemar kadasta: kerang, [[ulam]], lsp.
=== Virus ===
Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih punika:
* Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
* Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
* Virus Hepatitis B nyebabaken [[kanker hati]].
* Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus punika nyebabaken [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
* Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.
=== Infeksi ===
* Parasit Schistosoma (bilharzia) nyebabaken [[kanker kandung kemih]] amargi kadadosan iritasi wonten ing kandung kemih.
* Parasit [[Fasciolopsis Buskii]] ing keong tetanduran ( Panalitening [[Dr. Hulda Clark]] ing [[Canada]]
* Infeksi déning Clonorchis nyebabaken [[kanker pankreas]] saha saluran empedu.
* Helicobacter Pylori punika bakteri kang nyebabaken kanker lambung.
=== Faktor perilaku ===
* ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
* perilaku seksual inggih punika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
=== Gangguan kaseimbangan hormonal ===
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
=== Faktor kejiwaan, emosional ===
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
=== Radikal bebas ===
Radikal bebas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">{{id}}[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipun unduh 01 November 2012)</ref>
 
== Cathethan Suku ==
{{reflist}}
== Delengen Uga ==
11.296

besutan