Pratélaning upacara adat Jawa: Béda antara owahan

67 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
alihkan cithakan; panggantèn kosmètik
c (→‎top: akeh -> akèh using AWB)
c (alihkan cithakan; panggantèn kosmètik)
Ing kabudayan [[Jawa]] akèh upacara-upacara adat sing umum diselenggarake, antarane:
 
== Sing ana hubungane karo wong ==
(diurut wiwit [[klairan]] nganti [[seda]]):
=== Wetengan (nembé mbobot) ===
* [[Ngébor-ébori]]
* [[Ngloroni]]
* [[Neloni]]
* [[Ngupat|Ngapati]]
* [[Ngliman]]i
* [[Ngenemi]]
* [[Mitoni]] utawa [[Tingkeban]]
* [[Ngwoloni]]
* [[Nyangani]]
 
=== Klairan ===
* [[Mendhem ari-ari]]
* [[Brokohan]]
* [[Sepasaran]]
* [[Aqeqah|Akekah]]
* [[Puputan|Puput puser]] utawa [[Dhautan]]
* [[Selapanan]]
* [[Matangpuluhi]]
 
=== Bocah ===
* [[Tedhak siten]]
* [[Gaulan]]
* [[Nyetauni]]
* [[Nyapih]]
 
=== Lajang ===
* [[Tingalan]]
* [[Khitanan|Sunatan]]
* [[Tetesan]]
* Sukeran utawa [[Tarapan]]
* [[Pasah]] utawa [[Pangur]]
 
=== Jaka & Prawan ===
* [[Pengantenan]]
 
=== Tilar/Seda ===
* [[bedhah bumi]]
* [[Surtanah]]
* [[Nelung dina]]
* [[Mitung dina]]
* [[Matang puluh|Matang puluh dina]]
* [[Nyatus]]
* [[Pendak pisan|Pendhak pisan]]
* [[Pendak pindho|Pendhak pindho]]
* [[Nyewu]]
* [[Ngekoli]]
 
== Sing ana hubungane karo alam ==
* [[Sedekah bumi]]
* [[Bersih désa]]
* [[Tolak bala]]
* [[Baritan]]
* [[Wiwit]]
* lan liyane
 
== Sing ana hubungane karo agami utawi kapercayaan ==
* [[Nyadran]]
* [[Sekaten]]
* [[Grebeg Sawal]]
* [[Grebeg Besar]]
* [[Suran]]
* [[Saparan]]
* [[Yaqowiyu]]
* lan liyane
 
== Liyane ==
 
* [[Munggah wuwungan]]
 
{{RintisanStub}}
 
[[Kategori:Budaya]]
11.296

besutan