Narayana: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
Hindu -> Hindhu (éjaan baku), replaced: Hindu → Hindhu (4)
(→‎Pranala njaba: Buddha -> Buda (éjaan baku))
(Hindu -> Hindhu (éjaan baku), replaced: Hindu → Hindhu (4))
[[Gambar:Narayana.jpg|thumb|Narayana]]
{{HinduHindhu sastra}}
'''Narayana''' utawi '''Narayan''' inggih punika minangka nama wonten ing [[basa Sanskerta]] ingkang katujokaken kanggé nyebut [[Wisnu]], lan wonten ing kathah basa laladan kontemporer nama [[India]] umum. Narayana ugi dipunidéntifikasi minangka Purusha. Wonten ing sapérangan sastra [[Purana]] wonten pamanggih ingkang béda ingkang kagayut kaliyan Narayana. Wonten ing [[Kurmapurana|''Kurma Purana'']] piyambakipun dipunidentifikasikaken kaliyan [[Brahman]] lan Krishna-Wisnu, ananginng wonten ing [[Brahmapurana|''Brahma Purana'']] Vaivarta Narayana dipunanggep béda saking [[Kresna|Krishnalan]] ugi dipunanggep minangka bagéyan saking Krishna.<ref name=Raghavan1982>{{cite book
| author = Raghavan, V.
 
== Ètimologi ==
Wonten ing basa Sanskerta, 'Naara' minangka nama sanès saking toya . Wonten ing basa Sanskerta, nama ingkang sanès kanggé tirta inggih punika 'Naara'. Mahadéwa Wisnu ingkang papan istirahatipun ('Ayana') inggih punika 'Naara' amargi punika dipunsebut Naarayana. "Naara" ugi ateges éntitas gesang (Jiwa). Amargi punika, makna sanès saking Naarayana inggih punika 'papan ngaso kanggé sadaya éntitas gesang'. Hubungan caket Narayana kaliyan tirta ngandharaken penggambaran Narayana wonten ing seni HinduHindhu saweg jumeneng utawi lenggah wonten ing samudra. Pengejawantahan ingkang wigati saking Narayana inggih punika "'''Maha Dados''' ingkang minangka dhasar saking sadaya tiyang".<ref>Harivansh, Adhyay 88 shlock 44, also, Manu Smruti 1:10 " The Law Code of Manu", Published by Oxford University Press, ISBN 0-19-280271-2, page 11</ref>
 
== Delengen Uga ==
{{purana}}
{{HinduHindhu Awatara}}
 
[[Kategori:Purana]]
 
 
{{HinduHindhu-stub}}
348.872

besutan