Singah: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
Syi'ah -> Singah
c (Wirjadisastra ngalih kaca Syi'ah nyang Singah: éjaan Jawa)
(Syi'ah -> Singah)
{{Islam}}
'''Syi’ahSingah''' ([[Basa Arab]]: '''شيعة''', [[Basa Pèrsi]]: '''شیعه''') iku aliran utawa [[mazhab]] jroning [[Islam]]. Muslim Syi'ahSingah nuruti [[Islam]] miturut sing diajaraké déning [[Nabi]] [[Muhammad]] lan [[Ahlul Bait]]-é. Syi'ahSingah nulak kapemimpinan saka telung [[Khalifah]] [[Sunni]] pisanan kayadéné [[Sunni]] uga nulak Imam saka Imam Syi'ahSingah. Wangun tunggal saka Syi'ahSingah ya iku ''Shī`ī '' (Basa Arab: شيعي.) nunjuk marang pandhèrèk saka [[Ahlul Bait]]ldan [[Ali bin Abi Talib|Imam Ali]]. Watara 90% umat Muslim sadonya arupa kaum [[Sunni]], lan 10% nganut aliran Syi'ahSingah.
 
== Etimologi ==
[[Gambar:ImamAliMosqueNajafIraq.JPG|156px|left|Mesjid Imam Ali ing [[Najaf]], Irak]]
Istilah ''Syi'ahSingah'' asal saka tembung [[Basa Arab]] شيعة ''Syī`ah''. Wangun tunggal saka tembung iki ya iku ''Syī`ī'' شيعي.
 
"Syi'ahSingah" iku wangun cendhak saka kalimat mawa sajarah ''Syi`ah `Ali'' شيعة علي tegesé "pendhèrèk Ali", sing magepokan karo [[Surat Al Bayyinah|Q.S. Al-Bayyinah]] ayat ''khoirulbariyyah'', wektu mudhuné ayat iku Nabi SAW paring sabda: "He, Ali sliramu lan pendhèrèkmu iku wong-wong sing beja" (''ya Ali anta wa syi'atuka humulfaaizun'')<ref>Riwayat di Durul Mansur milik Jalaluddin As-Suyuti</ref>
 
Miturut 'ètimologi' [[basa Arab]], "syiah" iku maknané pambéla lan pandhèrèk. Kejaba iku, maknané uga samubarang sing ngumpul amarga sawijining perkara.<ref>Tahdzibul Lughah, 3/6, anggitan Azhari lan Tajul Arus, 5/405, anggitan Az Azbidi. Kajupuk seka kitab Firaq Mu'ashirah, 1/31, anggitan Dr. Ghalib bin 'Ali Al-Awajji</ref>. Déné, manut tembung syariat duwé arti: wong-wong sing mratélakaké yèn [[Ali bin Abi Tholib]] iku luwih utama ing antarané para [[Sahabat Nabi|sahabat]] lan luwih wenang nyekel garising pamimpin kaum muslimin, semono uga para putra-wayahé.<ref>Al-Fishal Fil Milali Wal Ahwa Wan Nihal, 2/113, karya Ibnu Hazm</ref>. Ing sajarah, syiah ngalami sawetara owah-owahan kaya déné [[Sunni]].
 
== Ikhtisar ==
Muslim Syi'ahSingah percaya yèn [[Ahlul Bait|Kulawarga Muhammad]] iku punjering ngèlmu paling apik kanggo mangertèni [[Qur'an]] lan [[Islam]], guru paling becik perkara Islam iku [[Muhammad|Nabi Muhammad]] lan sing pinercaya jaga tradisi [[Sunnah]]. Béda pangertèn karo Sunni, sing disebut Ahlul Bait iki dijupuk seka anak turuné Ali bin Abi Tholib lan [[Fatimah]].
 
Sacara khusus, Muslim Syi'ahSingah nduwé panemu yèn [[Ali bin Abi Tholib]], ya iku sepupu lan mantu [[Muhammad]] lan bapak kulawarga [[Ahlul Bait]], iku nerusaké kekhalifahan sawisé Nabi Muhammad. Muslim Syi'ahSingah percaya yèn Ali jumeneng dadi khalifah iku dipilih langsung déning Nabi Muhammad, lan préntah Nabi iku artiné wahyu seka Allah.
 
<!--
 
== Uga delengen ==
* [[Imamah|Imam Syi'ahSingah]]
* [[Ayatullah]]
 
== Pranala njaba ==
=== Komunitas Syi'ahSingah ===
* [http://abatasya.net/ Abatasya Islamic Website]
* [http://www.al-shia.com/html/id/index.htm Al-Shia (Halaman Indonésia)]
* [http://fatimah.org/indexartikel.htm Artikel di Yayasan Fatimah tentang berbagai kajian tentang Syi'ahSingah]
* [http://aljawad.tripod.com/kajian/fiqih.htm Fatwa-fatwa fikih Mazhab Ahlulbait dari Yayasan al-Jawad]
* {{ms}}[http://melayu.husayniya.org/ Rumah Syiah Melayu]
 
=== Kalangan anti-Syi'ahSingah ===
* [http://www.albayyinat.net/buljul09.html Buletin Ash-Showaiq dari al-Bayyinat]
 
63.080

besutan