Kondensator: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken (3)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken (3))
{{rapèkaké}}
'''Kondensator''' utawi asring dipunsebat minangka '''kapasitor''' inggih punika satunggaling piranti ingkang saged [[penyimpanan|nyimpen]] [[energi]] ing salebeting [[medan listrik]], kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking [[muatan listrik]]. Kondensator gadhah satuan ingkang dipunsebat [[Farad]] saking nami [[Michael Faraday]]. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipunginakakendipun-ginakaken ngantos sapunika<ref name="internet 1">[http://www.beteve.com/detail-1-16.html Kondensator] (dipununduh 21/10/2012)</ref>. Ingkang pisanan dipunsebat déning [[Alessandro Volta]] minangka ilmuwan [[Italia]] ing taun [[1782]] (dari basa Itali ''condensatore''), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kangge nyimpen satunggaling muatan listrik ingkang inggil kabandhingake komponen sanesipun. Kathah saking basa lan nagara ingkang boten ngginakaken [[basa Inggris]] taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", [[basa Perancis]] ''condensateur'', [[Indonesia]] lan [[Jerman]] ''Kondensator'' utawi [[Spanyol]] ''Condensador''.
 
* Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika [[positif]] lan [[negatif]] sarta gadhah cairan [[elektrolit]] lan biasanipun wujudipun tabung.
:[[Gambar:Capacitor_symbol.jpg]] ''Lambang kapasitor (boten gadhah kutub) ing skema elektronika.''
 
Nanging biasanipun lan kondisi sarta [[artikulasi]] [[basa]] saben nagara manut saking masyarakat ingkang langkung asring nyebataken. Sapunika biasanipun tiyang kasebat namung nyebataken salah satunggaling nami ingkang langkung dominan dipunginakakendipun-ginakaken utawi langkung asring dipunpireng. Ing mangsa punika, kondensator asring dipunsebat kapasitor (''capacitor'') utawi kosok wangsulipun ingkang wonten ilmu elektronika dipunsingkat kanthi aksara ('''C''').
[[Gambar:Lithium Ionen Kondensator.jpg|thumb|right|250px|Lithium Ionen Kondensator]]
 
== Kapasitansi ==
Satuan saking kapasitansi kondensator inggih punika [[Farad]] (''F''). Nanging Farad inggih punika satuan ingkang langkung ageng, pramila dipunginakakendipun-ginakaken:
* Pikofarad (<math>pF</math>) = <math>1\times10^{-12}\,F</math>
* Nanofarad (<math>nF</math>) = <math>1\times10^{-9}\,F</math>
350.349

besutan