Auguste Escoffier: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen Uga\b +Uga delengen))
(dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken (2))
| birth_name =
| birth_date = 28 Oktober 1846
| birth_place = [[Villeneuve-Loubet]], [[PerancisPrancis]]
| death_date = 12 Februari 1935 (88 tahun)
| death_place = [[Monte Carlo]], [[Monako]]
| death_cause =
| known =
| occupation = [[Juru masak]] (''Chef''){{br}}[[Penulis]]<ref name="britannica"> [http://www.britannica.com/EBchecked/topic/192394/Auguste-Escoffier Auguste-Escoffier], ''Encyclopedia Britannica''. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.</ref>
| title =
| salary =
}}
 
'''Georges Auguste Escoffier''' ([[28]] [[Oktober]] [[1846]] – [[12]] [[Februari]] [[1935]]) inggih punika satunggaling [[juru masak]] [[Perancis]] lan panulis buku kulinèr ingkang nyederhanakaken métode masak tradisional [[Perancis]] peninggalan [[Marie-Antoine Carême]] sarta nyiptakaken sistem organisasi wonten ing dhapur.<ref name="Professional Cooking"> {{cite book | author=Gisslen, Wayne | title=Professional Cooking | publisher= John Wiley & Sons, Inc | year=2007 | id=ISBN 978-0-471-66376-8}} Page 5.</ref> Sistem organisasi kasebut kainspirasi saking formasi ingkang dipunginakakendipun-ginakaken wonten ing militèr lan dipunkenal minangka sistem [[brigade]] utawi ''brigade de cuisine''.<ref name="Professional Cooking"/> Sistem brigade yaksih dipunginakakendipun-ginakaken utamanipun wonten ing [[hotèl]]-[[hotèl]] ageng.<ref name="Professional Cooking"/> Kontribusi sanès saking Escoffier wonten ing donya kuliner inggih punika karyanipun ingkang gadhah irah-irahan ''Le Guide Culinaire'' (Pandom Kulinèr) ingkang minangka rèferènsi bab kulinèr [[Perancis]].<ref name="Professional Cooking"/>
 
== Karièr ==
=== Awal Karièr ===
Nalika masa alitipun, Escoffier nedahaken karemenan babaganm [[seni]] ingkang utama amargi piyambakipun remen nggambar.<ref name="hub-uk"> [http://www.hub-uk.com/interesting/escoffier.htm History of George Auguste Escoffier], ''Hub Uk''. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.</ref> Ananging mekaten, bapak Escoffier kagungan rencana sanès kanggé piyambakipun.<ref name="hub-uk"/> Amargi rumaos anakipun boten saged gesang saking seni saèngga piyambakipun mbekta Escoffier dhateng [[Nice]] nalika piyambakipun taksih umur 13 taun.<ref name="world"> [http://www.worldculinaryinstitute.com/A_escoffier.html Auguste Escoffier 1846 - 1935], ''World Culinary Institute''. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.</ref> Ing mrika Escoffier nyambut damel wonten ing ''Le Restaurant Français'', ingkang minangka [[restoran]] kagungan pakdhénipun.<ref name="world"/> Rèstoran kasebut sampun dipunbikak wiwit [[1856]] lan taksih wonten dumugi taun [[1910]].<ref name="edible"> [http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/pages/georgesaugusteescoffier Georges-Auguste Escoffier], ''Practically Edible''. Dipunundhah tanggal 12 Maret 2013.</ref> Piyambakipun nyambut damel wonten ing rèstoran kasebut dumugi piyambakipun kapanggih kaliyan Monsieur Bardoux, ingkag saweg dhateng ing Nice, nalika piyambakipun umur 19 taun.<ref name="edible"/> Bardoux ngajak Escoffier saperlu nyambut damel wonten ing ing sawijining rèstoran kagunganipun wonten ing [[Paris]] ingkang nama ''Reine Blanche''.<ref name="edible"/> Rèstoran kasebut lajeng dados rsètoran ingkang kondhang lan dipunkenal kanthi sebutan ''Le Petit Moulin Rouge''.<ref name="edible"/> Escoffier sarujuk kaliyan tawaran saking Bardoux lan nalika taun [[1867]] piyambakipun dipunangkat dados ''Chef Garde Manger'' lajeng 3 taun candhakipun piyambakipun dados Kepala Bagèyan Saos.<ref name="edible"/>
 
=== Masa perang ===
352.737

besutan