RNA: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal (5)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal (5))
 
== Bèntenipun RNA saha DNA ==
bèntenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih punika menawi ingkang kantun punika nggadhahi gendhis (gula) ingkang bènten, inggih punika [[ribosa]].<ref name="RNA1"/> RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahi [[urasil]] (U), boten [[timim]] (T) dados setunggalsatunggal saking sekawan basa-nipun.<ref name="RNA1"/><br />
Bukti ingkang kapisan kanggé wontenipun ''[[asam ribonukleat duta]]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[bakteri]].<ref name="RNA1"/> Wonten ing baktèria punika gèn-gèn boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintésa (pandamel) [[protein]].<ref name="RNA1"/> Studi-studi lajeng wonten sèl-sèl [[eukariotik]] masthèaken menawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancén bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]].<ref name="RNA1"/> ARNd dipunbentuk menawi sègmén DNA khusus, inggih punika setunggalsatunggal gèn, dados aktif.<ref name="RNA1"/>
 
== Sintesis Protein ==
'''Sintèsis protèin''' kadadosan wonten ing kelompok-kelompok [[partikel]] sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat '''ribosom'''.<ref name="RNA2">Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.282-283</ref> Partikel-partikel punika inggih punika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protèin-protèin.<ref name="RNA2"/> Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang alit nggadhahi setunggalsatunggal molekul rRNA.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahi setunggalsatunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan<ref name="RNA2"/>.<br />
Wonten ing [[ékariota]], molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.<ref name="RNA2"/> Sel-sel ingkang secara aktif terlibat wonten ing sintèsis sejumlah ageng protèin tunggal saged nggadhahi kathah sanget RNA khusus kanthi ukuran ingkang benten saking rRNA utawi tRNA.<ref name="RNA2"/>
[[Gambar:Protein.png|thumb|200px|Protein]]
 
=== Pemanjangan ===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA saklajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.<ref name="RNA3"/> [[Asam amino]] sakderengipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembe mlebet ngagem ikatan [[peptida]].<ref name="RNA3"/> tRNA inisiator dipunbébasaken saking situs P saha ribosom nggéséraken setunggalsatunggal kodon arah arus.<ref name="RNA3"/> Bab punika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan [[dipeptida]] nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kangge kadatenganipun tRNA sanesipun ingkang mbekta asam amino ingkang nomer tiga kanggé polipeptida ingkang tumbuh.<ref name="RNA3"/> Kados mekaten, pesen ingkang wiwitipun ''dipuntransripsi'' tumuju wonten molekul mRNA ''dipuntranslasi'' tumuju ing runtunan pasti asam-asam amino wonten polipeptida kasebut.<ref name="RNA3"/>
 
=== Terminasi ===
352.737

besutan