Mumi: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: menungsa → manungsa
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bPranala [Jj]aba\b +Pranala njaba))
(→‎top: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: menungsa → manungsa)
[[Gambar:Momias de Llullaillaco en la Provincia de Salta (Argentina).jpg|thumb|240px|Mumi.]]
{{Hiero|Mumi (''sˁḥ'')|<hiero>z:,:a-H-A53</hiero>|align=left|era=egypt}}
'''Mumi''' iku [[mayit]] kang diawetaké, amarga kanggo njaga saka [[dekomposisi]] déning cara alami utawa gawéyan, mula wujud asliné isih bisa kajaga.<ref name="mu">{{en icon}}[http://dictionary.reference.com/browse/mummy dictionary.reference.com] Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref> Kaya mangkéné iki bisa dilakoni kanthi cara nyèlèhaké mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar [[oksigen]]e, utawa tanpa migunakake bahan [[kimia]]. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, utamane ing [[Mesir]] kuno. Wong Mesir mitayani yèn awak iku panggonan [[Ka]], wong kang penting banget sajroning urip panguripane. Ing [[Cina]], wis ditemokake [[peti]] mati [[sipres]] kang kelem kanthi migunakake tanduran obat-obatan. Mumi kang wujude amarga kadadeyan alami, kayadene ing panggonan kang atis banget (''Ötzi'' (menungsamanungsa [[es]]), ''asam'' (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kayadéné kang akahé tinomekaké ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajroning kahanan kang alami wiwit periode Inca ing [[Peru]].
 
Mumifikasi bisa kalakon ing suhu panas lan garing mula awaké bakalan kadehidrasi kanthi cepet. Mumifikasi bisa dilakoni sasuwéné 12-14 minggu. Jaringan bakalan owah dadi atos, garing, awarna coklat peteng, dadi keriput lan ora bakalan bisa bosok.<ref name="mi">{{en icon}}[http://science.howstuffworks.com/mummy.htm science.howstuffworks.com] How Mummies Work (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>
352.737

besutan