Zhao Ziyang: Béda antara owahan

48 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: teng → wonten ing (8)
(→‎Sedonipun Zhao: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal)
(éjaan, replaced: teng → wonten ing (8))
}}
 
'''Zhao Ziyang''' ([[Hanzi sederhana]]: 赵紫阳, [[Hanzi tradisional]]: 趙紫陽, [[Hanyu Pinyin]]: Zhào Zǐyáng) ([[17 Oktober]] [[1919]]–[[17 Januari]] [[2005]]) ya iku sapriyantun [[politikus]] tengwonten ing [[Republik Rakyat Tiongkok]]. panjenenganipun ya iku mantan [[Perdana Menteri Republik Rakyat Tiongkok]] saking [[1980]] ngantos [[1987]], ugi [[Sekretaris Jendral Partai Komunis Tiongkok|Sekretaris Jendral]] [[Partai Komunis Tiongkok]] saking [[1987]] ngantos [[1989]].
 
dados sapriyantun pejabat ngalenggahan inggil, panjenenganipun ya iku pangarsa reformasi ingkang nglampahi ewah-ewahan peken ingkang meningkatkan produksi kaliyan pesat ugi mangarsani langkah-langkah kagem mempersingkat [[birokrasi]] ingkang lema ugi nempuhi [[korupsi]].
 
== Sedonipun Zhao ==
wonten Februari [[2004]], Zhao ngalami tempuhan [[pneumonia]] ingkang murugaken karisakan paru-paru ingkang parah ugi dirawat tengwonten ing griya sakit salebetipun tiga minggu. Zaho kedah dirawat malih amargi pneumonia wonten [[5 Desember]] [[2004]]. Laporan kesedanipun disangkal saupakara resmi wonten awal Januari [[2005]]. wonten [[15 Januari]], panjenenganipun dilaporkan lebet kawontenan [[koma (medis)|koma]] saksampune kaping beberapa kenging [[stroke]]. ndherek sapriyantun [[aktivis]], wakil presiden [[Zeng Qinghong]] mengunjungi Zhao tengwonten ing griya sakit. Zhao seda wonten [[17 Januari]] tengwonten ing satunggal griya sakit tengwonten ing [[Beijing]] wonten gebag 07:01 lebet yuswa 85 taun. panjenenganipun mengker garwa kekalihipun, Liang Boqi, catur putra, ugi sapriyantun putri.
 
Respon saking pangutus pertela ketingal timur sanget, kebokmenawen amargi ajrih badhe kedadosanipun demonstrasi nasional kados ingkang sampun kedadosan saksampune kesedan [[Zhou Enlai]] ugi [[Hu Yaobang]]. kantor warta resmi [[Xinhua]] ngewrat yektosan sapanjang catur baris ingkang ngendikakaken menawi "Rekan Zhao" sampun seda dunia. kesedanipun mboten dipunwartakaken tengwonten ing [[radio]] kresaa tengwonten ing [[televisi]] pangutus. [[nawala pirengan]] nasional ugi namung ngewrat pamaring priksan andhap (gangsal baris), sayangipun warta kesedanipun kedhawah wiyar langkung [[forum internetforum-forum tengwonten ing [[Internet]].
 
{{clr}}
352.737

besutan