Ruwatan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: uripe → uripé , kabeh → kabèh (6), isa → bisa, alat → piranti, njalani → nglakoni, lan sapanunggalane → lsp.
(→‎Sejarah: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: menungsa → manungsa (2))
(éjaan, replaced: uripe → uripé , kabeh → kabèh (6), isa → bisa, alat → piranti, njalani → nglakoni, lan sapanunggalane → lsp.)
'''Ruwatan''' iku [[upacara adat Jawa]] sing ancasé kanggo mbébasake wong komunitas utawa wewengkon saka ancaman bebaya. Inti upacara ruwatan iki sejatiné arupa [[ndonga]], nyuwun pangayoman marang [[Gusti Allah]] saka ancaman bebaya-bebaya umpamané [[bencana alam]] lan liyané, uga ndonga nyuwun pengampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing wis dilakoni sing isabisa nyebabaké bencana.
 
Upacara adat iki asalé saka ajaran budaya Jawa kuna sing sifaté ''sinkretis'' sing saiki ''diadaptasi'' lan disesuaiké karo ajaran [[agama]].
==Makna==
 
Maknane Ruwatan sejatine reresik diri saka sakehing dosa lan panggawe ala, ngedhekake rasa panembah marang Gusti kang akarya jagad dimen rahayu uripe uripé . Tembung "Ruwat" uga ateges "bebas" saka sakehing goda,coba lan rencana, bebendu, dosa lara lan sapanunggalanelsp.. Ruwatan iku upacara adat Jawa sing tujuwané kanggo mbébasaké wong, masarakat utawa wewengkon saka ancaman bebendu. Inti upacara ruwatan iki sejatiné ndonga, njaluk pangayoman marang Gusti Allah saka ancaman bebendu umpamané bencana alam lan liyané, uga ndonga njaluk pngampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing wis dilakoni sing bisa njalari bencana.lan dingo tulak bala ana ing sawijining désa,
 
==Larangan==
*[[Uger-uger lawang]] utawa anak loro lanang kabèh
*[[Ontang-onting]] utawa anak siji wadon
*[[Pendhawa]] utawa anak lima lanang kabehkabèh
* Pendhawi anak lima wadon kabehkabèh.
*[[Kedhana-kedhini]] utawa anak loro lanang wadon
*[[Gondhang kasih]] anak loro béda pakulitane, siji ireng siji putih
*[[Dhampit]] utawa anak loro lanang wadon kang laire bareng
* Jawi ngirit Banteng, anak mbarep wadon, adhine lanang kabehkabèh
* Banteng ngirit Jawi, anak lanang pembarep, adine wadon kabehkabèh
* saramba, anak 4 lanang kabehkabèh
* Sarimpi, anak 4 wadon kabehkabèh
* Bungkus,
* Julung Pujut
* pala gumantung
* buah-buahan
* alatpiranti tetanen
* kaca pangilon
* gunting
* manuk dara
 
Yen kanggo tolak bala utawa mbuang sial wong sing ngalami sukerta, wong sing diruwat kudu njalaninglakoni [[siraman]] banyu suci lan nggunting rambut, rambute banjur dilarung ing segara.
 
[[Kategori:Budaya Jawa]]
352.737

besutan