Kendhang: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: nduwèni → duwé, isa → bisa, sisi → sisih (2)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: nduwèni → duwé, isa → bisa, sisi → sisih (2))
[[Gambar:SambaSunda Quintett in Cologne (0253).jpg|thumb]]
[[Gambar:Traditional indonesian drums.jpg|thumb|Kendhang]]
'''Kendhang''' iku piranti [[gamelan Jawa]] sing ditabuh nganggo kombinasi antara [[tlapakan]] karo [[driji]], dadi ora nganggo [[tabuh]]. Ing musik modhèrn, piranti iki digolongaké piranti [[perkusi]]. Kendhang disèlèhaké ing wadhah panyangga saka kayu sing wujudé mèmper huruf '''Y'''. Kendhang ing musik gamelan fungsiné kanggo mimpin lan ngarahaké musik.<ref name="internet1">[http://www.joglosemar.co.id/gamelan.html joglosemar.co.id](dipunundhuh tanggal 30 Mei 2011)</ref> Kendhang nduwèniduwé jinis lan ukuran kang werna-werna.<ref name="internet1"/> Ukurané '''kendhang''' antarané 20 [[cm]] nganti [[45]] [[cm]].<ref name="internet1"/> Kendhang bentuké kaya drum lan dimainaké kanthi cara ditabuh.<ref name="internet1"/>
 
== Wujud ==
 
== Jinis swara lan cara nabuh ==
Akèh jinis swara sing isabisa diasilaké saka piranti kendhang iki ya iku antarané:
* '''Dlong''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan sing langsung diculaké. Swara iki nduwé nadha paling cendhèk.
* '''Dhah''': swara iki metu saka sisisisih utawa pinggir bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculaké.
* '''Thung''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo driji sing langsung diculaké. Yèn ing kendhang ketipung, swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé ning ditabuh nganggo jempol utawa driji panuding sing langsung diculaké.
* '''Ket''': swara iki metu saka pérangan tengah kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo pucuk driji utamané pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculaké (tetep nempèl) utawa nutup.
* '''Tong''': swara iki metu saka sisisisih utawa pinggir bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculaké.
* '''Tak''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan lan ora diculaké utawa tetep nempèl, déné tlapakan tangan tengen nempèl ing bagéyan kendhang sing gedhé. Swara iki nduwé nadha paling dhuwur.
* '''Deng''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo kabèh driji ana ing sisih pinggir kendhang. Sumber : Hari Kendhang Kabupatèn Madiun.
348.872

besutan