Wedhus: Béda antara owahan

33 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: luar negeri → jaban rangkah, liyane → liyané, wedok → wédok (2), umure → umuré, sawise → sawisé, Saliyane → Saliyané, penyakit → lelara, nduwèni → duwé (14), kayata → kaya ta (2), isa → bisa, cepet → rikat...
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(éjaan, replaced: luar negeri → jaban rangkah, liyane → liyané, wedok → wédok (2), umure → umuré, sawise → sawisé, Saliyane → Saliyané, penyakit → lelara, nduwèni → duwé (14), kayata → kaya ta (2), isa → bisa, cepet → rikat...)
[[Gambar:Billy goat.jpg|thumb|Wedhus jantan diwasa]]
 
'''Wêdhus'''|'''Wèdus''' (''Capra aegagrus hircus'') iku sub[[spesies]] saka wêdhus alasan (liar) ingkang jalaran alami kasêbar ing [[Asia Kidul-kulon]] (laladan "Bulan sabit yang subur" lan Turki) lan [[Éropah]].<ref name="internet1"/> Wêdhus minangka [[kéwan]] [[ruminansia|memamah biak]] kang ukurané sêdhêng.<ref name="internet1"/> Wêdhus liar [[lanang]] utawa [[wadon]] nduwèniduwé sungu sêpasang, nanging sungu ing wèdhus lanang|[[lanang] luwih gêdhé.<ref name="internet1"/> Umumé, wêdhus nduwèniduwé [[jénggot]], [[bathuk]] [[cêmbung]], [[buntut]] rada munggah, lan akèh-akèhé nduwèniduwé [[wulu]] kasar.<ref name="internet1">[http://www.perniagaanmalaysia.com/xxxxxxx/RP_Kambing.pdf perniagaanmalaysia.com](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>
 
== Jinis ==
 
=== Wêdhus Étawa ===
Wêdhus [[Étawa]] kalêbu wêdhus kang asalé saka [[India]] kang diarani wêdhus [[Jamnapari]].<ref name="internet1"/> Awaké gêdhé, dhuwuré gumba nganti [[90]] cm nganti tekan [[127]] cm ing wedhus [[lanang]], ananging wedhus [[wedokwédok]] mung [[92]] cm.<ref name="internet1"/> Boboté wedhus lanang nganti [[91]] [[kilogram]], lan wedhus wedokwédok [[63]] kilogram.<ref name="internet1"/>
Wedhus iki nduwèniduwé [[kuping]] dawa lan madhep mengisor.<ref name="internet1"/> [[Bathuk]] lan [[irung]]é nduwèniduwé wujud [[cembung]].<ref name="internet1"/> Wedhus lanang apadéné wedhus wédok nduwèniduwé sungu kang cekak.<ref name="internet1"/> Wedhus jinis iki bisa ngasilaké [[susu]] nganti telung [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/> Keturunan silangan utawa [[hibrida]] wedhus etawa lan wedhus lokal diarani wedhus peranakan etawa utawa PE. Wedhus [[PE]] ukurané méh padha karo wedhus étawa ananging luwih bisa [[adaptasi]] ing lingkungan lokal Indonésia.<ref name="internet1"/>
Salah sijiné [[kunci]] suksés saka ''peternakan'' wedhus étawa ya iku kabisan kanggo ngawinaké wedhus ing wayah kang pas saéngga asilé bakal cepetrikat ntuk anakan utawa kang diarani ''cempé''.<ref name="internet2">[http://www.etawajaya.com/ etawajaya.com](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref> Wedhus étawa betina wis bisa dikawinake nalika umureumuré [[6]] [[sasi]].<ref name="internet2"/>
 
=== Wedhus Jawarandu ===
Wedhus Jawarandu ya iku wedhus asil persilangan antarané wedhus [[Étawa]] karo wedhus [[kacang]].<ref name="internet1"/> Wedhus iki nduwèniduwé ciri separo mirip wedhus wtawa lan separo mirip [[wedhus kacang]].<ref name="internet1"/> [[Wedhus Jawarandu]] bisa ngasilaké [[susu]] kang akéhé [[1,5]] [[liter]] saben [[dina]].<ref name="internet1"/>
 
=== Wedhus Saenen ===
Wedhus Saenen ya iku wedhus kang asalé saka [[Saenen]], [[Swiss]].<ref name="internet1"/> Wedhus jantan lan betina saka jinis iki leloroné ora nduwé [[sungu]].<ref name="internet1"/> Wuluné awerna [[putih]] utawa [[krem]] [[pucet]].<ref name="internet1"/> [[Irung]] lan [[kuping]]é wedhus Saenen nduwèniduwé [[werna]] belang [[ireng]].<ref name="internet1"/> Bathuké amba, nanging kupingé nduwèniduwé ukuran kang ora patiya gedhé lan ora patiya cilik, kupingé nduwèniduwé wujud tegak mendhuwur.<ref name="internet1"/> Wedhus iki kalebu jinis wedhus kang bisa ngasilaké susu.<ref name="internet1"/>
 
=== Wedhus Kacukan ===
Wedhus kacukan ya iku wedhus asil saka ''perkawinan'' wedhus kacang lan baka-baka saka luarjaban negerirangkah kayatakaya ta [[Anglo Nubian]], [[Jamnapari]] lan uga kacukan karo baka-baka kang bisa ngasilaké susu kayatakaya ta [[Saanen]],[[Toggenburg]] lan [[British Alpine]].<ref name="internet3"/> Wedhus kang biyasané ana ing kampung-[[kampung]] ya iku wedhus kacukan.<ref name="internet3"/> Rupané wedhus iki mirip kaya induké, lan boboté kurang-luwih [[23]] nganti [[35]] [[kg]] yèn umuré wis setaun.<ref name="internet3"/> Wedhus kacukan kang déwasa uga nduwèniduwé bobot kang luwih tinimbang wedhus kacang.<ref name="internet3"/> Nalika lahir boboté kurang luwih [[2]] kg nganti [[2,5]] kg saben wedhus.<ref name="internet3">[http://www.agribdc.gov.my/web/guest/kacukan agribdc.gov.my](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>
 
=== Wedhus Boer ===
Wedhus boer kalebu wedhus pedaging kang paling moncèr ing [[Indonésia]].<ref name="internet6"/> Wedhus jinis iki cepetrikat banget gedhé lan nduwèniduwé [[kualitas]] kang apik.<ref name="internet6"/> Saliyané iku [[wedhus Boer]] uga nduwèniduwé daging kang rendah [[kolésterol]], ora gampang kaserang penyakitlelara, lan gampang anggoné adaptasi ing [[iklim]] lan sistem pemeliharaan.<ref name="internet6">[http://www.sabah.gov.my/kpd/projekkambingboer.html sabah.gov.my](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>
 
Wedhus Boer asalé saka [Afrika Selatan]].<ref name="internet7"/> Tembung Boer tegesé [[petani]].<ref name="internet7"/> Wedhus boer kalebu wedhus pedaging kang cepetrikat banget gedhé.<ref name="internet7"/> Boboté wedhus bisa nganti [[35]]-[[45]] kg nalika umuré lima nganti enem [[sasi]].<ref name="internet7"/> Daging wedhus boer luwih akèh tinimbang [[wedhus lokal]].<ref name="internet7"/> Dagingé kurang luwih nganti 40%-50% saka bobot awaké.<ref name="internet7">[http://www.indonesiaboergoat.com/ind/whyraiseboergoat.html indonesiaboergoat.com](dipunundhuh tanggal 24 Mei 2011)</ref>
 
Wedhus boer gampang dikenali, ciriné ya iku awaké dawa, amba, wuluné putih, sikilé cendhak, irungé cembung, kupingé dawa lan nggantung.<ref name="internet7"/> Sirahé wernané [[coklat]] rada abang utawa coklat [[enom]], ana uga kang coklat tuwa.<ref name="internet7"/> Ana uga wedhus boer kang nduwèniduwé [[garis]] putih mengisor ing rainé.<ref name="internet7"/> Kulité wernané coklat, iki kang bisa njaga saka [[kanker]] [[kulit]] kang disebabaké saka cahya [[srengéngé]].<ref name="internet7"/> Wedhus boer senengané ndhédhé ing wayah [[awan]].<ref name="internet7"/>
 
'''SaliyaneSaliyané iku''', uga ana jinis kéwan liya kang diarani [[wedhus gembel]] kang saemper karo wedhus.
 
== Daging ==
 
== Susu ==
Susu wedhus' iku isabisa kanggo obat keséhatan. Kayata ''asma'', ''bronchitis'', ''TBC'', lan liya-liyaneliyané. Asiling susu wedhus iku mau sawisesawisé diolah bisa digawé:
# karamel
# kaprina
352.737

besutan