Wong Banjar: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: antarane → antarané, bagéyan → pérangan, digunakake → digunakaké (3), kangge → kanggé (4), kayata → kaya ta, lan sapanunggalane → lsp., liyane → liyané (2), muda → mudha (2), Museum → Musiyum, nuduhake → nudu...
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: antarane → antarané, bagéyan → pérangan, digunakake → digunakaké (3), kangge → kanggé (4), kayata → kaya ta, lan sapanunggalane → lsp., liyane → liyané (2), muda → mudha (2), Museum → Musiyum, nuduhake → nudu...)
}}
 
'''Wong Banjar''' utawa '''Sukubangsa Banjar''' <ref>[http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10658&rog3=ID Banjar of Indonésia]</ref> iku [[suku bangsa]] sing manggon sapérangan gedhé [[wewengkon]] [[Propinsi]] [[Kalimantan Kidul]], lan wiwit abad kaping-17 wiwit manggon ing sebagéyan [[Kalimantan Tengah]] lan sebagéyan [[Kalimantan Wétan]] utamané [[kawasan]] dhataran lan bagéyanpérangan hilir saka Laladan ilèn Kali (DAS) ing wewengkon kasebut.
 
== Sistem paseduluran ==
|Intah/Muning
|}
Kaya sistem paseduluran umumeumumé, masarakat Banjar ngenali istilah-istilah tartemtu minangka panyelukan sajroning kulawarga. Skema mau punjere saka ULUN minangka panyebute.
 
ULUN uga ana celukan kanggo sedulur saka bapak lan ibu. sedulur paling tuwa sinebut ''Julak'', sedulur kaping pindho sinebut ''Gulu'', sedulur candhake sinebut ''Tuha'', sedulur tengah saka bapak lan ibu sinebut ''Angah'', lan liyaneliyané sinebut ''Pakacil'' (''paman mudamudha/kecil'') lan ''Makacil'' (''bibi mudamudha/kecil''), dene paling enom sinebut ''Busu''. Yen nyeluk sedulur saka ''kai'' lan ''nini'' padha waewaé, semana uga kanggo sedulur ''datu''.
 
SaliyaneSaliyané istilah ing dhuwun, uga ana sebutan liyaneliyané, ya iku :<br />
{{·}} ''minantu'' (bojo saka anake ULUN)<br />
{{·}} ''pawarangan'' (bapak / ibu saka minantu)<br />
{{·}} ''mintuha lambung'' (sedulur mintuha saka ULUN)<br />
{{·}} ''sabungkut'' (wong kang siji Datu karo ULUN)<br />
{{·}} ''mamarina'' (sebutan umum kanggo sedulureseduluré bapak/ibu saka ULUN)<br />
{{·}} ''kamanakan'' (anake kakang/adhi saka ULUN)<br />
{{·}} ''sapupu sakali'' (anake mamarina saka ULUN)<br />
{{·}} ''badangsanak'' (sedulur kandhung)
 
Yen ngeluk wong kang seumuran, bisa gunakake ''ikam'', lan uga bisa gunakake tembung ''aku'' kanggekanggé nuduhaken awake dhewe. Dhewe kanggekanggé ngurmati utawa nyeluk kang luwih tuwa, gunakaken tembung ''pian'', lan tembung ''ulun'' kanggekanggé nuduhakenuduhaké awake dhewe.
 
=== Gegaman Tradisional ===
Adhedhasar asil wawancara langsung karo wong kang tau gunakake, gaman tradisional suku banjar kang padhatan digunakakedigunakaké saben dina ing antaraneantarané:
* 1. Serapang
Serapang ya iku tombak mawa mata lima. Patang mata mekar kayatakaya ta cakar garudha kanthi bait pengait ing saben pucuke. Siji mata manèh ana ing tengahing bait, kang sinebut “besi lapar” kang dipercaya bisa ngrubuhake wong kang duwéni elmu kebal.
* 2. Tiruk
Tiruk ya iku tombak dawa lurus tanpa bait digunakakedigunakaké kanggo golek iwak gabus lan toman ing kali.
* 3. Pangambangan
Pangambangan ya iku tombak lurus mawa mata siki kanthi bait ing sakloron sisine.
* 4. Duha
Duha ya iku lading mata loro ingkang biyasa digunakakedigunakaké kanggekanggé bedhag babi.
 
== Populasi suku Banjar ==
* 1.726 ing Propinsi [[Nanggroe Aceh Darussalam]] 0,1%
* 921 ing Propinsi [[Sumatra Kidul]]
* lsp..
* lan sapanunggalane.
 
Miturut situs "Joshua Project" cacahing suku Banjar ana
* Tjilik Riwut, Kalimantan Memanggil, Djakarta:Penerbit Endang, 1957.
* Idwar Saleh, Sejarah bandjarmasin:Selajang Pandang Mengenai Bnagkitnja Keradjaan Bandjarmasin, Posisi, Funksi dan Artinja Dalam Sedjarah Indonésia Dalam Abad Ketudjuh Belas. Bandung: Balai Pendidikan Guru. 1958
* Rumah Tradisional Banjar: Rumah Bubungan Tinggi, Departemen Pendididkan dan Kebudayaan, MuseumMusiyum Negeri Lambung Mangkurat, 1984
* M. Gazali Usman, Kerajaan Banjar:Sejarah Perkembangan Pulitik, Ekonomi, Perdagangan dan Agama Islam, Banjarmasin: Lambung Mangkurat Press, 1994.
* Jurnal Kebudayaan:KANDIL, Melintas Tradisi, Edisi 6, Tahun II, Agustus-Oktober, 2004 ISSN: 1693-3206
352.737

besutan