Basa Pèrsi: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: masyarakat → masarakat, antara liya → antarané (2)
(→‎Uga delengen: replaced: Deleng uga → Uga delengen)
(éjaan, replaced: masyarakat → masarakat, antara liya → antarané (2))
 
== Cabang-cabang basa Pèrsi ==
Basa Parsi sabeneré dumadi saka manéka ragam basa lan varian, sing kasebar saka [[Iran]] nganti ujung Khumzari ing [[Oman]]. Dhialèk lan varian iku antara liyaantarané:
* [[Dari|Basa Dari]] sing dituturaké ing [[Afganistan]], klebu [[Hazaragi]].
* [[Tajik]] dituturaké ing [[Tajikistan]], nanging migunakaké [[Aksara Sirilik]]
 
Déné ing wewengkon Iran dhéwé antara liyaantarané:
* [[Gilaki]]
* [[Talashi]]
{{utama|Aksara basa Pèrsi}}
 
Sadurungé mlebu Islam, masyarakatmasarakat Pèrsi migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa [[Pahlavi]], ya iku aksara sing dimodhifikasi saka [[Basa Aram]], lan vèrsi sijiné ya iku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroning basa Pèrsi Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).
 
Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.
352.730

besutan