Kali Niger: Béda antara owahan

14 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasa → biyasa, bidang → babagan, masyarakat → masarakat, nduwèni → duwé (6), pada → padha
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, bidang → babagan, masyarakat → masarakat, nduwèni → duwé (6), pada → padha)
== Etimologi ==
[[Gambar:Niger river at Koulikoro.jpg|right|300px|thumb|Kali Niger ing [[Kulikoro]]]]
Sumber saka jeneng ''Niger'' kang asli ya iku durung dibabarake utawa durung dingerteni ing masyarakatmasarakat umum. Umumé kali Niger dijupuk saka [[Basa Latin|Latin]] ''niger'' kang ngandut arti [[ireng]]. Khanan kaya mengkana durung bisa dipakemake karana ora ana bukti kang gamblang.Tembung Niger uga dijupuk kanthi asal-usul saka panjajah [[Portugis]] kang migunakake tembung jroning basa Portugis ya iku ''negro'' utawa ''preto'', kang dimupangatake ana ing panggonan liyaing [[donya]] karana Kali Niger ora nduwèniduwé banyu ireng kasunyatané nduwèniduwé banyu bening (deleng [[Rio Negro]]).
== Geografi ==
[[Gambar:Niger River Center Island.jpg|right|300px|thumb|Omah-omah blethok ing [[pulo]] utama [[Danau Debo]], ing salah sijiné bageyan kang amba saka kali Sungai Niger]]
 
Kali Niger ya iku kali kang nduwèniduwé kahanan [[banyu]] kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang [[Sungai Nil]]. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan nduwèniduwé biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger nduwèniduwé banyu kang bening.<ref>Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191</ref> Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai padapadha bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mei.<ref name="Reader, hal. 191">Reader, hal. 191</ref>
 
Ciri khas sungai ini adalah [[Delta Pedalaman Niger]], yang terbentuk di laladan di mana lereng sungai itu mematah.<ref name="Reader, hal. 191"/> Hasilnya adalah suatu wewengkon dengan aliran arus seperti jalinan pita, [[rawa]]-rawa, dan danau-danau sebesar nagara [[Belgia]]; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biasabiyasa produktif baik di bidangbabagan [[perikanan]] maupun [[agrikultur]].<ref>Reader, hal. 191-192</ref>
 
== Kali Niger jroning carita fiksi ==
Bageyan jarak dawa hilir kali Niger nduwèniduwé latar jroning carita-carita pengripta [[novel]] [[Clive Cussler]], uga jroning carita sawijining filem ''aksi-petualangan'' ing [[taun]] [[2005]] "[[Sahara (filem)|Sahara]]". Kali kang uga didadekake latar mburi karya gedhé T. Coraghessan Boyle, "''Water Music''".
 
== Pranala njaba ==
[[Category:Rivers of Nigeria]]
-->
{{stub}}
 
[[Kategori:Kali ing Guinea|Niger]]
[[Kategori:Kali ing Benin|Niger]]
[[Kategori:Kali ing Nigeria|Niger]]
 
 
{{stub}}
352.737

besutan