Obat: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: endah → éndah, kayata → kaya ta, nduweni → duwé, nduwèni → duwé, penyakit → lelara (4), yén → yèn
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: endah → éndah, kayata → kaya ta, nduweni → duwé, nduwèni → duwé, penyakit → lelara (4), yén → yèn)
'''Obat''' ya iku barang utawa [[dat]] kang bisa dipigunaké kanggo tamba [[penyakitlelara]], ngilangaké gejala penyakitlelara,lan ngowahi prosès [[kimia]] ing awak.<ref name="internet1"/>
Obat iku bahan utawa campuran bahan-bahan kang dipigunaké kanggo kanggo netepaké [[diagnosis]], nyegah, ngurangi, lan nambani penyakitlelara utawa gejala penyakitlelara, [[tatu]] lan [[awak]] kang ora normal.<ref name="internet1"/> Saliyané iku obat uga kena kanggo nggawé awak saya endahéndah umpamané obat [[tradhisional]].<ref name="internet1"/>
 
Ing [[Amérika Sarékat]], obat digawé déning [[prusahaan farmasi]] utawa [[farmasi]] kang tuku obat saka [[prusahaan]] farmasi.<ref name="internet2"/> Farmasi uga kena nyediakaké obat kanthi cara langsung tumrap [[pasièn]] yèn obat iku bisa aman nalika dianggo pasièn dhéwé utawa diwènèhi resep kanthi [[preskripsi medis|preskripsi]] kang digawé [[dhokter]].<ref name="internet2">[http://medicastore.com/ medicastore.com](dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)</ref>
Nalika lagi sepisanan dipasaraké, obat nduwèniduwé rega kang larang, ananging [[asuransi]] [[kaséhatan]] bisa dianggo ngènthèngaké béaya.<ref name="internet2"/> Nalika [[patèn]] salah sawijiné obat wis entèk, [[obat generik]] digawé lan didistribusèkaké déning prusahaan saingan kang nyebabaké regané dadi murah.<ref name="internet2"/> Obat kang ora mbutuhaké [[preskripsi]] saka [[medis]] profesional dikenal kanthi jeneng obat [[OTC]] (basa Inggris: ''Over the Counter'', kang tegesé ing kasir).<ref name="internet2"/> Obat jinis iki kena didol ing [[toko]] biyasa.<ref name="internet2"/>
 
Ing [[Indonésia]], obat kang larang regané luwih akèh cacahé, iki amarga larangé béaya pemasaran kang ditanggung déning prusahaan [[farmasi]], khususé kanggo obat ''ethical''.<ref name="internet2"/>
 
== Klasifikasi ==
Obat bisa diklasifisikaké kanthi akèh cara, kanthi cara mekanisme aksi, èfèk lan status (legal apa ora legal).<ref name="internet1"/> Jinisé obat iki kayatakaya ta <ref name="internet1">[http://www.spesialis.info/ spesialis.info](dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)</ref>
* [[Analgesik]] obat kanggo ngilangaké rasa lara
** Non-NSAID [[antipiretik]]
*** [[Acetaminophen]] (uga diarani kanthi jeneng [[parasetamol]], obat iki bisa nyebabaké [[lever]] yényèn digunaké kanthi cara kronik.
** [[NSAIDS]]
*** [[Aspirin]] utawa ASA (acetylsalicylic acid), kang diarani antipiretik
*** [[Ibuprofen]] uga diarani Advil, Motrin, Nuprin and Brufen
** [[Opioids]], [[narkotik]] kanggo ngilangaké rasa lara kang kuwat. Obat iki bisa nyebabaké ketagihan. Obat iki digunakaké kanggo obat rékréasi amarga nduweniduwé éfék [[euphorik]].
*** [[Opiates]]
**** [[Morphine]]
{{reflist}}
3. [http://www.sediaobatkuat.com Obat Kuat]
{{stub}}
 
[[Kategori:Obat]]
 
 
{{stub}}
 
[[af:Dwelmmiddel]]
348.872

besutan