1 Januari: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: negari → nagari (3), Februari → Fèbruari (2)
(→‎Kadadosan Wigatos: dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken)
(éjaan, replaced: negari → nagari (3), Februari → Fèbruari (2))
''' 1 [[Januari]] ''' punika, dinten ingkang kaping 1 miturut [[Kalendher Gregorian|Kalèndher Gregorian]].
 
* 1 januari 2010: Miturut pétangan [[Kalèndher Jawa|kalèndher Jawi]], tanggal 1 Januari 2010 dhawah dinten [[Jemuwah]] [[Wagé]], 15 [[Sura]] 1943 [[Dal]]. [[Kurup]] Asapon (1936 - 2052 M), [[Windu]] Kuntara, Lambang Windu Kulawu, Tahun Dal. Lambang Tahun: Sukra Mangkara (Urang) Kumarané rupa Mina Wranggas, Paarasan: Aras Pepet, Pancasuda: Sumur Sinaba, Kamarokam: Nuju Pati, Watak Sasi ; Sasi Rahayu, Watak Dinten: Dina Rahayu Mangsa: Kapitu (VII, Palguna) 22 Desember - 2 FebruariFèbruari [[Wuku]]: Wuyé, Lintang Jadi, Padangon Wogan, Padéwan Rudra, Dinten Sukra (Jemuwah), Paringkelan Wurukung, Pasaran Wagé, Lambang Dinten Ulam.<ref name="Bausastra.com">[http://www.bausastra.com/other/e/index.php Bausastra.com]</ref>
* 1 Januari 2011: Miturut pétangan kalèndher jawi dhawah dinten Setu Wagé, 25 Sura 1944 Bé, Kurup: Asapon (1936 - 2052 M), Windu: Kuntara, Lambang Windu Kulawu, Tahun Bé, Lambang Tahun Buda Mahésa (Kebo), Kumarané rupa Mina Lodan, Paarasan: Lakuning Lintang, Pancasuda: Satriya Wirang, Kamarokam: Kala Tinantang, Watak Sasi: Sasi Rahayu, Watak Dinten: Dinten Rahayu, Mangsa: Kapitu (VII, Palguna) 22 Desember - 2 FebruariFèbruari, Wuku: Mandhasiya, Lintang Asma, Padangon Jagur, Padéwan Éndra, Dinten Tumpak (Setu), Paringkelan: Aryang, Paasaran: Wagé, Lambang Dinten: Pandhé.<ref name="Bausastra.com"/>
 
== Kadadosan Wigatos ==
* [[1763]] - Abraham Lincoln, Presidhèn ka-16 [[Amérika Sarékat]] mroklamasèkaken émansipasi rasial.
* [[1801]] - Asteroid [[1 Ceres]], ingkang sepindhahan dipun panggihi.
* [[1912]] - [[Taiwan]] dipundéklarasèkaken minangka negarinagari.
* [[1915]] - Parusahaan farmasi misuwur saking [[Jerman]], [[Bayer]], ndamel [[aspirin]] awangun tablet, sakdèrèngipun awangun puyer.
* [[1916]] - Kanggé ingkang kaping sepindhah, [[getih|rah]] ingkang sampun dipunsimpen lan dipunasrepaken dipunanggé [[transfusi]].
* [[1984]] - [[Brunei]] dados nagara mardika.
* [[1986]] - [[Aruba]] mardika saking [[Curaçao]].
* [[1993]] - [[Cekoslowakia]] pecah dados kalih negarinagari: [[Ceko]] lan [[Slowakia]].
* [[1995]] - [[Organisasi Perdagangan Donya]] (WTO) dipunadegaken.
* [[1999]] - Mata uang [[Euro]] wiwit dipun-ginakaken minangka ''electronic currency''.
* [[2002]] - Mata uang [[Euro]] dipunginakan sacara resmi ing dedagangan ing 12 negarinagari anggota Uni Éropah.
* [[2007]] - Kacilakan montor miber [[Adam Air Penerbangan 574]] rute Jakarta-Surabaya-Manado; 96 penumpang lan 6 awak pesawat tiwas.
 
== Kapurih Mangga Ugi Dipunpriksani ==
* [[Kalendher kadadeyan|Kalèndher Kadadéyan]]
{{CommonscatCommons category|1 January}}
 
[[Kategori:Kalendher kadadeyan|Januari]]
352.737

besutan