Kendhang: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: utamané → mligi (2), umumé → lumrahé, Bagéyan → Pérangan, bagéyan → pérangan (8)
(éjaan, replaced: nduwèni → duwé, isa → bisa, sisi → sisih (2))
(éjaan, replaced: utamané → mligi (2), umumé → lumrahé, Bagéyan → Pérangan, bagéyan → pérangan (8))
 
== Wujud ==
Wujudé mèh [[silindher]], [[simetris]], ing salah siji sisih rada gedhé tinimbang sisih lawané. BagéyanPérangan sing luwih gedhé umumélumrahé disèlèhaké ing tengening panabuh. Kendhang iki ukurané luwih cilik tinimbang [[bedhug]].
 
== Jinis ==
 
== Fungsi ==
Piranti [[gamelan]] iki fungsiné kanggo ngatur irama utamanémligi yèn arep ngowahi irama uga kanggo ngatur tempo musik supaya ajeg. Kendhang uga sok kanggo tengeran babak-babak ing reroncèn musik gamelan lan ing pérangan akir utawa panutup swara [[suwukan]].
 
== Jinis swara lan cara nabuh ==
Akèh jinis swara sing bisa diasilaké saka piranti kendhang iki ya iku antarané:
* '''Dlong''': swara iki metu saka tengah bagéyanpérangan kendhang sing gedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan sing langsung diculaké. Swara iki nduwé nadha paling cendhèk.
* '''Dhah''': swara iki metu saka sisih utawa pinggir bagéyanpérangan kendhang sing gedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculaké.
* '''Thung''': swara iki metu saka tengah bagéyanpérangan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo driji sing langsung diculaké. Yèn ing kendhang ketipung, swara iki metu saka bagéyanpérangan kendhang sing gedhé ning ditabuh nganggo jempol utawa driji panuding sing langsung diculaké.
* '''Ket''': swara iki metu saka pérangan tengah kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo pucuk driji utamanémligi pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculaké (tetep nempèl) utawa nutup.
* '''Tong''': swara iki metu saka sisih utawa pinggir bagéyanpérangan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculaké.
* '''Tak''': swara iki metu saka bagéyanpérangan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan lan ora diculaké utawa tetep nempèl, déné tlapakan tangan tengen nempèl ing bagéyanpérangan kendhang sing gedhé. Swara iki nduwé nadha paling dhuwur.
* '''Deng''': swara iki metu saka bagéyanpérangan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo kabèh driji ana ing sisih pinggir kendhang. Sumber : Hari Kendhang Kabupatèn Madiun.
 
== Notasi ==
<references/>
 
{{CommonscatCommons category|Indonésian drums}}
{{Piranti gamelan Jawa}}
 
348.872

besutan