Charlie Chaplin: Béda antara owahan

18 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: zaman → jaman, hiburan → panglipur, Februari → Fèbruari (10)
(replaced: film → filem (37))
(éjaan, replaced: zaman → jaman, hiburan → panglipur, Februari → Fèbruari (10))
'''Sir Charles Spencer Chaplin, Jr.''' [[Order of the British Empire|KBE]] ({{lahirmati|[[East Street Market|East Street]], [[Walworth, London|Walworth]], [[London]]|16|4|1889|[[Vevey, Swiss]], [[Swiss]]|25|12|1977}}), utawa '''Charlie Chaplin''', iku [[aktor]] [[komedi]] [[Inggris]] sing arupa salah siji pemeran filem misuwur jroning sajarah [[Pafileman Amérika Sarékat|Hollywood]] ing éra filem ireng putih, uga [[sutradara]] filem sing suksès. Aktingé ing layar perak ndadèkaké Charlie Chaplin minangka salah siji artis [[pantomim]] lan [[badhut]] paling apik sing asring didadèkaké panutan kanggo seniman ing babagan sing padha.
 
Chaplin iku salah siji tokoh paling duwé prabawa lan paling kréatif ing éra [[filem bisu]]. Jroning filem-filemé, Chaplin ditepungi seneng ngrangkep-ngrangkep, wiwit saka peran utama, sutradhara, penulis naskah, tekan pengisi ilustrasi musik. Karir ing donya hiburanpanglipur suwéné 65 taun, dirintisé minangka pemeran cilik ing panggung [[zamanjaman Victoria]] lan pertunjukan komedi ''[[music hall]]'' ing [[Inggris]], lan terus makarya tekan sadurungé tilar donya ing umur 88 taun. Kauripan Chaplin kebak pasang surut, wiwit saka mangsa cilik sing miskin, tekan ing puncak ketenaran bintang Hollywood uga simbol budaya. Kauripan pribadiné sing gemerlap ngundang akèh sanjungan uga kontrovèrsi.
 
Jroning filem-filemé, Chaplin asring meranaké karakter "[[The Tramp]]", sawijining gelandhangan mawa potongan [[kumis]] kothak sing duwé étikèt lan martabat sawijining bangsawan. Kostum arupa jas keciliken, kathok daa sing kegedhèn, sarta ning endi-endi nggawa tongkat lan nganggo topi dhuwur.
(*) ora ditulis/disutradarai Charlie Chaplin {{br}}
'''1914'''
* 01. ''[[Making a Living]]'' (2 FebruariFèbruari) *
* 02. ''[[Kid Auto Races at Venice]]'' (7 FebruariFèbruari) *
* 03. ''[[Mabel's Strange Predicament]]'' (9 FebruariFèbruari) *
* 04. ''[[Between Showers]]'' (28 FebruariFèbruari) *
* 05. ''[[A Film Johnnie]]'' (2 Maret) *
* 06. ''[[Tango Tangles]]'' (9 Maret) *
'''[[Essanay]]''' {{br}}
'''1915'''
* 36. ''[[His New Job]]'' (1 FebruariFèbruari)
* 37. ''[[A Night Out (filem)|A Night Out]]'' (15 FebruariFèbruari)
* 38. ''[[The Champion (filem)|The Champion]]'' (11 Maret)
* 39. ''[[In The Park]]'' (18 Maret)
* 68. ''[[The Professor]]'' ora rampung
'''1920'''
* 68. ''[[The Kid (1921 filem)|The Kid]]'' (6 FebruariFèbruari)
* 69. ''[[The Idle Class]]'' (25 September)
'''1922'''
* 70. ''[[Pay Day (1922 filem)|Pay Day]]'' (2 April)
'''1923'''
* 71. ''[[The Pilgrim]]'' (26 FebruariFèbruari)
'''[[United Artists]]''' {{br}}
'''1923'''
* 74. ''[[The Circus (silent filem)|The Circus]]'' (6 Januari)
'''1931'''
* 75. ''[[City Lights]]'' (6 FebruariFèbruari)
'''1936'''
* 76. ''[[Modern Times (filem)|Modern Times]]'' (5 FebruariFèbruari)
'''1940'''
* 77. ''[[The Great Dictator]]'' (15 Oktober)
== Pranala njaba ==
{{wikiquote}}
{{Commons category}}
{{commonscat}}
* '''Situs resmi'''
** [http://www.charliechaplin.com/ Situs resmi Charlie Chaplin]
352.737

besutan