Francisco Pizarro: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Amerika → Amérika (3), nembe → nembé, negari → nagari (2), manggen → manggèn (2), kerajaan → kraton (3), kangge → kanggé (2)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451)
(éjaan, replaced: Amerika → Amérika (3), nembe → nembé, negari → nagari (2), manggen → manggèn (2), kerajaan → kraton (3), kangge → kanggé (2))
|death_place = [[Lima]], [[Peru]]
|other_names =
|known_for = Penaklukan AmerikaAmérika Kidul
|occupation = [[Conquistador]]
|nationality = [[Orang Spanyol|Spaniard]]
}}
'''Francisco Pizarro''' lair taun 1475 ing [[Trujillo]], [[Spanyol]] inggih punika tiyang ingkang saged nelukaken kerajaankraton Inka ing negarinagari [[Peru]], [[AmerikaAmérika Kidul]].<ref name="buku1">[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]</ref><ref name="internet1">[http://www.enchantedlearning.com/explorers/page/p/pizarro.shtml Francisco Pizarro: Explorer] dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)</ref> Saking taun 1502 ngantos 1509, Pizarro manggenmanggèn ing Hispaniola, Kapuloan [[Karibia]], ing laladan ingkang sapunika mlebet negarinagari Républik [[Dominika]] lan [[Haiti]].<ref name="buku1"/><ref name="internet1"/> Taun 1513, panjenenganipun dados anggota ekspedisi kanthi dipunpandhegani déning [[Vasco Nunez de Balboa]], ingkang nemokaken Samodra [[Atlantik]].<ref name="buku1"/> Taun 1519, panjenenganipun manggenmanggèn ing [[Panama]].<ref name="buku1"/> Nalika Pizarro nembenembé yuswa sekawan dasa pitu taun, Pizarro mangertos wonten satunggalipun kerajaankraton ingkang naminipun Kerajaan Inca, ingkang wonten ing wewengkon AmerikaAmérika Kidul. Pizarro nggadhahi krenteg pengin nelukaken kerajaankraton punika, kados dene [[Hernando Cortes]] ingkang saged nelukaken [[Mexico]].<ref name="buku1"/> Pizarro nyobi dhateng Kerajaan Peru ingkang sepisanan ing taun 1524-1525, ananging boten kasil. Ingkang kaping kalihipun taun 1526-1528, panjenenganipun kasil tindak dhateng Peru lan saged mbekta wangsul [[emas]] lan tiyang-tiyang suku Indian.<ref name="buku1"/>
 
Taun 1528, Pizarro kondur dhateng Spanyol. [[Raja Charles V]] paring dhawuh dhateng Pizarro supados saged nelukaken Peru minangka dados jajahanipun Spanyol.<ref name="buku1"/> Pizarro dipunparingi senjata, dana, lan sadaya piranti kanggekanggé ekspedisi punika.<ref name="buku1"/> Pizarro lajeng tindak dhateng [[Panama]] saperlu nyamektakaken sadaya piranti kanggekanggé ekspedisi. Ekspedisi punika dipunlaksanakaken taun 1531.<ref name="buku1"/> Kakiyatan ingkang dipunbekta Pizarro namung 200 tiyang, kamangka Kerajaan Inca nggadhahi enem yuta tiyang.<ref name="buku1"/>
 
Pizarro dugi ing Peru wonten ing sasi September 1532, namung mbekta 177 tiyang lan jaran ingkang cacahipun 62.<ref name="buku1"/> Kanthi kakiyatan ingkang sawontenipun, Pizarro mlebet dhateng laladan pagunungan Andes kanthi kutha Cajamarca ingkang dados jujukanipun.<ref name="buku1"/> Kutha punika dados panggenanipun panguwasa Inca ingkang asmanipun [[Atahualpa]] ingkang nggadhahi 14.000 tamtama.<ref name="buku1"/> Tentara “liliput” Pizarro dugi ing Cajamarca tanggal 15 Nopember 1532.<ref name="buku1"/> Kanthi siasat ingkang “brilian”, Pizarro saged nelukaken Kerajaan Inca.<ref name="buku1"/> Saderengipun, Atahualpa dipunperjaya ngantos pejah déning Pizarro lan tamtamanipun.<ref name="buku1"/>
* [http://www.biography.com/search/article.jsp?aid=9442295&search=Francisco+Pizarro Francisco Pizarro ing biography.com]
 
{{CommonscatCommons category|Francisco Pizarro}}
 
{{DEFAULTSORT:Pizarro, Francisco}}
350.349

besutan