Paulus saka Tarsus: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: utamané → mligi
c (→‎Pranala njaba: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|el}} (2) using AWB (10903))
(éjaan, replaced: utamané → mligi)
'''Paulus saka Tarsus''' (awalé '''Saulus saka Tarsus''') utawa '''Rasul Paulus''', ([[3]] Maséhi–[[67]] Maséhi) diakoni minangka tokoh wigati jroning ngrumusaké ajaran [[Yesus]]. Paulus digambaraké jroning [[Prajanjian Anyar]] minangka [[Yahudi]] saka suku [[Benyamin]], sing duwé kabudayan Yunani ([[helenis]]) lan [[kawarganegaran Roma|warga Roma]] saka [[Tarsus (kutha)|Tarsus]] (saiki [[Turki]]). Awalé panjenengané sawijining panganiaya wong Kristen (wektu iku jenengé Saulus), lan sawisé pengalamané ketemu Yesus ing dalan nuju kutha [[Damaskus]], panjenengané malih dadi sawijining pendhèrèk [[Yesus Kristus]] (Kis. 9).
 
Paulus nyebut dhèknèné minangka "rasul kanggo bangsa-bangsa non-Yahudi" ({{Ayat|Roma|11|13}}). Panjenengané gawé upaya sing ngéramaké liwat layang-layangé marang komunitas non-Yahudi kanggo nuduhaké yèn keslametan sing dilakoni déning [[Yesus Kristus]] iku kanggo kabèh wong, dudu mung wong Yahudi. Gagasan Paulus iki marakaké crah antarané dhèknèné karo [[murid-murid]] Yesus, utamanémligi [[Simon Petrus|Petrus]] lan [[Yakobus]], sing percaya yèn kanggo dadi pendhèrèk Yesus, wong-wong sing dudu Yahudi kudu pisanané dadi Yahudi luwih dhisik (deleng Gal. 2:11-14). Kanggo ngrampungaké konflik iki, dianakaké sidhang ing Yerusalem (Kis. 15), sing disebut minangka Sidhang [[Sinode]] utawa [[Konsili]] Gréja sing pisanan.
 
== Pati ==
[[Alkitab]] ora nélakaké kepriyé lan kapan Paulus mati. Nanging miturut [[tradhisi Kristen]], Paulus ditebas guluné ing Roma nalika mangsa pamaréntahan [[Nero]] watara patengahan 60-an ing Tre Fontane Abbey.
 
Nalika sasi [[Juni]] [[2009]], [[Paus Benediktus XVI|Paus Benediktus]] ngumumké asil pangedhukan kuburrané Paulus ing [[Basilika Santo Paulus ing Njaba Tembok]]. [[Sarkofagus]] iku dhéwé ora kabukak, nanging diuji kanthi upaya panylidhikan. Lan iku nuduhaké tugelan-tugelan menyan, kain ungu lan kain biru sarta fragmèn balung cilik. Balung iku mawa tanggal [[radiokarbon]] abad kaping-1 tekan kaping-2. Miturut Vatikan, iki katoné ngonfirmasi tradhisi kubur duwèkané Paulus.<ref>[http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6219656.stm St Paul's tomb unearthed in Rome] dari BBC News (08-12-2006); http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4442169,00.html?maca=en-rss-en-all-1573-rdf</ref>
* [http://jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=283&letter=S&search=Paul%20of%20Tarsus Jewish Encyclopedia: Saul of Tarsus]
 
{{DEFAULTSORT:Paulus, Santo saka Tarsus}}
{{Lelampahan Misi Paulus}}
{{Tokoh Prajanjian Anyar}}
 
{{CommonscatCommons category|Saint Paul}}
 
{{DEFAULTSORT:Paulus, Santo saka Tarsus}}
[[Kategori:Lair 3]]
[[Kategori:Pati 67]]
352.737

besutan