Mikrotubula: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sel → sèl (2), nduweni → duwé, bageyan → pérangan (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(éjaan, replaced: sel → sèl (2), nduweni → duwé, bageyan → pérangan (2))
'''Mikrotubula''' ya iku organel [[selsèl]],ing jero [[sitoplasma]] kabèh selsèl [[eukariot]], arupa silinder dawa kang duweni rongga kanthi diameter njaba kira-kira 25&nbsp;nm lan diameter njero ± 12&nbsp;nm.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995.Fisiologi Tumbuhan. Indonesia: Penerbit ITB Bandung. Hal 22. ISBN 979-8591-20-8.</ref><ref name="Campbell">Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:130, 126 ISBN 979-688-468-2</ref> Dawane werna-werna saka pirang-pirang nanometer nganti prang-pirang mikrometer.<ref name="Salisbury"/> Mikrotubula kasusun saka molekul-molekul bunder [[protein]] globular kang diarani [[tubulin]], kang sacara spontan nggabung ing kaanan tertemtu mbentuk silinder dawa kang nduweniduwé rongga.<ref name="Salisbury"/><ref name="Campbell"/> Saben molekul tubulin kasusun saka rong subunit polipeptida kang arupa,α-tubulin lan β-tubulin.<ref name="Campbell"/> Saben molekul tubulin duweni bobot molekul 110.000 Dalton lan minangka dimer saka protein tubulin α lan tubulin β.<ref name="Salisbury"/> Ing irisane, mikrotubula katon kasusun saka 13 subunit ing susunan heliks.<ref name="Salisbury"/> Subunit iki ya iku bageyanpérangan saka 13 benang tubulin, saben subnit karonce mbentuk heliks kang minangka bageyanpérangan saka dinding mikrotubula.<ref name="Salisbury"/> Sakloron macam tubulin iki kasusun kanthi selang seling sadawaning benang.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Enzim]] [[protease aspartat]] kang di[[sekresi]] déning [[HIV]] lan ''avian myeloblastosis virus'' ditemokake nggondheli proses ronce mikrotubula, kanthi ngiris [[hormon]] [[protein MA|MAP]].<ref>{{cite web
 
== Uga delengen ==
{{CommonscatCommons category|Microtubules}}
* [[Mikrofilamen]]
* [[Silia]]
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Sitoskeleton]]
 
 
{{stub}}
352.737

besutan