Konsili Vatikan I: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sedinten → sadinten
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bPirsani ugi\b +Ugi pirsani))
(éjaan, replaced: sedinten → sadinten)
Dhéfinisi infalibilitas paus sanès arupi agèndha orisinil kanggé dipundhiskusiaken (Pius IX rumaos bilih boten pantes kanggé panjenenganipun kanggé nglebetaken topik kasebut salebetipun agèndha), ananging énggal-énggal dipuntambahaken sasampunipun konsili dipunwiwiti. Perkawis puniki dados kontrovèrsial, boten amargi kathah ingkang boten pitados bilih Paus boten saged salah, ananging amargi kathah-kathahipun rumaos bilih dhoktrin kasebat bèoten kedahipun dipundadosaken minangka dhogma resmi. [[John Henry Newman]], minangka conto, nélakaken bilih dhéfinisi formal kados puniku saged nyebabaken kathah tiyang bakal nilar imanipun. Sapérangan kuwatos bilih perkawis puniki badhé mijilaken kacubriyan énggal bilih tiyang Katulik gadhah kasetyan gandha. Pandhangan puniki dipunajengaken déning kalih pratiga Uskup [[Amérika Sarékat]] lan kathah saking [[Prancis]] lan [[Jerman]].
 
Kathahipun 60 anggota Konsili salajengipun mundhut sikap absèn kanthi nilar [[Roma]] sedintensadinten sadèrèngipun pamundhutan swantun. Uskup Agung [[Antonio Maria Claret]] (ing tembe wingking ing[[kanonisasi]]), ssatunggiling tiyang saking pangadilan karajaan Spanyol lan pangadeg saking Misionaris Putra-Putra Manah Maria Imakulata (Misionaris Claretian), kanthi ''keras'' ngutuk "pangujatan lan bidhah ingkang dipunpocapaken ing inggil lanté salebetipun Konsili puniki," lan arupi salah satunggal pambéla paling kiyat saking isu infalibilitas paus lan kautaman Tahta Suci Roma. Panjenenganipun inggih punika satunggal-satunggalipun anggota Konsili ingkang dipunkanonisasi dados Santo (dipunbéatifikasi taun [[1934]] lan dipunkanonisasi déning [[Paus Pius XII]] taun [[1950]]). Salajengipun panjenenganipun tilar donya ing biara Cistercian ing Fontroide, Prancis, tanggal [[24 Oktober]] [[1870]]. Pirembagan lan pasetujon perkawis konstitusi kasebat mijilaken kontrovèrsi sérius ingkang mbeta dhumateng pangunduran dhiri saking tiyang-tiyang ingkang ing tembé wingking dipuntepangi minangka [[Gréja Katulik Lami]].
 
Pecahipun [[perang Prancis-Prussia]] dumados ing tengah-tengahipun mangsa Konsili, nyebabaken dipuntundha akibat dhawahipun Roma, lan Konsili puniki pungkasanipun boten naté dipunterasaken. Konsili puniki sacara resmi boten naté dipuntutup dumugi mapuluh-puluh taun salajengipun, lan sacara resmi dipuntutup nalika weldal persiapan [[Konsili Vatikan II]]. Asil saking Konsili Vatikan I puniki nedahaken kamenangan obahan [[Ultramontanisme]] ingkang nyengkuyung pamaréntahan séntral Vatikan kanggé Gréja Katulik. Paningkatan kasadharan dhumateng idhèntitas dhiri minangka kaum Katulik Roma ugi lajeng kathah mijil ing saindhenging donya, sairing kaliyan ningkatipun gunggung lapangan pedamelan ing kagesangan réligius lan kapasturan, sesarengan kaliyan aktivitas pulitik pro-Katulik ingkang cetha ing saben nagari.
 
== Pranala njawi ==
{{CommonscatCommons category|First Vatican Council}}
* [http://www.dailycatholic.org/history/20ecume1.htm Decrees of the Council]
* [http://www.newadvent.org/cathen/15303a.htm Catholic Encyclopedia article]
350.349

besutan