E=mc²: Béda antara owahan

18 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: penting → wigati, kerja → makarya, energi → ènergi (9), dhewe → dhéwé
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bReferensi\b +Rujukan))
(éjaan, replaced: penting → wigati, kerja → makarya, energi → ènergi (9), dhewe → dhéwé)
[[Gambar:Relativity3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|Rumus [[Einstein]] th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning [[Berlin]]]]
 
'''''E = mc''<sup>2</sup>''' sajroning [[fisika|ngèlmu fisika]] ya iku [[rumus]] kang sering metu lan pentingwigati banget nalika njlentrehaké ''persamaan nilai'' watarané [[energiènergi]] (''E'') lan [[massa]] (''m''), kang dipadhakaké sacara langsung nganggo etungan konstanta kuadrat ''[[kecepatan cahaya|laju cahaya]]'' dalam [[vakum]] ( ''c'' <sup>2</sup> )
 
: '''<math> E = mc^2 \!</math>''',
 
Yaiku:
* ''E'' = [[energiènergi]] ([[Joule|J]])
* ''m'' = [[massa]] ([[Kilogram|kg]])
* ''c'' = [[kecepatan cahaya]] (m.s<sup>-1</sup>)
Faktor ''c'' <sup>2</sup> bernilai 89.88 [[Awalan SI|P]]J/kg = 21.48 [[Ton#Satuan Energi|Mt TNT]] per kg = 149.3 pJ/[[satuan massa atom|u]] = 931.5 [[Awalan SI|M]][[Elektronvolt|eV]]/u.
 
Menawa energiènergi kang dimaksud ning [[persamaan]] ning dhuwur ya iku [[energiènergi diam]], mula massa kang keitung ya iku [[massa diam]] utawa [[massa invarian]].
 
== Sajarah lan konsekuensiné ==
 
[[Albert Einstein]] nyimpulaké [[formula]] iki didasaraké saka pangamatanné ning taun [[1905]] ngamati [[obyek]] kang obah lan ng[[laju]] nyedhaki laju cahaya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, manawa massa [[barang]] asliné iku [[ukuran]] saka [[kandungan energiènergi]] barang iku dhewedhéwé. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké manawa kabèh energiènergi kang ana ing [[sistem tertutup]] mengaruhi massa diam saka [[sistem]].
 
:<math>\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ dalam\ vakum})^2</math>
 
Miturut pepadhanan iki, gunggungé [[maksimum energiènergi]] kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni [[kerjamakarya aktif]] ya iku massa obyek dikali kuadrat saka laju cahaya.
 
Rumus iki uga digunakaké kanggo ngukur gedhené energiènergi kang dikasilaké ning [[reaksi nuklir]]. Perubahan massa [[isotop]] sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (''Δm'') dipingaké karo kuadrat kecepatan cahaya, kasilé padha karo [[energiènergi]] kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.
 
:<math>n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!</math>
 
== Pranala njaba ==
{{CommonscatCommons category|Einstein formula}}
* [http://plato.stanford.edu/entries/equivME/ Stanford Encyclopedia of Philosophy entry]
* [http://www.youtube.com/watch?v=CC7Sg41Bp-U Rekaman suarané Einstein kang isiné penjelasan singkat babagan teori ii]
348.872

besutan