Kulit: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: utamané → mligi, penyakit → lelara, menungsa → manungsa, disebut → ingaran (2), alat → piranti (3)
c (→‎top: pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB)
(→‎top: éjaan, replaced: utamané → mligi, penyakit → lelara, menungsa → manungsa, disebut → ingaran (2), alat → piranti (3))
[[Gambar:Diagram of human skin.jpg|thumb|300px|Diagram kulit manungsa.]]
'''Kulit''' iku lapisan paling njaba ing awak [[menungsa|manungsa]]. Kulit pérang dadi telung bagéan: bagéan paling njaba disebutingaran [[epidermis]], bagéan tengah [[mesodermis]], lan bagéan njero [[dermis]]. Kulit sensitif banget saka prabawa lingkungan sakitar, kaya panas srengéngé, lebu, lan asep knalpot.
 
Kulit disebutingaran uga [[indra peraba]] amarga akèh banget pucuk-pucuk saraf sing peka saka [[sentuhan]], [[tekanan]], lan [[rabaan]]. Kulit bisa nampa rangsangan [[panas]], [[adhem]], [[alus]], [[kasar]], loro utawa nyeri lan liya-liyané. Pucuk-pucuk saraf panampa rangsangan utamanémligi ana ing lapisan malphigi kulit lan ana uga ing alatpiranti-alatpiranti sing ana ing njeron awak. Bagéan kulit sing paling peka ya iku bagéan sing paling akèh pucuk-pucuk sarafé, kaya ing pucuk driji, tlapak tangan, tlapak sikil, lamb élan kiwa-tengené gulu.
 
Kulit uga minangka alatpiranti pambuwangan utawa ekskresi amarga ngandhung kelenjar kringet.
 
Gangguan lan penyakitlelara kulit ing antarané [[jerawat]], [[panu]] utawa kurap, [[rangen]], bisul nanah (abses) lan liya-liyané.
 
{{sistem integumen}}
352.737

besutan