Rahim: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: siap → siyap, sel → sèl (2), masa → mangsa (2), kayadéné → kaya déné, kadadéyan → kadadéan, kadadeyan → kadadéan, gua → guwa (2), disebut → ingaran, biasané → biyasané, bagéyan → pérangan
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451)
(→‎top: éjaan, replaced: siap → siyap, sel → sèl (2), masa → mangsa (2), kayadéné → kaya déné, kadadéyan → kadadéan, kadadeyan → kadadéan, gua → guwa (2), disebut → ingaran, biasané → biyasané, bagéyan → pérangan)
| MeshNumber = A05.360.319.679
}}
'''Rahim''' utawa '''guwa garba''' utawa '''kandhutan''' ya iku bagéyanpérangan saka [[organ]] [[reproduksi]] wanita kang wujudé kaya [[pir]] kuwalik, nduwé [[otot]] lan dumunung ing [[panggul]] antarané [[kandung kemih]] lan [[rektum]].<ref name="satu">[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/620603/uterus Uterus]</ref><ref name="dua">[http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19263.htm Uterus]</ref> Organ iki kanggo njaga [[janin]] sadurungé lair kayadénékaya déné omah.<ref name="satu" /><ref name="tiga">[http://www.wyethindonesia.com/$$Uterus%20Care.html?menu_id=105&menu_item_id=3 Uterus care]</ref> Sawisé babaran, rahim iki aboté kurang luwih 0,7 [[kilogram]].<ref name="tiga" />
Témbok guaguwa garba kasusun saka 3 lapis jaringan, ya iku lapisan njaba (''serosa''), tengah (''myometrium''), lan njero (''endometrium'').<ref name="buku 1">[Biology for Junior High School III,kaca 24, taun 2009 Yudhistira]</ref>
Panggawéyan endhog lan menstruasi kadadeyankadadéan sacara siklis sing kalampah kanthi 4 fase ya iku :
1. Tahap ''menstruasi'' (dina kaping 1 - 7 ), ya iku rontokélan metuné témbok guaguwa garba saka njero awak. Perkara iki disebabké kurangé kadar hormon seks ing sakjrone awak.
2. Tahap ''praovulasi'' (dina kaping 7 - 13 ), ya iku wanciné nggawéné lan matengaké selsèl endhog ing saknjeroné [[ovarium]] amarga mundhakékadar [[estrogen]] ing njero awak.
3. Tahap Ovulasi, ya iku metuné sèl endhog sing wis mateng saka ovarium sing biasanébiyasané disebutingaran masamangsa subur. Yen siklusé pas wanciné, [[ovulasi]] kadadéyankadadéan witara dina kaping 14 saka prastawa menstruasi.
4. Tahap ''pascaovulasi'' (dina kaping 15 - 28), ya iku masamangsa [[selsèl]] endhog ora nglakoni pembuahan. Ing tahap iki, produksi progesteron mundhak nganti endometrium dadi luwih kandel lan siapsiyap nampa ''embrio'' kanggo modot. Yen ora ana fertilisasi, hormon seks ing sak jeroné awak dadi entèk lan ndadèkaké endometrium rontok.
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
352.737

besutan