Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

20 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: tentara → wadya (3), tahun → taun, tahta → singgasana, sudah → wis, raja → ratu (5), pusat → punjer, penting → wigati, pasukan → prajurit, ndadekaké → ndadèkaké (2), menehi → mènèhi, mateni → matèni (3), ka...
(éjaan, replaced: bidang → babagan, sedulure → seduluré, Sakwisé → Sawisé (3), Sakwise → Sawisé, nduwèni → duwé (6), melu → mèlu, kayata → kaya ta, kabeh → kabèh, isa → bisa, bagian → pérangan, nggolek → nggolèk (2), dhe...)
(éjaan, replaced: tentara → wadya (3), tahun → taun, tahta → singgasana, sudah → wis, raja → ratu (5), pusat → punjer, penting → wigati, pasukan → prajurit, ndadekaké → ndadèkaké (2), menehi → mènèhi, mateni → matèni (3), ka...)
|partof=wiracarita ''[[Mahabharata]]''
|caption= nalika perang ing Kurukshetra .
|date= durung mesthi, ± tahuntaun 3000 SM - 1000 SM<ref>[http://www.hindunet.org/saraswati/colloquium/colloquium01.htm Hindunet.org]</ref>
|place=Distrik [[Kurusetra]], nagara pérangan [[Haryana]], [[India|India Utara]].
|territory=
|result=dimenangake pihak [[Pandawa]]
|combatant1=Lima anake Pandu ([[Pandawa]]) lan sekuthune, dipimpindipanggedhèni déning [[Yudistira]]
|combatant2=Satus anake Dretarastra ([[Korawa]]) lan sekuthune, dipimpindipanggedhèni déning [[Duryodana]]
|commander1=[[Drestadyumna]]{{KIA}}
|commander2=[[Bisma]]{{KIA}}{{br}}[[Drona]]{{KIA}}{{br}}[[Karna]]{{KIA}}{{br}}[[Salya]]{{KIA}}{{br}}[[Aswatama]]
|strength1=7 ''Aksohini'' (7 divisi){{br}}Total ± 1.530.900 tentarawadya
|strength2=11 ''Aksohini'' (11 divisi){{br}}Total ± 2.405.700 tentarawadya
|casualties1= Meh kabèh prajurit. {{br}}Mung 7 satriya sing urip: lima [[Pandawa]], [[Yuyutsu]], dan [[Satyaki]]
|casualties2= Meh kabèh prajurit. {{br}}Hanya 3 satriya sing urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, sing dadi bagèyanpérangan paling pentingwigati saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku ya iku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki isih bisa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing laladan [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingertenidingertèni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kaya ta bèntèngbètèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sakdurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
Sanajan paperangan iki mung paprangan antarané rong kaluwargakulawarga sak [[dinastiwangsa]], nanging uga mélokaké pirang-pirang krajan ing [[India]]. Paprangan iku kadadéan 18 dina, lan yutanan tentarawadya saka rong pihak akèh sing gugur. Paprangan kasebut nyebabaké akèh wanita sing dadi randha lan bocah-bocah sing dadi yatim. Paprangan iki uga ndadèkaké krisis ing India lan uga dadi gerbang nuju jaman [[Kaliyuga]].<!-- ENGLISH WIKIPEDIA -->
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan sing dadi panyebab perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake tahtasinggasana krajan Kuru marang seduluré sing paling tuwa, ya iku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki duwé teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci déning umat [[Hindhu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing laladan kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing pusatpunjer pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dheweké anak mbarep. Pandu duwé putra lima kang dikenalmisuwur déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sawisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pasisirs dadi rajaratu ya iku Yudistira. Kanggo mujudaké ambisiné, Duryudana terus golekgolèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matenimatèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep matenimatèni Pandhawa amarga olèh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matenimatèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabaké pandhawa kalah. Sakdurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké iku minangka aak pambarep dinastiwangsa Kuru.
 
Sawisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa duwé hak njaluk manèh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan manèh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yèn dheweké duwé hak lan wajib mèlu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima désa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem menehimènèhi sanajan sakpucuk dom. Kuwi sing dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan duwé hak ana ing administrasi pamerentahan
Sebagai seorang pangeran, [[Pandawa]] merasa wajib dan berhak turut sertasarta dalam administrasi pemerintahan, maka mereka meminta lima buah désa saja. Tetapi Duryodana sombong dan berkata bahwa ia tidak bersedia memberikan tanah kepada para Pandawa, bahkan yang seluas ujung jarum pun. Jawaban itu membuat para Pandawa tidak bisa bersabar lagi dan perang tak bisa dihindari. Di pihak lain, Duryodana pun sudahwis mengharapkan peperangan.<ref name="Bhagawad Gita"/>
 
== Misi damai Sri Kresna ==
Sakdurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] duwé usaha nggolèk sekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo rajaratu-rajaratu ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké pasukanprajurit kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadeankadadéan. Mangkono uga sing dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolèk sekuthu. Kaya mangkono sing ndadekakéndadèkaké rajaratu-rajaratu ing daratan India Kuno kabagi dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadekakéndadèkaké prajurit wuta kabèh. Nalika iku uga dheweké nunjukaké wujud rohaniné sing mung bisa dideleng déning wong suci ya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sawisé Kresna lunga saka Hastinapura, dhèwèké menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yèn perang wis ora udu kadadeankadadéan. Dhèwèké njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
 
== Persiapan perang ==
[[Kresna]] ora nyanggupi perang dhèwèkan. Dheweké ngajokaké pilihan karo Pandhawa lan Kurawa, yèn salah siji bisa njaluk widyabalane Kresna sing akèh lan salah siji olèh migunaake tenagane Kresna. OLeh kesempatan kaya mangkono [[Arjuna]] lan [[Duryodana]] lunga menyang [[Krajan Dwaraka|Dwaraka]] kanggo milih salah siji saka rong pilihan mau.
 
Duryodana pinter ing pulitik, jenius ing babagan pulitik, banjur dhèwèké milih tentarane Kresna. DeneDéné para [[Pandawa]] sing diwakili Arjuna, milih tenagané Kresna sing bisa ngadhani lan njaluk supaya Kresna maju perang tanpa gaman. Sri Kresna gelem marang panjaluké pandhawa.
== Cathetan sikil ==
 
348.872

besutan