Srikandhi: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: wae → waé, Senopati → Senapati (2), Sejarah → Sajarah, sedulur → sadulur, seda → séda, Sakliyane → Saliyané, raja → ratu (2), Raden → Radèn (3), nduwèni → duwé, jroning → sajeroning, bapake → bapaké, anggo...
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: wae → waé, Senopati → Senapati (2), Sejarah → Sajarah, sedulur → sadulur, seda → séda, Sakliyane → Saliyané, raja → ratu (2), Raden → Radèn (3), nduwèni → duwé, jroning → sajeroning, bapake → bapaké, anggo...)
{{TMH Infobox|
| Image = Srikandi-kl.jpg
| Caption = Srikandi jroningsajeroning pewayangan Jawa
| Nama = Srikandhi
| Devanagari = शिकण्ढी
}}
 
'''Srikandhi''' utawa Dèwi Srikandhi, utawa Wara Srikandhi ([[basa Sangskreta|Sangskreta]] ''Śikhaṇḍī'') iku paraga ing wiracarita ''[[Mahabharata]]''. Srikandhi iku putriné [[Drupada|Prabu Drupada]] (jeneng enomé Sucitra), rajaratu saka nagara Cempalaraja.<ref name="buku1"> Hardjowirogo. 1982. SejarahSajarah Wayang Purwa. Jakarta: Balai Pustaka (halaman 199-200)</ref>
 
Srikandhi kondhang minangka prajurit èstri. Kedadéyan iku nalika Srikandhi mlaku metu saka kraton, banjur nemokaké [[kalung]] [[kembang teraté]] sing ana ing gapura kraton. Kembang iku arupa kembang sing ditinggal déning [[Amba|Dèwi Amba]] ana ing nagara Pancala minangka pratandha dendam, sapa waé kan migunakaké kalung iku, wong iku sing bakal merjaya [[Bisma|Begawan Bisma]].
 
== Lairé Srikandhi ==
Dewi Srikandhi iku dumadi saka geni kang dipuja déning [[Prabu Drupada]].<ref name="buku2">Subardi. 2000. ''Mutyara Rinonce Budi pekerti ing Pewayangan''. Jakarta</ref> drupada tumindak mangkono kanggo golèk cara males wirang marang [[Bambang Kumbayana]] (Pandita Durna).<ref name="buku2"/> Prabu Drupada tau diwirang - wirangaké déning para muride Durna ya iku Kurawa.<ref name="buku2"/> Prabu Drupada dilarak – larak kaya wong sudra.<ref name="buku2"/> Durna tumindak mangkono kanggo males lara atiné nalika dipulasara Gandamana (patihe Drupada) jalaran nalika semana Durna anggoneanggoné matur marang prabu Drupada amung njangkar (ora basa).<ref name="buku2"/> Gandamana nesu lan Bambang Kumbayana|[[Bambang Kumbayana]] dipala nganti rusak awaké.<ref name="buku2"/> Amarga lara atine, Prabu Drupada muja geni.<ref name="buku2"/> Saka tengahé geni katon bayi loro, lanang lan wadon.<ref name="buku2"/> Banjur bayi mau pinaringan asma Srikandhi lan [[Arya Dresthajumena]].<ref name="buku2"/> SakliyaneSaliyané iku Srikandhi uga duwé sedulursadulur wadon asma [[Dewi Drupadi]], kang ora liya garwane Puntadewa.<ref name="buku2"/> Yen ing carita wayang, Srikandhi digambaraké minangka prajurit wanita sing peng – pengan.<ref name="internet1"/> Nalika isih enom dhèwèké merguru manah marang RadenRadèn Arjuna|[[RadenRadèn Arjuna]].<ref name="buku1"/> Banjur dhèwèké dipek bojo déning RadenRadèn [[Arjuna]].<ref name="buku1"/>
 
Dèwi Srikandhi tau dilamar déning [[Prabu Jungku Mardea]] saka nagara [[Parangkubarja]].<ref name="internet1"/> [[Drupada|Prabu Drupada]], bapakebapaké Srikadhi seneng karo lamarane Jungku Mardea, nanging Srikandhi ora seneng. Banjur dhèwèké madul marang Arjuna.<ref name="internet1"/> Arjuna mbela Srikandhi, banjur Srikandhi dhaup karo Arjuna.<ref name="internet1"/>
 
== Paraga ==
Dewi Srikandhi mripaté jahitan, irunge mbangir, rainé rada ndhangak, nuduhaké dhèwèkée putri kang nduwèniduwé swara ''dencing''.<ref name="buku1"/> Dewi Srikandhi nganggo sanggul, arané ''Sanggul Gedhé''.<ref name="buku1"/> Nduwèni ''jamang'' kanthi garudané mengguri.<ref name="buku1"/> Sebagian rambuté diumbaraké polos.<ref name="buku1"/> Kalunge awujud bulan sabit.<ref name="buku1"/> Anggone kain dodot putrèn.<ref name="buku1"/>
 
== Patemon Klawan Arjuna ==
Ésuké Puntadewa karo adhi – adhiné lan ibuné, [[Kunthi|Dèwi Kunthi]] mara manèh ing Nagara [[Pancalaretna]] kanggo nglamar Dèwi Drupadi. Nalika iku Dèwi Srikandhi golèk cara kanggo cedhak karo Arjuna.<ref name="buku3"/> Pungkasané Srikandhi meguru manah marang Arjuna. Malah sabanjuré Srikandhi digarwa déning Radèn Arjuna. Srikandhi Suwita ing Pandhawa.<ref name="buku2"/>
 
== SenopatiSenapati Perang Wanita ==
Srikandhi iku prajurit wanodya kang cukat, trengginas, omongane ladak, kumresek, nanging ngantasi karya, jujur, setya marang garwa, tata kramane genep.<ref name="buku2"/> Polahe Srikandhi ora béda kaya satriya perang.<ref name="buku4">[Marsono, Hendrosaputro, Waridi. 1999. Ensiklopedi Basa Jawa. Yogyakarta: Lembaga Studi Jawa]</ref> Kajaba iku Srikandhi pinter perang lan olah panah.<ref name="buku4"/> Dadi ora kleru yèn para Pandawa ngangkat Srikandhi dadi SenopatiSenapati perang ndampingi Arjuna nalika perang Bharatayuda ing lapangan Kurusetra.<ref name="buku3"/>
Ing perang [[Bharatayudha]], Dewi Srikandhi diutus dadi senapati perange Pandawa, nggenteni [[Resi Seta]], satriya saka Wirata kang sedaséda nalika perang tandhing lawan Resi [[Bisma]], senapati saka [[Kurawa]].Bhisma kaget nalika wewayangan Dewi Amba|[[Dewi Amba]] nyawiji ing ragane Srikandhi.<ref name="buku2"/> Mesthi waewaé Srikandhi dudu tandhingane.<ref name="buku2"/> Srikandhi mulat sigra nyekel panah Pasopati|''pasopati''.<ref name="buku2"/> Panah diloloske, banjur disaut déning Dewi Amba ditamakake ing jajane Bhisma.<ref name="buku2"/> Getih muncrat, nyawa pegat.<ref name="buku2"/>
<ref name="internet1"/> Kadadean iku padha karo kutukane [[Amba|Dewi Amba]], putri Prabu [[Darmahambara]], rajaratu nagara Giyantipura|[[Giyantipura]], kang mati déning Resi Bisma|[[Resi Bisma]].<ref name="internet1">[http://ki-demang.com/gambar_wayang/index.php?option=com_content&task=view&id=1062&Itemid=1071 Dewi Srikandhi], situs wèb ki-demang.com (diakses tanggal 5 Maret 2011).</ref>
 
== Cathetan suku ==
348.872

besutan