RNA: Béda antara owahan

23 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bakteri → baktèri (2), kangge → kanggé, kedadosan → kadadosan, khusus → mirunggan (5), mekaten → makaten, menawi → manawi (3), nembe → nembé, proses → prosès, sakderengipun → sadèrèngipun, sel → sèl (2)
(éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal (5))
(éjaan, replaced: bakteri → baktèri (2), kangge → kanggé, kedadosan → kadadosan, khusus → mirunggan (5), mekaten → makaten, menawi → manawi (3), nembe → nembé, proses → prosès, sakderengipun → sadèrèngipun, sel → sèl (2))
'''RNA''' (''Ribonucleic Acid'') inggih punika "duta" utawi pambekta pesan [[genetik]] saking [[gen]] kanggé [[ribosom]], inggih punika [[organel]] ingkang sampun dipunmangertosi gegandénganipun kaliyan [[sintésis protéin]] wonten ing lebet [[sitoplasma]] [[selsèl]].<ref name="RNA1">Pai, Anna C.1985.''Foundations of Genetics''.Jakarta:Erlangga.127</ref> Saben jinisning RNA nggadhahi kualitas struktural khususmirunggan ingkang damelaken cocog kanggé fungsi ingkang spèsifik.<ref>[http://library.thinkquest.org/04apr/00217/en/biology/rna/index.html/ library.thinkquest.org](dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref> RNA nggadhahi basis [[Adenin]] (A), [[Sitosin]] (C), saha [[Urasil]] (U).<ref>[http://www.news-medical.net/health/What-is-RNA.aspx/ news-medical.net] (dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref>
 
[[Gambar:RNA pol.jpg|thumb|250px|RNA]]
 
== Bèntenipun RNA saha DNA ==
bèntenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih punika menawimanawi ingkang kantun punika nggadhahi gendhis (gula) ingkang bènten, inggih punika [[ribosa]].<ref name="RNA1"/> RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahi [[urasil]] (U), boten [[timim]] (T) dados satunggal saking sekawan basa-nipun.<ref name="RNA1"/><br />
Bukti ingkang kapisan kanggé wontenipun ''[[asam ribonukleat duta]]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[bakteribaktèri]].<ref name="RNA1"/> Wonten ing baktèria punika gèn-gèn boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintésa (pandamel) [[protein]].<ref name="RNA1"/> Studi-studi lajeng wonten sèl-sèl [[eukariotik]] masthèaken menawimanawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancén bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]].<ref name="RNA1"/> ARNd dipunbentuk menawimanawi sègmén DNA khususmirunggan, inggih punika satunggal gèn, dados aktif.<ref name="RNA1"/>
 
== Sintesis Protein ==
'''Sintèsis protèin''' kadadosan wonten ing kelompok-kelompok [[partikel]] sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat '''ribosom'''.<ref name="RNA2">Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.282-283</ref> Partikel-partikel punika inggih punika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protèin-protèin.<ref name="RNA2"/> Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang alit nggadhahi satunggal molekul rRNA.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahi satunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan<ref name="RNA2"/>.<br />
Wonten ing [[ékariota]], molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.<ref name="RNA2"/> Sel-selsèl ingkang secara aktif terlibat wonten ing sintèsis sejumlah ageng protèin tunggal saged nggadhahi kathah sanget RNA khususmirunggan kanthi ukuran ingkang benten saking rRNA utawi tRNA.<ref name="RNA2"/>
[[Gambar:Protein.png|thumb|200px|Protein]]
 
== Translasi RNA ==
'''Translasi RNA''' kedadosankadadosan wonten ing ribosom, prosesprosès punika kalampahan wonten tiga prosés.<ref name="RNA3">Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.285-286</ref>
# Inisiasi
# Pemanjangan
 
=== Inisiasi ===
Ribosom ngiketaken piyambakipun wonten ing situs inisiasi khususmirunggan wonten molekul mRNA.<ref name="RNA3"/> Situs punika kawontenan ing nukleotida "lawan arus" saking kawiwitan pesenipun.<ref name="RNA3"/> Saklajengipun '''tRNA inisiator''' ingkang khususmirunggan ngiketaken piyambakipun wonten ing kodon (limrahipun AUG)ingkang miwiti saben pesen.<ref name="RNA3"/> Pangiketan kadadosan wonten situs ing ribosom ingkang dipunsebat situs P.<ref name="RNA3"/> Asam amino ingkang dipunbekta tRNA inisiator inggih punika metionin (utawi wonten ing bakteribaktèri, wujud termodifikasi secara [[kimia]] ingkang dipuntandai fMet).<ref name="RNA3"/>
 
=== Pemanjangan ===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA saklajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.<ref name="RNA3"/> [[Asam amino]] sakderengipunsadèrèngipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembenembé mlebet ngagem ikatan [[peptida]].<ref name="RNA3"/> tRNA inisiator dipunbébasaken saking situs P saha ribosom nggéséraken satunggal kodon arah arus.<ref name="RNA3"/> Bab punika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan [[dipeptida]] nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kanggekanggé kadatenganipun tRNA sanesipun ingkang mbekta asam amino ingkang nomer tiga kanggé polipeptida ingkang tumbuh.<ref name="RNA3"/> Kados mekatenmakaten, pesen ingkang wiwitipun ''dipuntransripsi'' tumuju wonten molekul mRNA ''dipuntranslasi'' tumuju ing runtunan pasti asam-asam amino wonten polipeptida kasebut.<ref name="RNA3"/>
 
=== Terminasi ===
352.737

besutan