Jawa Wétan: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: anane → anané, biasané → biyasané (2), Bidang → Babagan (3), Daftar → Pratélan (2), dirasakake → dirasakaké, Jawa Timur → Jawa Wétan (2), Kedhiri → Kadhiri, Kediri → Kadhiri (2), kepengin → kepéngin, khas →...
(éjaan: wetan -> wétan, replaced: wetan → wétan, Wetan → Wétan (3))
(éjaan, replaced: anane → anané, biasané → biyasané (2), Bidang → Babagan (3), Daftar → Pratélan (2), dirasakake → dirasakaké, Jawa Timur → Jawa Wétan (2), Kedhiri → Kadhiri, Kediri → Kadhiri (2), kepengin → kepéngin, khas →...)
{| {{InfoboxAttribs}}
|+ <big>'''PropinsiProvinsi Jawa Wétan'''<br />''PropinsiProvinsi Jawa TimurWétan''</big>
|-
| style="background: #ffffff;" align="center" colspan="2" |
|}
|-
| align="center" colspan="2" style="border-bottom: 3px solid gray;" | <small>[[Motto]]: "Jer Basuki Mawa Béya"<br />Tegese:"Yen kepenginkepéngin makmur, iki kudu ana pangorbanan"</small>
|-
| align="center" colspan="2" | [[Gambar:IndonésiaEastJava.png|280px|Péta Jawa Wétan ing Indonésia]]
|}
 
'''Jawa Wétan''' ([[basa Indonésia]]: ''Jawa TimurWétan'') iku propinsi ing [[Indonésia]]. PropinsiProvinsi iki ananeanané ing ujung [[wétan]] pulo [[Jawa]] lan uga ngliputi [[puloPulo Madura]] lan [[pulo Bawéan]]. [[Kutha krajan]] propinsi iki ya iku kutha [[Surabaya]] sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.
 
== Sajarah ==
== Pemerintahan ==
 
=== DaftarPratélan Laladan Tingkat II: ===
 
# [[Kabupatèn Bangkalan]]
# [[Kabupatèn Jember]]
# [[Kabupatèn Jombang]]
# [[Kabupatèn KedhiriKadhiri]]
# [[Kabupatèn Lamongan]]
# [[Kabupatèn Lumajang]]
# [[Kabupatèn Situbandha]]
# [[Kabupatèn Sumenep]]
# [[Kabupatèn TrenggalekTrenggalèk]]
# [[Kabupatèn Tuban]]
# [[Kabupatèn Tulungagung]]
# [[Kutha Batu]]
# [[Kutha Blitar]]
# [[Kutha KediriKadhiri]]
# [[Kutha Madiun]]
# [[Kutha Malang]]
== Seni lan Budaya ==
 
Budaya Jawa Timuran iku radha béda karo [[Budaya]] Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo [[Kraton]] [[Surakarta]] lan [[Ngayogyakarta]] [[Hadiningrat]]. Apa sing diarani budaya Jawa Timuran iku kasebar wiwit sisih wétan Kali [[Brantas]] ing [[Kertosono]], [[Nganjuk]]. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. SaliyaneSaliyané iku, budaya Jawa Timuran diwatesi karo Kali [[Bengawan]] [[Solo]] ing Babat, [[Lamongan]]; Kandangan, [[KediriKadhiri]]; lan lor Kali [[Lesti]] ing Kabupatèn [[Malang]].
 
Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganthi tlatah [[Jember]] sanajan kacampur karo budayaning Madhura. Tlatah budaya Jawa Timuran iki paraké ing wewengkon [[Mancanagari]] lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé ya iku :
 
# [[Egalitèr]], ya iku ora pati nganggo [[unggah-ungguh]] lan iku biasanébiyasané prabawa budaya pesisiran.
# Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo [[lambang]]-[[lambang]] sing biasanébiyasané dianggo wong Jawa Tengahan.
# [[Basa]], basa sing dianggo wong Jawa Timuran utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning [[ngoko]] lan [[krama]], kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.
 
[[Seni]] budayaning Jawa Timuran iku diwiwiti saka [[budaya]] para [[tani]], sing asalé ora saka kraton. Keseniané asalé soko rakyat lan dirasakakedirasakaké akrab karo warga. Wernané seni Jawa Timuran iki ya iku :
 
* [[Ludruk]]
== Panganan lan Plesiran ==
 
=== Panganan khaskas ===
 
* [[Rujak cingur]]
Tokoh-tokoh Jawa Wétan iki uga termasuk sing asal kelahiran Jawa Wétan.
 
=== BidangBabagan pulitik ===
 
* [[Mohammad Noer]]
* [[DaftarPratélan Gubernur Jawa Wétan]]
* [[Hadji Oemar Said Tjokroaminoto|HOS Tjokroaminoto]]
* [[Mas Mansur, Kiai Haji|KH Mas Mansur]]
* [[Nurcholis Madjid]]
 
=== BidangBabagan budaya ===
 
* [[Emha Ainun Najib]]
 
=== BidangBabagan ulah raga ===
 
* [[Rudy Hartono]]
 
{{Jawa Wétan}}
{{PropinsiProvinsi Indonésia}}
 
[[Kategori:PropinsiProvinsi Indonésia]]
[[Kategori:Géografi Indonésia]]
 
348.872

besutan