Dhéwan Kaamanan PBB: Béda antara owahan

50 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Amerika → Amérika (3), Britania Raya → Karajan Manunggal (2), China → Cina (2), Daftar → Pratélan, Denmark → Dhénemarken, Desember → Dhésèmber (2), dilaksanakaké → ditindakaké, hukum → ukum, jroning → sajeroni...
(→‎Anggota Ora Tetep: Amerika Serikat -> Amérika Sarékat)
(éjaan, replaced: Amerika → Amérika (3), Britania Raya → Karajan Manunggal (2), China → Cina (2), Daftar → Pratélan, Denmark → Dhénemarken, Desember → Dhésèmber (2), dilaksanakaké → ditindakaké, hukum → ukum, jroning → sajeroni...)
}}
 
'''Dewan Kaamanan PBB''' (panulisan jroningsajeroning [[Basa Indonésia]]: Dewan Keamanan PBB), iku badan paling kuwat ing lembaga [[PBB]]. Tugasé njaga perdamaian lan keamanan antar nagara.
 
Badan PBB liyané mung bisa mènèhi [[rékomendhasi]] marang para [[Anggota PBB|anggota]], Dewan Keamanan nduwé kakuwatan kanggo njupuk kaputusan kang kudu dilaksanakakéditindakaké para anggota adhedhasar [[Piagam PBB]].
 
Dewan Keamanan nganakaké patemon pisanan tanggal [[17 Januari]] [[1946]] ing [[Church House]], [[London]] lan kaputusan kang ditetepaké diarani [[Resolusi Dewan Keamanan PBB]].
== Anggota ==
=== Anggota Tetep ===
Dewan iki nduwé lima anggota tetep. Asalé saka kakuatan kang dadi pamenang jroningsajeroning [[Perang Donya II]]:
* [[Républik ChinaCina]]
* [[PerancisPrancis]]
* [[Uni Soviet]]
* [[BritaniaKarajan RayaManunggal]]
* [[Amérika Sarékat]]
 
Républik [[ChinaCina]] diwetokaké taun [[1971]] lan diganti déning [[Républik Rakyat Tiongkok]]. Sawisé [[Uni Soviet]] pecah, [[RusiaRuslan]] mlebu nggantèkaké [[Uni Soviet]].
 
Mulané, anggota tetep Déwan Keamanan PBB saiki ya iku:
* [[Républik Rakyat Tiongkok]]
* [[Prancis]]
* [[RusiaRuslan]]
* [[BritaniaKarajan RayaManunggal]]
* [[AmerikaAmérika Sarékat]]
 
Kalima anggota mau nagara-nagara kang olèh nduwèniduwé [[senjata nuklir]] adhedhasar [[Perjanjian Non-Proliferasi Nuklir]].
=== Anggota Ora Tetep ===
Sepuluh anggota liyané dipilih déning [[Sidang Umum PBB]] kanggo masamangsa bakti rong taun lawasé, kang diwiwiti tanggal [[1 Januari]], lan lima nagara anggota ora tetep mau diganti saben taun.
 
Anggota Ora Tetep [[Déwan Kaamanan]] kang dipilih taun [[2006]] ya iku:
# [[Argentina]] (Amérika Kidul)
# [[DenmarkDhénemarken]] (Éropah Kulon)
# [[Ghana]] (Afrika)
# [[Jepang]] (Asia)
# [[PeruPéru]] (Amérika Kidul)
# [[Qatar]] (Asia)
# [[Républik Kongo]] (Afrika)
# [[Yunani]] (Éropah Kidul)
 
Ana ing taun [[16 Oktober]] [[2006]], [[Belgia]], [[Indonésia]], [[Italia]] lan [[Afrika Kidul]] kapilih dadi anggota ora tetep Dewan Keamanan PBB kanggo periodekalamangsa rong taun lan miwiti tugas tanggal 1 Januari 2007. Anggota kalima durung diputusaké.
 
Anggota kapilih taun (2007):
|Ricardo Alberto Arias
|-
|[[PeruPéru]]
|Amérika Latin lan Karibia
|Oswaldo de Rivero
<!-- THE REGIONS IN BRACKETS ARE THE U.N. REGIONS - PLEASE DON'T CHANGE "WESTERN EUROPE AND OTHER" TO "EUROPE" ETC. -->
 
Anggota anyar kang kapilih kanggo ngganti Congo-Brazzaville, Ghana, PeruPéru, Qatar lan Slovakia ing wiwitan taun [[2008]] ya iku:
 
{| class="wikitable"
|Amérika Latin lan Karibia
|Jorge Urbina Ortega
|{{flagicon|PeruPéru}} [[PeruPéru]]
|-
|[[Kroasia]]
{{col-begin}}
{{col-2}}
;1 Januari 2008 - 31 DesemberDhésèmber 2009
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
|-
|{{flagcountry|Kosta Rika}}
|AmerikaAmérika Latin lan Karibia
|Jorge Urbina
|-
 
{{col-2}}
;1 Januari 2009 - 31 DesemberDhésèmber 2010
{| class="wikitable"
|-bgcolor="#cccccc"
|-
|{{flagcountry|Meksiko}}
|AmerikaAmérika Latin lan Karibia
|Claude Heller
|-
== Tugas lan Fungsi Dewan Kaamanan ==
Ngenani bab mempertahankan [[perdamaian]] lan [[kaamanan]] [[internasional]] diserahké marang Déwan Keamanan, kanthi syarat; kabèh tindhakan Déewan Keamanan mau kudu selaras karo tujuan lan [[azas-azas PBB]]. Tugas lan kawajiban Déwan Keamanan bisa dipérang dadi sawetara golongan, ya iku :
# Ngrampungi pasulayan kanthi [[cara-cara damai]], ya iku nganggo cara kang didhasarké saka; [[pasetujon sukarila]] utawa peksan hukumukum jroningsajeroning ngayahi pasetujon.
# Njupuk tindhakan-tindhakan tumrap anané [[ancaman]] perdamaian lan perbuatan kang arupa penyerangan.
 
# Miara perdamaian lan keamanan internasionaal selaras karo azas-azas lan tujuan PBB.
# Nyelidiki persengketaan utawa situasi kang bisa nyebabaké ''pergeseran'' internasional
# Ngusulaké metodemétodhe-metodemétodhe kanggo ngrampungi sengketa-sengketa utawa syarat ''penyelesaian''.
# Ngrumusaké rencana-rencana kanggo netepaké sistem kang ngatur per[[senjata]]an
# Nentokaké anané ancaman tumrap [[perdamaian]] utawa tindhakan agresi lan ngusulaké tindhakan apa kang kudu dilakoni.
# Nyerokaké kanggo nganakaké sanksi-sanksi [[ékonomi]] lan tindhakan liya kang dudu perang kanggo nyegah utawa ngendhegaké agrésor
# Nganakaké aksi [[militèr]] tumrap [[agrésor]]
# Ngusulaké pemasukan anggota-anggota anyar lan syarat-syarat kanggo nagara-nagara ngendi kang bisa dadi nagara pihak jroningsajeroning status Mahkamah Internasional
# Nglaksanaaké fungsi-fungsi perwakilan PBB ing laladan “strategis”.
# Ngusulaké marang Majelis Umum pangangkatan [[Sekretaris Jenderal PBB|Sekretaris Jenderal]], lan bebarengan karo Majelis Umum, pangangkatan para hakim saka [[Mahkamah Internasional]]
# Nggawé laporanlapuran taunan marang [[Majelis Umum PBB|Majelis Umum]]
 
JroningSajeroning ngayahi tugasé, Déwan Keamanan dibantu badan-badan lan program khususmirunggan kayatakaya ta :
* [[UNIFIL]] : Pasukan sementarasawetara PBB ing [[Libanon]]
* [[UNIIMOG]] : Pasukan peninjau militermilitèr ing [[Iran]]-[[Irak]]
* [[UNTAC]] : Pasukan sementarasawetara ing [[Kamboja]]
 
== Uga delengen ==
* [[Pengamat PBB]]
* [[Hak veto]]
* [[DaftarPratélan medhali pakurmatan PBB]]
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan