Tokyo: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: budhaya → budaya (2), Budhaya → Budaya, Daftar → Pratélan, dipun → dipun (4), gedhung → gedhong, istana → pura, kaluwarga → kulawarga, khusus → mirunggan, korban → kurban, kota → kutha (2), Luas → Jembar, penti...
(→‎Kitha kembar: Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat)
(éjaan, replaced: budhaya → budaya (2), Budhaya → Budaya, Daftar → Pratélan, dipun → dipun (4), gedhung → gedhong, istana → pura, kaluwarga → kulawarga, khusus → mirunggan, korban → kurban, kota → kutha (2), Luas → Jembar, penti...)
|colspan="2" style="text-align:center; border-bottom:3px solid gray;"|[[Gambar:PrefSymbol-Tokyo.png|300px|Lambang Pamaréntah Metropolitan Tokyo]]
|-
|'''Kutha krajan [[dhistrik khususmirunggan]]'''||[[Shinjuku]]
|-
|'''[[DaftarPratélan wewengkon di Jepang|Wewengkon]]'''||[[Kanto]]
|-
|'''[[Pulau]]'''||[[Honshu]]
|-
|'''[[Wewengkon|LuasJembar wewengkon]]'''||2.187,08 [[km²]] (45)
|-
| - '''% air''' ||1,0%
|colspan="2" style="text-align:center; background:none;"|[[Gambar:Japan_tokyo_map_small.png|200px]]
|}
'''Tokyo''' (東京; ''Tōkyō'', [[harafiah]]: ibukitha wétan) punika [[ibukitha]] [[Jepang]] sekaligus tlatah ingkang paling padhet ing Jepang, sarta laladan [[metropolitan]] paling ageng ing donya dipun tingaldipuntingal saking cacah padunungipun (33.750.000 ing kitha lan tlatah sakubengipunsaubengipun).
 
Watawis 12 yuta padunung manggèn ing Tokyo lan atusan èwon sanèsipun wongsal-wangsul saben dinten saking tlatah sakubengipunsaubengipun kanggé nyambut damel utawi dagang ing Tokyo. Tokyo punika pusatpunjer pulitik, ékonomi, budhayabudaya lan akademis ing Jepang sarta panggénan istanapura [[kaisar Jepang]] lan kursi pamaréntahan nagari, sekaligus minangka pusatpunjer bisnis lan finansial utami tlatah [[Asia Wétan]].
 
Tokyo anggadhahi sakedhik gedhunggedhong pencakar langit tinimbang kitha sanès ingkang saukuran, amargi wontenipun tatacara konstruksi [[lindhu]]. Wangunan di Tokyo kathahipun arupi apartemen tingkat andhap (6 ngantos 10 lantai) lan griya kaluwargakulawarga ingkang alit. Tokyo ugi minangka lokasi [[Transportasi di Tokyo|sistem transportasi massal ingkang paling kompleks sadonya]], lan misuwur déning jam-jam sibukipun ingkang padhet.
 
Tokyo sacara harafiah maknanipun "ibukitha wétan" wonten ing [[basa Jepang]], kosok balèn kaliyan ibukitha lami ingkang wonten ing kilèn, [[Kyoto]], ingkang dipunnamikaken "saikyo", utawi "ibukitha kilèn" ing [[abad ke-19]]. Ngantos taun [[1870-an]], Tokyo dipun wastanidipunwastani "[[Edo]]". Nalika pusatpunjer kekaisaran pindhah saking Kyoto dhateng Edo, naminipun lajeng dipun gantosdipungantos.
 
== Geografi ==
Prefektur Tokyo dipun pérangdipunpérang dados Dharatan dan kepulowan. Bagéan Dharatan dumunung wonten ing sisih kidul-kilèn [[Lempongan Tokyo]], watawis 90 km saking wétan ka kilèn, lan 25 km lèr ka kidul. Tokyo wewatesan kaliyan [[Prefektur Chiba]] ing sisih wétan, [[Prefektur Yamanashi]] ing kilèn, [[Prefektur Kanagawa]] ing kidul, lan [[Prefektur Saitama]] ing sisih lèr. Kepuloanipun arupi [[Kepulauan Izu]] lan [[Kepulauan Ogasawara]], manjang watawis 1.000 km ka [[Samudra Pasifik]].
 
=== Distrik kotakutha/laladan pemilihan ===
Prefektur Tokyo nggadhahi [[23 dhistrik kusus]] ingkang arupi:
[[Gambar:Shibuya tokyo.jpg|thumb|right|210px|[[Shibuya]], pusatpunjer budhayabudaya remajarumaja Jepang, gadhah penyeberangan umum paling sibuk sadonya, ing ngajengipun [[Hachiko|Hachikō]] stasiun Shibuya.]]
{|
|-
 
== Ekonomi ==
[[Gambar:Yasukuni_Jinja_7_032.jpg|thumb|210px|[[Kuil Yasukuni]], peristirahatan pungkasan korbankurban perang Jepang.]]
 
Tokyo punika markasipun perusahaan sektorsèktor ékonomi nasional lan dunia.
 
== Demografi ==
Tuwuhing populasi: +68.000 (2000 hingga 2001)
 
== BudhayaBudaya ==
Situs keagamaan pentingwigati ing Tokyo:
* [[Kubizuka]]
* [[Kuil Meiji]]
* [[Kairo]], [[Mesir]]
* [[Jakarta]], [[Indonésia]]
* [[Moskwa]], [[RusiaRuslan]]
* [[New South Wales]], [[Australia]]
* [[New York City]], [[New York]], [[Amérika Sarékat]]
* [[Paris]], [[PerancisPrancis]]
* [[Roma]], [[Italia]]
* [[São Paulo (kotakutha)|São Paulo]], [[Brasil]]
* [[Seoul]], [[KoreaKoréa SelatanKidul]]
 
== Ugi pirsani ==
348.872

besutan