Ostrali: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: antara liya → antarané, Britania Raya → Karajan Manunggal (2), Daftar → Pratélan, Desember → Dhésèmber, dimangertèni → dingertèni, federal → fédheral (2), federasi → fédherasi (2), gedhung → gedhong, geografi...
(replaced: Pranala jaba → Pranala njaba)
(éjaan, replaced: antara liya → antarané, Britania Raya → Karajan Manunggal (2), Daftar → Pratélan, Desember → Dhésèmber, dimangertèni → dingertèni, federal → fédheral (2), federasi → fédherasi (2), gedhung → gedhong, geografi...)
| leader_title2 = [[Governor-General of Australia|Gubernur-Jendral]]
| leader_title3 = [[Perdhana Mentri Australia|Perdhana Mentri]]
| leader_name1 = [[Elizabeth II saking BritaniaKarajan RayaManunggal|Ratu Elizabeth II]]
| leader_name2 = [[Peter Cosgrove]]
| leader_name3 = [[Malcolm Turnbull]]
| population_density_rank = 224th
| sovereignty_type = [[Kamardikan]]
| sovereignty_note = saka [[BritaniaKarajan RayaManunggal]]
| established_event1 = [[Konstitusi Australia|Konstitusi]]
| established_event2 = [[Statute of Westminster 1931|Statute of Westminster]]
| established_event3 = [[Australia Act 1986|Australia Act]]
| established_date1 = [[1 Januari]] [[1901]]
| established_date2 = [[11 DesemberDhésèmber]] [[1931]] ([[Statute of Westminster Adoption Act 1942|adopted]] [[9 September]] [[1939]])
| established_date3 = [[3 Maret]] [[1986]]
| currency = [[Dolar Australia]]
}}
 
'''Ostrali''' iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku [[Canberra]]. Padunungé kira-kira ana 20 yuta. Ostrali gadhah nagara tanggané antara liyaantarané ing sisih lor [[Indonésia]], [[Timor Wétan]], lan [[Papua Nugini]], ing sisih lor-wétan [[Solomon Islands]], [[Vanuatu]], lan [[New Caledonia|Kaledonianyar]] lan ing sisih kidul-wétan [[Selandia Anyar|Selandianyar]].
 
Dharatan Ostrali wis didunungi manungsa luwih sakapunjul 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> separosaparo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka bagéan saka koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
 
Nalika cacahing padunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.
 
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|federasifédherasi]], lan Persemakmuran Ostrali banjur kawangun. Wiwit dadi federasifédherasi, Ostrali nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep jroningsajeroning Kasaraharjan utawa [[Commonwealth realm]]. Kutha krajané ya iku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). Padunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
== Etimologi ==
[[Gambar:View_of_Port_Jackson,_taken_from_the_South_Head_from_A_Voyage_to_Terra_Australis_(1814)_by_Matthew_Flinders.jpg|jmpl|ki|Gegambaran [[Port Jackson]], sawijinesawijiné pelabuhan ing Kutha [[Sydney]] ing wektu kepungkurkapungkur. (Saka ''A Voyage to Terra Australis''.)]] ''Australis'', kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertènidingertèni ing kidul" (''[[Terra Australis|terra australis incognita]]'') saka jaman Rum iku wis ana ing ilmungèlmu geografigéografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.
 
== Sajarah ==
== Pulitik ==
{{utama|Pamaréntah Australia|Pulitik Australia|Monarki ing Australia}}
[[Gambar:NewParliamentHouseInCanberra.jpg|jmpl|ka|[[Gedung ParlemenParlemèn, Canberra|Gedung parlemenparlemèn]] ing [[Canberra]] dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhunggedhong lawas kang dibuka ing taun 1927.]]
 
Kasaraharjan Ostrali iku nagara kang nganut sistem [[dhémokrasi konstitusional]] adhedhasar pamérangan kakuwasan [[federalisme|federalfédheral]]. Wangun pamaréntahan kang dianggo ya iku [[Monarki Konstitusional]] kanthi pamaréntahan [[sistem parlementer]]. [[Elizabeth II saka Inggris|Ratu Elizabeth II]] iku minangka [[Ratu Australia|Ratu Ostrali]], sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (''monarch'') ing ''[[Commonwealth realm]]'' liyané. Ratu diwakili déning [[Gubernur Jendral Australia|Gubernur Jendral]] ing tataran federalfédheral lan déning Gubernur ing tataran nagara bagéanpraja.
 
== Mangga Pirsani ==
* [[DaftarPratélan nagara]]
 
== Cathetan suku ==
348.872

besutan