Abang: Béda antara owahan

31 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasané → biyasané, Daftar → Pratélan, dihubungaké → digayutaké, Indonesia → Indonésia, invertebrata → invèrtebrata, jroning → sajeroning (7), kacepetan → karikatan, laporan → lapuran, planèt → planit (2), sa...
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, masyarakat → masarakat, nagara bagéan → praja (3), nduwèni → duwé (2))
(éjaan, replaced: biasané → biyasané, Daftar → Pratélan, dihubungaké → digayutaké, Indonesia → Indonésia, invertebrata → invèrtebrata, jroning → sajeroning (7), kacepetan → karikatan, laporan → lapuran, planèt → planit (2), sa...)
| width="200" height="200" style="background: red;" |  
|}
'''Abang''' utawa [[basa Jawa]] krama '''abrit''', iku [[werna]] kang kagolong jroningsajeroning [[werna primèr]] (abang, ijo lan biru), kang duwé [[frekuensi]] cahya paling endhèk kang kasatmata utawa bisa dideleng déning mata manungsa. Cahya abang duwé ''panjang [[gelombang]]'' watara 630-760 [[nm]]. [[Getih]] kang diwènèhi [[oksigen]] dadi awarna abang amarga anané [[hemoglobin]].
Cahya abang iku cahya kang pisanan diserep déning [[banyu]] segara, saéngga akèh iwak lan [[invertebratainvèrtebrata]] segara kang werna abang mbranang dadi katon [[ireng]] ing sajroningsajeroning segara, [[habitat]] asliné.
 
== Panggunaan, simbolisasi sadina-dina ==
* Abang iku werna kang anget, contoné panggunaan kanggo nuduhaké laladan kang luwih anget ing peta cuaca, utawa kanggo pepènget kang magepokan karo [[panas]]. Montor pemadam kobongan identik karo werna abang.
* Werna abang narik kawigatèn, lan sering dipigunakaké kanggo nuduhaké bebaya utawa kahanan darurat
* Abang iku werna kang nglambangaké panas lan geni. Kran kanggo banyu panas biasanébiyasané diwènèhi tandha utawa label awarna abang.
* Werna abang nuduhaké makna ''mandheg'', contoné ing rambu-rambu STOP, lampu lalu lintas ([[lampu abang]]), lampu rem ing buri montor.
* [[Palang Merah]] utawa ''Bulan Sabit Merah'' nandhakaké personalia mèdhis, fasilitas, utawa kalengkapan, utawa [[Konvensi Jenewa]].
* Werna abang nuduhaké bebaya ekstrim utawa bebaya gedhé ing skala kodhe-werna donya Barat, contoné tanda bebaya utawa Sistem Kaamanan Nagara AS ([[:en: Homeland Security Advisory System]]).
* JroningSajeroning ulah raga [[bal-balan]], [[kartu abang]] nandhakaké pelanggaran abot kang ngakibataké pengusiran pemain.
* JroningSajeroning ulah raga balapan montor, gendéra abang iku tandha kanggo kabèh montor supaya mandheg. Redline (garis abang) ya iku kacepetankarikatan maksimum mesin lan komponen-komponen liyané.
* Pintu darurat ing montor mabur penumpang dituduhaké mawa tandha lan lampu abang.
* Abang iku werna kanggo lambang [[tresna]] lair kalawan batin. Werna abang uga nuduhaké kahanan nesu, kaya rai kang mbrabak abang amarga nesu. Nanging werna abang uga nuduhaké rasa isin, upamané amarga digodha utawa digawé isin.
* Identik karo werna [[getih]], mula abang dihubungakédigayutaké karo [[déwa]] perang, [[Mars]], lan [[planètplanit]] semu abang dadi sebutan kanggo planètplanit Mars.
* Identifikasi [[Komunisme]] lan "''Sosialis''" abang - kanthi [[gendéra abang]] dadi werna utama gendéra [[Uni Soviet]] lan [[bintang abang]] kang dadi [[emblem]] utawa lambang Komunis kang digawa jroningsajeroning frase [[Perang Dingin]] minangka "Ancaman Abang" (the Red Menace) lan [[Tiongkok Abang]] - kanggo mbédakaké karo [[Tiongkok Nasionalis]].
* Dadi simbolisasi jroningsajeroning budaya Tionghoa, abang iku werna kabagjan lan dadi werna kanggo busana pernikahan. Duwit jroningsajeroning masarakat Tionghoa biyasa diwènèhaké jroningsajeroning amplop abang ([[angpao]])
* Mangsi abang, dianggo nuduhaké utang - uga rugi jroningsajeroning [[laporanlapuran neraca]].
* Ing péta [[pulitik]], werna abang sacara tradisi digunakaké [[parté pulitik]] minangka:
** [[Australia]]: [[Parté Buruh Australia]]
** [[Inggris]]: [[Parté Buruh]]
** [[Amérika Sarékat]]: [[Parté Républik (Amérika Sarékat)|Parté Républik]], sebab iku kanggo sabanjuré nagara-praja kang milih Parté Républik dianggep ''red states'' (praja abang) lan dadi lawané ''blue states'' (praja biru) kang milih Parté Dhémokrat (Democratic Party).
** [[Indonésia]]: [[Partai Demokrasi IndonesiaIndonésia Perjuangan|PDI-Perjuangan]]
* Werna abang uga minangka salah siji werna utama jroningsajeroning perayaan [[Natal]], saliyané [[ijo]] lan [[putih]].
 
=== Kombinasi werna abang (9) ===
 
== Uga delengen ==
* [[DaftarPratélan werna]]
* [[Werna web]]
 
352.737

besutan