Wong Batak: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: danau → tlaga, Danau → Tlaga, dingerteni → dingertèni, kepungkur → kapungkur, pindah → pindhah, sejarah → sajarah, Sejarah → Sajarah, suku bangsa → bebrayan (2), suku Batak → wong Batak (3)
(éjaan, replaced: asale → asalé, kerajaan → kraton (2), masyarakat → masarakat, muda → mudha, nduwèni → duwé)
(éjaan, replaced: danau → tlaga, Danau → Tlaga, dingerteni → dingertèni, kepungkur → kapungkur, pindah → pindhah, sejarah → sajarah, Sejarah → Sajarah, suku bangsa → bebrayan (2), suku Batak → wong Batak (3))
[[Gambar:Batak Toba House.jpg|thumb|250 px|Omah Adhat Batak]]
 
'''Wong Batak''' utawa '''Suku Batak''' iku [[suku bangsabebrayan]] ing [[Indonésia]].<ref name="internet1"/> Jeneng iki kalebu jeneng terma kolèktif kanggo ngidentifikasi suku bangsabebrayan kang manggon saka [[Tapanuli]] lan [[Sumatra Wétan]], ing [[Sumatra Lor]].<ref name="internet1"/> Suku bangsa kang kagolongaké kanthi jeneng sukuwong Batak ya iku: [[Batak Toba]], [[Batak Karo]], [[Batak Pakpak]], [[Batak Simalungun]], [[Batak Angkola]], lan [[Batak Mandailing]].<ref name="internet1"/>
 
Akeh-akehé wong Batak ngugemi [[agama]] [[Kristen]] lan sisané ngugemi [[agama]] [[Islam]].<ref name="internet1"/> Ananging ana uga sukuwong Batak kang ngugemi agama [[Parmalim|Malim]] lan ngugemi kapercayaan [[animisme]] kang diarani [[Sipelebegu]] utawa [[Parbegu]].<ref name="internet1"/> Ananging cacahé wong kang nganut kapitayan iki sangsaya suda.<ref name="internet1"/>
 
== SejarahSajarah ==
Wong Batak kalebu ras [[Mongoloid]] Kidul kang basané [[Austronesia]]ananging durung dingertenidingertèni kapan leluhur wong Batak kang sepisanan manggon ing [[Tapanuli]] lan [[Sumatra Wétan]].<ref name="internet1"/> Basa lan bukti-bukti [[arkéologi]] kang nuduhaké yèn wong kang nggunakaké basa [[Austronesia]] saka [[Taiwan]] wis pindahpindhah ing [[Filipina]] lan [[Indonésia]] kurang luwih [[2.500]] [[taun]] kepungkurkapungkur ya iku nalaika [[jaman batu mudha]] ([[Neolitikum]]).<ref name="internet1"/>
Miturut legenda kang dipercaya masarakat batak, sukuwong Batak asalé saka [[pusuk buhit]] ing laladan [[sianjur Mula-mula]]kang manggon ing kulon [[Pangururan]] ing pinggiran [[danautlaga Toba]].<ref name="internet1"/>
Miturut ahli sejarahsajarah Batak nerangaké yèn Raja Batak lan rombongané asalé saka [[Thailand]] kang nyebrang ing Sumatra lumantar Ujung [[Malaysia]] lan pungkasané tekan Sianjur Mula mula lan manggon ing kono.<ref name="internet1"/>
Saka prasasti kang ditemokaké [[Portibi]] kang tinulis taun [[1208]] lan diwaca karo [[Prof.Nilakantisari]] ya iku Guru Besar ahli Kepurbakalaan kang asalé saka [[Madras]], [[India]] nerangaké yèn nalika taun [[1024]] [[kraton Cola]] saka India nyerang [[Sriwijaya]] lan nguwasani laladan [[Barus]].<ref name="internet1"/> Pasukan saka kraton Cola iku kalebu wong-wong [[Tamil]].<ref name="internet1"/> Iki amarga ditemokaké wong Tamil kang cacahé [[1500]] wong ing Barus nalika iku.<ref name="internet1"/> tamil iku suku kang manggon ing India.<ref name="internet1"/> Amarga [[krajaan Coe]] nyerang, siRaja Batak lan rombongané lunga nganti laladan portibi ing kidul DanauTlaga Toba lan saka kené siRaja Batak wiwit nyekel lan dadi pemimpin perang.<ref name="internet1">[http://sosbud.kompasiana.com/2010/04/19/asal-usul-suku-batak/ sosbud.kompasiana.com](dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)</ref>
Suku Batak duwé kabudayaan kang jenengé [[ulos]] Batak.<ref name="internet2">[http://bersamatoba.com/tobasa/ekonomi/ulos-batak-kekayaan-budaya-batak.html bersamatoba.com](dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)</ref>
== Cathetan suku ==
348.872

besutan