Kaji: Béda antara owahan

38 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasané → biyasané, Desember → Dhésèmber (2), dikenal → kaloka (3), dilaksanakaké → ditindakaké, Februari → Fèbruari (2), jroning → sajeroning (9), klompok → golongan, ler → lèr, Masyarakat → Masarakat, Mei...
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, cepet → rikat, hubungan → gayutan, kayadéné → kaya déné, kayata → kaya ta, liyane → liyané, meter → mèter, nduwèni → duwé, niat → niyat (4), sawektu → nalika)
(éjaan, replaced: biasané → biyasané, Desember → Dhésèmber (2), dikenal → kaloka (3), dilaksanakaké → ditindakaké, Februari → Fèbruari (2), jroning → sajeroning (9), klompok → golongan, ler → lèr, Masyarakat → Masarakat, Mei...)
[[Gambar:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|300px|thumb|top|Ritual haji, rukun Islam sing pungkasan.]]
{{Islam}}
'''Kaji''' utawa '''haji''' iku rukun (cagak agama) Islam kang kalima sawisé [[Sahadat|syahadat]], [[salat]], zakat lan pasa. Nglakoni ibadah kaji minangka wujud ritual taunan kang dilakoni kaum [[muslim]] sadonya kang kuwawa (materi, fisik, lan ngèlmuné) kanthi teka lan nglakoni sawetara kagiatan ing sawetara panggonan suci ing [[Arab Saudi]] ana ing wektu kang dikenalkaloka minangka musim kaji (bulan [[Dzulhijjah]]). Bab iki béda karo ibadah [[umrah]] kang bisa dilaksanakakéditindakaké nalika-wektu. Kagiatan inti ibadah kaji diwiwiti tanggal 8 Dzulhijjah nalika umat Islam nginep ing [[Mina]], [[wukuf]] ing [[Arafah|Padang Arafah]] tanggal 9 Dzulhijjah, lan mungkasi sawisé mbalang jumrah (watu simbolsimbul sétan) ing tanggal 10 Dzulhijjah. MasyarakatMasarakat Indonésia biyasa nyebut dina riyaya [[Idul Adha]] minangka Dina riyaya kaji amarga bebarengan karo perayaan ibadah kaji.
 
== Definisi ==
Sacara ''lughawi'', kaji maknané nyengaja utawa tumuju lan nekani.<ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref> Miturut étimologi [[basa Arab]], tembung kaji duwé makna ''qashd'', ya iku tujuan, maksud, lan nyengaja. Miturut istilah syara', kaji iku tumuju marang ''Baitullah'' lan panggonan-panggonan tartamtu kanggo nglakoni amalan-amalan ibadah. Kang dimaksudaké panggonan-panggonan tartamtu jroningsajeroning definisi ing dhuwur ya iku saliyané [[Ka'bah]] lan [[Mas'a]] (panggonan sa'i), uga Arafah, Muzdalifah, lan Mina. Kang dimaksudké wektu tartamtu ya iku wulan-wulan kaji kang diwiwiti saka Syawal nganti sepuluh dina pisanan sasi Dzulhijjah. Déné amal ibadah tartamtu ya iku [[thawaf]], [[sa'i]], [[wukuf]], [[mazbit]] ing Muzdalifah, mbalang [[jumrah]], [[mabit]] ing [[Mina]], lan liya-liyané.<ref name="Haji1">Sundarmi Burkan Saleh, ''Pedoman haji, umrah, dan ziarah'', Senayan Abadi Publishing, Jakarta:2003</ref>
 
== Latar buri ibadah kaji ==
Wong-wong [[Arab]] zamanjaman jahiliah wis kenal ibadah kaji iki kang diwarisi saka leluhuré kanthi owah-owahan sawetara. Nanging, wangun umumélumrahé isih tetep padha, kaya ta thawaf, sa'i, wukuf, lan mbalang jumrah. Mung waé tatacarané akèh kang ora cocog karo syariat kang sabeneré. Mula, Islam banjur teka lan ndandani segi-segi kang klèru lan tetep nglakoni apa kang wis cocog karo pituduh syara' (syariat), kaya déné kang diatur déning [[al-Qur'an]] lan [[sunnah]] rasul.<ref name="Haji1"/> Latar belakang ibadah kaji iki uga didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning para nabi jroningsajeroning agama Islam, utamanémligi [[Ibrahim|nabi Ibrahim]] (nabiné agama [[Tauhid]]). Ritual [[Tawaf|thawaf]] didhasaraké marang ibadah kang dilakoni déning umat-umat sadurungé nabi Ibarahim. Ritual [[sa'i]], ya iku mlayu-mlayu antara bukit [[Shafa]] lan [[Marwah]] uga didhasaraké kanggo mèngeti ritual kang dilakoni déning garwané nabi Ibrahim nalika golèk banyu kanggo anaké [[Ismail|nabi Ismail]]. Déné wukuf ing Arafah iku ritual kanggo mèngeti panggonan ketemuné [[Adam|nabi Adam]] lan Siti Hawa ing donya, ya iku mula bukané kelairan kabèh umat manungsa.
 
== Jinis ibadah kaji ==
[[Gambar:Day of Hajj. Mecca, Saudi Arabia.jpg|thumb|250px|right|Padang Arafah ing musim kaji]]
 
Saben jamaah bébas milih jinis ibadah kaji kang arep dilakoni. Rasulullah SAW mènèhi kabebasan jroningsajeroning bab iki, kaya kasebut ing hadis ing ngisor iki:
 
''[[Aisyah]] (''radhiyallahu anha'') celathu: Kita mangkat ibadah bebarengan karo Rasulullah SAW ing taun hajjatul wada. Sawenèh ana kang nganggo [[ihram]], kanggo kaji lan [[umrah]] lan ana uga kang nganggo ihram kanggo kaji. Wong kang ihram kanggo umrah nglakoni [[tahallul]] nalika wis tekan [[Baitullah]]. Déné wong kang ihram kanggo kaji yèn dhèwèké ngumpulaké kaji lan umrah. Mula dhèwèké ora nglakoni tahalul nganti rampung saka nahar''.<ref name="Haji2"/><ref>HR. Ahmad, al-Bukhari, Muslim dan Malik dari 'Aisyah RA</ref>
*[[Kaji Ifrad]], maknané dhèwèkan. Ibadah kaji diarani ifrad yèn nduwé karep ndhèwèaké kaji utawa ndhèwèkaké [[umrah]]. Kang didhisikké ya iku ibadah kaji. Nalika nganggo sandhangan ihram ing '''miqat''', pasang niyat arep nglakoni ibadah kaji ndhisik. Yèn ibadah kaji wis rampung, nganggo ihram manèh kanggo ngayahi umrah.
*[[Kaji Tamattu]], maknané santai, ya iku nglakoni umrah ndhidik ing wulan kaji, sawisé [[tahallul]] nganggo ihram manèh kanggo ngayahi ibadah kaji, ing taun kang padha. Tamattu uga bisa dilakoni kanthi ibadah kaji lan umrah ing wulan-wulan lan taun kang padha, tanpa mulih dhisik menyang nagara asalé.
*[[Kaji Qiran]], maknané nggabungaké. Kang dikarepké ya iku nyawijèkké ihram kanggo ibadah kaji lan umrah. Kaji qiran dilakoni kanthi tetep nganggo sandhangan ihram wiwit '''miqat makani''' lan nglakoni kabèh rukun lan wajib kaji nganti rampung, senajansanajan suwé. Miturut Abu Hanifah, nglakoni kaji qiran, maknané nglakoni thawaf ping pindho lan sa'i ping pindho.
 
== Rukun Kaji ==
# [[Thawaf]] Ifadhah, ya iku ngubengi ka'bah kaping pitu, syaraté : Suci, nutup aurat, Ka'bah dumunung ing sisih kiwa, miwiti tawaf saka arah Hajar Aswat.
# [[Sa'i]], ya iku mlaku rikat antara Shafa lan Marwah.
# Tahallul utawa Nyukur/nggunting rambut. Sethithiké nggunting telung lerlèr rambut.
# Tertib, ya iku ngayahi rukun haji kanthi urut.
 
== Kagiatan jroningsajeroning ibadah kaji ==
Kagiatan utama jroningsajeroning ibadah kaji miturut urutan wektu:
* '''Sadurungé 8 Dzulhijjah''', umat Islam saka saindhenging donya wiwit teka kanggo ngayahi Tawaf Kaji ing [[Masjid Al Haram]], [[Mekkah]].
* '''8 Dzulhijjah''', jamaah kaji kudu nginep ing [[Mina]]. Sadurungé, ésuk-ésuk tanggal 8 Dzulhijjah, kabèh padha nganggo sandhangan [[Ihram]] (rong lembar kain tanpa jaitan minangka sandhangan kaji), niyat kaji, lan maca [[Talbiyah]], tukuju Mina lan benginé kudu nginep ing Mina.
* '''9 Dzulhijjah''', ésuk kabèh jamaah kaji lunga menyang [[Arafah]] kanggo nglakoni ibadah [[Wukuf]], ya iku meneng lan ndonga ing ara-ara amba iki nganti Maghrib. Bareng wis wengi, jamaah énggal mangkat lan nginep ing [[Muzdalifah]].
* '''10 Dzulhijjah''', sawisé ésuk, jamaah lunga menyang Mina kanggo mbalang [[Jumrah Aqabah]], ya iku mbalang watu / krikil ping pitu marang tugu pisanan minangka simbolsimbul ngusir sétan. Sawisé cukur rambut utawa sebagéan rambut, jamaah bisa Tawaf Kaji (ngrampungké Kaji), utawa nginep ing Mina lan nerusaké mbalang jumrah ([[Jumrah Ula|Ula]] lan [[Jumrah Wustha|Wustha]]).
* '''11 Dzulhijjah''', mbalang jumrah sambungan (Ula) ing tugu pisanan, tugu kaloro, lan tugu katelu.
* '''12 Dzulhijjah''', mbalang jumrah sambungan (Ula) ing tugu pisanan, tugu kaloro, lan tugu katelu.
* Sadurungé mulih menyang nagara asal, jamaah nglakoni Thawaf Wada' (thawaf pisahan).
 
== Lokasi utama jroningsajeroning ibadah kaji ==
=== Mekkah ===
Ing kutha iki ngadeg pusatpunjer ibadah umat Islam sadonya, [[Ka'bah]], kang dumunung ing pusatpunjer [[Masjid Al Haram]]. JroningSajeroning ritual kaji, Mekkah dadi panggonan pambuka lan panutup ibadah iki nalika jamaah diwajibaké niyat lan [[Tawaf Haji|thawaf haji]].
 
=== Arafah ===
Kutha ing sisih wétan Mekkah iki uga dikenalkaloka minangka panggonan pusatpunjer kaji, ya iku panggonan kanggo wukuf. Laladan arupa ara-ara amba iki panggonan kumpulé rong yuta jamaah kaji saka saindhenging donya. Saliyané usum kaji, tlatah iki ora dianggo apa-apa.
 
=== Mina ===
 
=== Muzdalifah ===
Tlatah cedhak Mina lan Arafah, dikenalkaloka minangka panggonan jamaah kaji '''Mabit''' (nginep) lan ngumpulaké krikil kanggo mbalang jumrah ing Mina.
 
=== Madinah ===
Kutha suci kaloro umat Islam. Ing Madinah iki panutan umat Islam, [[Nabi Muhammad SAW]] disarèkaké ing [[Masjid Nabawi]]. Panggonan iki sakjanésajatiné ora klebu jroningsajeroning ritual ibadah kaji, nanging jamaah kaji biasanébiyasané teka ing kutha kang dunungé watara 200 [[km]] loré Mekkah iki kanggo ziarah lan salat ing masjidé Nabi.
 
== Jamaah saka Indonésia ==
 
== Rekaman tragedi ibadah haji ==
*DesemberDhésèmber 1975: 200 jamaah tiwas ing sacedhaking kutha Makkah sawisé pipa gas njeblug lan ngobong sepuluh tendha.
*4 DesemberDhésèmber 1979: 153 jamaah tiwas lan 560 liyané tatu nalika petugaspunggawa kaamanan Arab Saudi sing dibantu tentarawadya [[Prancis]] nyoba mbébaskan [[Masjid Al Haram]] sing disandra saklompok militan jroningsajeroning rong minggu.
*31 Juli 1987: 402 jamaah tiwas, 275 ing antarané saka [[Iran]], sawisé éwon jamaah Iran démonstrasi lan dilawan sacara fisik déning pihak kaamanan Arab Saudi. Akibat iku mau Arab Saudi mutusaké gayutan diplomatik karo [[Iran]], sing sidané ora ngirim jamaahé nganti taun 1991.
*10 Juli 1989: siji jamaah tiwas lan 16 tatu saka panémbakan jroningsajeroning Masjidil Haram. Sabanjuré 16 wong [[Kuwait]] sing nyerang mau diukum tembak mati.
*15 Juli 1989: lima jamaah asal [[Pakistan]] tiwas lan 34 liyané tatu akibat insiden panembakanpambedhil déning klompokgolongan mawa senjata ing pomahan ing Mekkah.
*2 Juli 1990: 1.426 jamaah tiwas, akèh-akèhé saka [[Asia]] akibat kaprangkap ing trowongan Mina.
*24 MeiMèi 1994: 270 jamaah tiwas akibat silih surung lan idak ing Mina.
*7 MeiMèi 1995: tiga jamaah tiwas akibat kobongan ing Mina.
*15 April 1997: 343 jamaah tiwas lan 1.500 liyané tatu amarga kentèkan napas amarga kobongan tendha ing Mina. Saiki tendha-tendha wis digenti saka bahan sing tahan geni.
*9 April 1998: 118 jamaah tiwas amarga dhesek–dhesekan nalika mbalang [[jumrah]].
*5 Maret 2001: 35 jamaah tiwas sarta puluhan liyanénya tatu amarga dhesek-dhesekan ing Jammarat.
*11 FebruariFèbruari 2003: 14 jamaah tiwas ing Jumrotul Mina – enem wanita.
*1 FebruariFèbruari 2004: 251 jamaah tiwas nalika mbalang jumrah.
*23 Januari 2005: 29 jamaah tiwas akibat banjir ing Madinah.
*5 Januari 2006: 76 tiwas akibat runtuhé panginepan al-Rayahin ing dalan Gaza, watara 200 mèter sisih kulon Masjidil Haram.
352.737

besutan