Borough (New York City): Béda antara owahan

28 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: nagara pérangan → praja (2), Nagara Bagian → Praja, pemerintahan → pamaréntahan (2)
(éjaan, replaced: Amerika → Amérika, bagian → pérangan, daftar → pratélan, Daftar → Pratélan, desa → désa (2), geografis → géografis, kejaba → kajaba, kota → kutha (10), masing-masing → pendhak, mbangun → yasa, pengadilan →...)
(éjaan, replaced: nagara pérangan → praja (2), Nagara Bagian → Praja, pemerintahan → pamaréntahan (2))
 
[[Gambar:New York City Demographics 01 500px Julius Schorzman-yellowbrooklyn.png|300px|thumb|right|Persentase penduduk New York City di pendhak borough: '''[[Manhattan|<font color="blue">Manhattan</font>]]''', '''[[Brooklyn|<font color="FFCC00">Brooklyn</font>]]''', '''[[Queens|<font color="#F18638">Queens</font>]]''', '''[[Bronx|<font color="red">The Bronx</font>]]''' dan '''[[Staten Island|<font color="purple">Staten Island</font>]]''' ]]
[[New York City]], salah satunggaling [[pratélan kutha ingkang agéng ing donya|kutha terbesar di dunia]], kapérang dados gangsal borough. Sebuah '''borough''' inggih punika suatu wujud pemerintahanpamaréntahan mliginipun ingkang mimpin gangsal pérangan konstituén ménika saking [[Sajarah New York City (1898-1945)|kutha terkonsolidasi]]. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Nagara BagianPraja New York, sebuah "borough" inggih punika suatu [[penggabungan munisipal]] ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kutha lan désa gabungan ing salébéting.{{Citation needed|date=April 2010}} Punika sangat béntèn saking wujud pemerintahanpamaréntahan [[borough]] ingkang dipunterapakèn ing wewengkon sanèsipun ing [[Tri-State Region]] lan [[Borough (Amérika Sarékat)|laladan sanèsipun ing Amérika Sarékat]].
Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sadaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang.<ref>http://www.nycgo.com/neighborhoods/</ref>
== Latar belakang ==
New York City asring dipunsebat secara sadayanipun dados gangsal Borough (''the Five Boroughs''); sebutan punika dipunginaaken kanggé nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan [[wewengkon metropolitan New York|wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng]]. Sebutan punika asring dipunginaaken déning politisi kanggé ngalihaken fokus ing [[Manhattan]] lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (''Outer Boroughs'') dipunginaaken kanggé nyebut sadaya borough kajaba Manhattan (Meskipun punjer géografis kutha punika manggèn ing perbatasan [[Brooklyn]]/[[Queens]]).
Boten kadas kutha-kutha ing [[Amérika Sarékat]] ingkang madeg ing sebuah [[County (Amérika Sarékat)|county]] tunggal, manjang sebagian ing nagara sanès, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county [[New York|nagara péranganpraja New York]]:
 
{{Borough di NYC}}
Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kutha ing wanci punika dipuntetepaken . Borough the Bronx wiwiti punika pérangan saking New York County ingkang sadèrèngipun dipunparingake déning [[Westchester County]], ngantos Bronx County dipunbentuk taun [[1914]]. Borough Queens wiwité namung madeg saking pérangan barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos [[Nassau County, New York|Nassau County]] dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kutha pérangan timur taun [[1899]]. Borough Staten Island secara resmi asmanipun Borough Richmond ngantos asmanipun dipungantos ing taun [[1975]] kanggé merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masarakat.
Saben-saben borough dipunwakili déning [[Présidhèn Borough]] lan, kaliyan sanesipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing [[Manhattan Municipal Building]]). Sejak penghapusan [[Dewan Pertimbangan New York City|Dewan Pertimbangan]] taun [[1990]] (amargi [[Dewan Pertimbangan City of New York v. Morris|kepemimpinan]] [[Mahkamah Agung Amérika Sarékat|Mahkamah Agung AS]] taun 1989<ref>[http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0489_0688_ZS.html Cornell Law School Supreme Court Collection: Board of Estimate of City of New York v. Morris], [[Cornell Law School]]. Accessed September 11, 2008.</ref>) présidhèn borough sakpuika nggadahi kekuasaan eksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun legislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan eksekutif dipunterapaken déning [[Walikota New York City]], lan mupangati legislatif inggih punika tugas saking anggota [[Dewan New York City]]. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang [[Jaksa Distrik]] kadasta county sanesipun ing nagara péranganpraja New York. Pinten-pinten hakim pangadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski secara umum saged nglayani sadaya kutha.
=== Desa bersejarah ===
Pratélan 5 désa ing borough-borough [[New York City]] ingkang lajeng dados [[Lima Borough New York City]]. {{Citation needed|date=August 2010}}
352.737

besutan