Oséania: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: ekologi → ékologi (4), klompok → golongan (2), Perancis → Prancis (3), setunggaling → satunggaling (2), Selandia Baru → Niu Sélan (2)
(éjaan, replaced: saengga → saéngga, negeri → nagari, Britania → Karajan Manunggal, bagéyan → pérangan)
(→‎top: éjaan, replaced: ekologi → ékologi (4), klompok → golongan (2), Perancis → Prancis (3), setunggaling → satunggaling (2), Selandia Baru → Niu Sélan (2))
[[Gambar:Oceania-map.JPG|thumb|250px|Péta kawasan Oseania]]
'''Oseania''' punika nami "[[bawana (kontinen)|bawana]]" ingkang kaginaaken kanggé klompokgolongan kepuloan ingkang wonten ing [[Samodra Pasifik]]. Oseania punika bawana kanthi wiyar dharatan paling alit lan cacahipun populasi paling alit nomer kalih sasampunipun [[Antartika]].
 
Ing artosan sempit (ingkang sepisanan kadhefinisi panjlajah saking [[PerancisPrancis]] kanthi asma [[Jules Dumont d'Urville]] ing taun [[1831]]), ingkang lumebet bawana Oseania inggih punika [[Polinesia]] (kalebet [[SelandiaNiu BaruSélan]]), [[Melanesia]] (kalebet [[Nugini]]) lan [[Mikronesia]]. Éwadéné ing artosan wiyar, Oseania ugi ngliputi [[Australia]] lan [[Indonésia]] pérangan wètan; nanging langka nglebetaken [[Jepang]] lan [[Kepuloan Aleut]] wonten ing klompokgolongan Oseania.
 
Sabagéyan ageng saking Oseania kapèrang saking nagari-nagari pulo ingkang alit. Australia punika setunggalingsatunggaling nagari kontinental, éwadéné Papua Nugini lan Timor Timur punika nagari ingkang nggadhahi watesan dharat, kalih-kalihipun kaliyan [[Indonésia]].
 
Nagari-nagari ing Oseania nggadhahi kamardikan kanthi jumlah ingkang kathah ragamipun saking panguwaos-panguwaos kolonial nagari-nagari kasebat lan sampun angsal pangaturan konstitusional ingkang kathah variasinipun ''sesuai dengan keadaan mereka''. Australia contonipun, inggih punika nagari ingkang kagabung ing [[Persemakmuran]], saéngga ngakeni Ratu [[Elizabeth II saking Karajan Manunggal Raya]] punika Ratu, sauntara [[Polinesia PerancisPrancis]] inggih punika setunggalingsatunggaling ''pays d'outre-mer'' ("nagara luar nagari") [[PerancisPrancis]].
 
Sacara [[ekologiékologi]], Oseania punika satunggal ing antaraning wolu [[zona ekologiékologi]] terestrial donya. [[Zona ekologiékologi Oseania]] ngliputi Mikronesia, [[Fiji]] lan Polinesia kejawi SelandiaNiu BaruSélan, Nugini, [[Kaledonia Baru]], [[Kepuloan Solomon]] lan [[Vanuatu]] kalebet [[zona ekologiékologi Australasia]].
 
== Mangga ugi pirsani ==
348.872

besutan