Pawon: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti (2), biasané → biyasané, Indonesia → Indonésia, modèrn → modhèren (2), sejatiné → sajatiné
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB)
(éjaan, replaced: alat → piranti (2), biasané → biyasané, Indonesia → Indonésia, modèrn → modhèren (2), sejatiné → sajatiné)
[[Gambar:Keuken.jpg|thumb|Sawijining pawon modèrnmodhèren]]
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Kampongkeuken Preanger TMnr 10013623.jpg|thumb|225px|Pawon ing laladan Priangan ing taun [[1920]] ]]
'''Pawon''' sacara [[harafiah]] tegesé sawijining panggonan, biasanébiyasané ing jero [[omah]] kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa [[pangan]]. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Ananging tembung '''pawon''' bisa uga ngarujuk marang aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki ya iku panganan.
 
== Wangun pawon ==
Kanthi tuwuhing [[budaya]] lan [[teknologi]], wangun '''pawon''' tansah owah. Perencanaan pawon modèrnmodhèren saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon ya iku panyimpenan (kaya [[kulkas]]), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi kasebut, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun '''pawon''' sing umum ya iku
* Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
* Wangun liya fungsi ing dhuwur, ya iku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
* Wangun pawon L, ya iku alatpiranti-alatpiranti pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
* Wangun pawon U, ya iku mangon ing telung témbok.
Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.
 
== Masakan pawon ==
Akeh masakan sing dhadi pangane wong Jawa mulai jaman kalabendhu. Pramila, kaca iki nyoba mitulungi panjenengan sakabeh kanggo ngangkat masakan tanah Jawa. tembung ''Pawon'' sejatinésajatiné nduwé arti "panggonan kanggo masak", yèn ing basa IndonesiaIndonésia ya iku ''dapur.''
 
== Panganan ==
352.737

besutan