Anggur (ombèn-ombèn): Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: biasané → biyasané (2), cepet → rikat, derajat → drajat, disebut → ingaran, Indonesia → Indonésia, populer → populèr, proses → prosès (2)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(→‎top: éjaan, replaced: biasané → biyasané (2), cepet → rikat, derajat → drajat, disebut → ingaran, Indonesia → Indonésia, populer → populèr, proses → prosès (2))
[[Gambar:Red_Wine_Glass.jpg|160px|thumb|Segelas anggur merah]]
'''Anggur''' (utawa populerpopulèr disebutingaran ing [[basa Inggris]]: '''''wine''''') iku ombènan ngandhut alkohol kang digawé saka sari [[anggur]] jinis ''Vitis vinifera'' kang biasanébiyasané mung tuwuh ing area 30 hingga 50 derajatdrajat lintang lor lan kidul. Ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé saka sari buah liya kang kadar alkoholé antara 8% nganti 15% biasanébiyasané diarani anggur woh-wohan (''fruit wine'').
 
Anggur digawé liwat prosès [[fermentasi gula]] kang ana ing jero woh anggur. Ana sawetara jinis ombènan ya iku, ''Red Wine'', ''White Wine'', ''Rose Wine'', ''Sparkling Wine'', ''Sweet Wine'', lan ''Fortified Wine'':
* '''''Red Wine''''' iku angur kang digawé saka woh anggur abang (''red grapes''). Sawetara jinis anggur abang kang misuwur ing kalangan peminum wine ing IndonesiaIndonésia ya iku merlot, cabernet sauvignon, syrah/shiraz, lan pinot noir.
* '''''White Wine''''' ya iku anggur kang digawé saka woh anggur putih (''white grape''). Sawetara jinis anggur mau kang misuwur ya iku chardonnay, sauvignon blanc, semillon, riesling, dan chenin blanc.
* '''''Rose Wine''''' ya iku anggur kang wernané jambon kang digawé saka woh anggur abang nanging kanthi prosesprosès ekstraksi warna kang luwih cepetrikat dibandingké karo prosesprosès ekstraksi ''Red Wine''. Ing laladan Champagne, tembung ''Rose Wine'' ngrujuk marang campuran antara ''White Wine'' lan ''Red Wine''.
* '''''Sparkling Wine''''' ya iku anggur kang ngandhut akèh gelembung karbon dioksida. ''Sparkling Wine'' kang paling misuwur ya iku ''Champagne'' saka Prancis. Mung ''Sparkling Wine'' kang digawé saka anggur kang asalé saka désa Champagne ing kana kang olèh diwènèhi label Champagne.
* '''''Sweet Wine''''' ya iku anggur kang isih akèh ngandhut gula sisa kasil fermentasi (''residual sugar'') saéngga rasané dadi legi.
352.737

besutan