Kasultanan Demak: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: antara liya → antarané, Daftar → Pratélan, dibangun → diyasa (2), Indonesia → Indonésia, kedadéyan → kadadéan, mbangun → yasa (2), plabuhan → palabuhan, pusat → punjer, Raden → Radèn (2), raja → ratu, sedulur...
(→‎Demak ambruk: Buddha -> Buda (éjaan baku))
(éjaan, replaced: antara liya → antarané, Daftar → Pratélan, dibangun → diyasa (2), Indonesia → Indonésia, kedadéyan → kadadéan, mbangun → yasa (2), plabuhan → palabuhan, pusat → punjer, Raden → Radèn (2), raja → ratu, sedulur...)
|image_map = Masjid_demak.jpg
|image_map_alt =
|image_map_caption = Masjid Demak, dibangundiyasa ing arsitèktur tradhisional Jawa.
|country = Indonésia
|religion = [[Islam]]
|year_start = 1475
|year_end = 1548
|event_start = Diwanguné kutha plabuhanpalabuhan Demak
|event_end = Sédané Sultan Trenggana
|capital = [[Demak, IndonesiaIndonésia|Demak]]
|common_languages = [[Basa Jawa]]
|government_type = Sultane
}}
 
'''Kasultanan Demak''' dibangundiyasa déning [[RadenRadèn Patah]] taun 1481 [[Masehi|M]] utawa 1403 [[taun Saka]]. Laladan iki sadurungé dadi bagéan saka Krajan [[Majapahit]] nanging wektu kedadéyankadadéan perang sedulursadulur ing Majapahit taun 1478, pusatpunjer [[krajan]] Majapahit dipindhah menyang Keling, banjur pindhah manèh menyang Daha.
 
== Raja-rajaratu ==
* [[RadenRadèn Patah]] 1481 - 1518
* [[Pati Unus]] 1518 - 1521
* [[Sultan Trenggana]] 1521 - 1546
 
== Demak ambruk ==
Sapungkuré Sultan Trenggana taun 1546 ing paprangan penaklukan laladan [[Pasuruan]], tahtasinggasana Demak dadi rebutan. [[Sunan Prawata]] sing munggah dadi Sultan ditentang akèh wong klebu para adipati, antara liyaantarané [[Pangéran Séda Lèpèn]] adiné Sultan Trenggana. Adipati Jipang ya iku [[Arya Penangsang]] uga sing mèlu nentang Sunan Prawata. Sunan Prawata pungkasané tiwas déning Aria Penangsang.
 
Arya Penangsang munggah dadi panguwasa nanging uga ditentang akèh wong ing antarané Adipati Pajang ya iku [[Jaka Tingkir]]. Jaka Tingkir sing uga mantu Sultan Trenggana ngrasa yèn garwané luwih duwé hak tahtasinggasana kasultanan tinimbang Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mbangunyasa koalisi karo [[Ki Ageng Pemanahan]] lan [[Sutawijaya]], koalisi iki kasil nyingkiraké Arya Penangsang lan Kasultanan Demak wusanané ambruk.
 
Jaka Tingkir mbangunyasa [[Kasultanan Pajang]], laladan Demak dadi bagéan saka Kasultanan Pajang. Jaka Tingkir nyandhang gelar [[Sultan Hadiwijaya]].
 
{{clear}}
{{Karajan ing Jawa}}
 
[[Kategori:DaftarPratélan karajan ing Nusantara]]
[[Kategori:Kasultanan Demak]]
 
352.737

besutan